Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σχολεία με άδειες έδρες!

Την αδυναμία του υπουργείου Παιδείας να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε γυμνάσια και λύκεια παραδέχτηκε ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε συνάντηση που είχε με το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τα διδακτικά κενά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεπερνούν τα 2.000. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαθεοδώρου ισχυρίστηκε ότι οι κενές θέσεις είναι 1.600, ωστόσο ο ίδιος σήκωσε τα χέρια ψηλά, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς στους εκπροσώπους των καθηγητών ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν.

Παρότι η Ομοσπονδία επισήμανε τις δραματικές συνέπειες που ήδη βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ο υφυπουργός Παιδείας παρέμεινε ασυγκίνητος, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις για να περιοριστούν οι ελλείψεις. Σημειώνεται ότι εξαιτίας των κενών σε καθημερινή βάση υπάρχουν καταγγελίες για τη συνένωση τμημάτων στα οποία ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά το νόμιμο όριο ακόμα και σε τάξεις της Γ΄ Λυκείου, όπου τα παιδιά προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ως αποτέλεσμα, οι καθηγητές δεν καταφέρνουν να δώσουν τη δέουσα προσοχή στους μαθητές τους, ενώ κατά τις συνενώσεις πολλοί υποψήφιοι χάνουν κεφάλαια, αφού εντάσσονται σε τμήματα που είναι πιο προχωρημένα. Την ίδια ώρα, συνέπειες υφίστανται και οι εκπαιδευτικοί, καθώς υποχρεώνονται σε δυσμενείς μεταθέσεις και στη συμπλήρωση ωραρίου σε σχολεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις.

Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών έκρουσε ακόμα τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη διδακτική χρονιά, καθώς αν συνεχιστούν οι περικοπές σε εκπαιδευτικό προσωπικό τα σχολεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Ο συνδυασμός των ελάχιστων διορισμών με τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις καθηγητών που αναμένονται το καλοκαίρι θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, ειδικά στην τελευταία τάξη του λυκείου. Μετά τη συνάντηση από την οποία δεν διαφάνηκε καμία θετική εξέλιξη για την εκπαίδευση, η ΟΛΜΕ προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις για να ανατραπεί η πολιτική της λιτότητας και των περικοπών που διαλύει το δημόσιο σχολείο.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ