Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Σχέδιο Κουτρουμάνη για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού

Τρόικα και υπουργείο Εργασίας συμφωνούν ότι πρέπει να υποχωρήσει ο κατώτατος μισθός και να αλλάξει η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, με πιθανή επιβολή ειδικού φόρου προκειμένου να στηριχτεί. Επίσημα η τρόικα δεν θέτει θέμα κατώτατου μισθού, αλλά εντελώς υποκριτικά επιθυμεί να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων γι’ αυτό ακριβώς το θέμα. Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, επίσης υποκρίνεται και κάνει λόγο για «διάλογο χωρίς προαπαιτούμενα», όταν βασικό θέμα γνωρίζουν οι πάντες ότι θα είναι η μείωση του κατώτατου μισθού. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα, θέτει θέμα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, βλέποντας τα χειρότερα να έρχονται εντός του 2012.

Πιο συγκεκριμένα, από τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος για το θέμα. Το υπουργείο Εργασίας δεν αρνήθηκε να υπάρξει διάλογος, το έπραξε όμως ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης. Με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι αρνείται να συμμετάσχει «σε συναντήσεις που προφανέστατα αποβλέπουν στον εγκλωβισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων σε προειλημμένες αποφάσεις που υπαγορεύονται από την τρόικα, προκειμένου να ληφθούν και νέα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Κουτρουμάνης έθεσε θέμα εισφορών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις εντός του 2012. Ουσιαστικά, με αιχμή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να θεμελιώσει ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα χρηματοδότησης της ασφάλισης. Πρακτικά θα υπάρξει σύνδεση ενός μέρους της φορολογίας με το ασφαλιστικό σύστημα και τα χρήματα που θα εισπράττονται από τη φορολόγηση θα αποδίδονται για να καταβληθούν οι συντάξεις. Ετσι, θα καλυφθεί το κενό που προκύπτει από τα μειωμένα έσοδα λόγω ανεργίας και εισφοροδιαφυγής, αλλά και λόγω περιορισμένης κρατικής συμμετοχής.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ