Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολές αξιωματικών (εντός του μήνα) και στα αγγλικά!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Ξενόγλωσσα σχολεία, ώστε η στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχεται σε αξιωματικούς από άλλες χώρες να μην περιορίζεται μόνον σε ελληνομαθείς, αρχίζουν να λειτουργούν από αυτόν τον μήνα. Ηδη το γεγονός ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύονται σπουδαστές από το εξωτερικό στις στρατιωτικές σχολές και αξιωματικοί στις Σχολές Πολέμου και Εθνικής Αμύνης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα, δημιουργώντας στενότερες σχέσεις και καλύτερη συνεργασία με τις χώρες τους. Πολλοί από τους αξιωματικούς που εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα είτε επιστρέφουν ως ακόλουθοι Αμυνας στις πρεσβείες των χωρών τους είτε μετέχουν ενεργά στις στρατιωτικές συμφωνίες που συνάπτονται.

Ο περιορισμός της γλώσσας αναγκαστικά μειώνει τον αριθμό των αξιωματικών που μπορούν να εκπαιδευτούν, αλλά και τα εκπαιδευτικά αντικείμενα, αφού μόνον μακράς διάρκειας σχολεία δικαιολογούν την εκμάθηση ελληνικών ώστε να φοιτήσει ένας αλλοδαπός σε αυτά.

Κι όμως πολλά στρατιωτικά σχολεία έχουν σημασία αντιστρόφως ανάλογη προς τη διάρκειά τους. Ενα από αυτά, από το οποίο μάλιστα αρχίζει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων στην αγγλική γλώσσα, έχει να κάνει με τις στρατιωτικές πληροφορίες και την ανάλυση πληροφοριών. Στόχος είναι η σύσφιξη των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων στρατιωτικών πληροφοριών.

Το σχολείο θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων, αρχίζοντας από τις 19 Μαΐου, θα έχει ως αντικείμενο την ανάλυση πληροφοριών και θα διεξαχθεί στην έδρα της Διακλαδικής Σχολής Πληροφοριών. Οι εκπαιδευτές θα είναι αξιωματικοί με ανάλογη εκπαίδευση σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και πείρα στις πληροφορίες, καθώς και πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό χώρο και άλλους φορείς εκτός Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι αλλοδαποί σπουδαστές θα προέρχονται από 10 χώρες, και συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, την Αρμενία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Κατάρ και τη Σερβία.

Απώτερος σκοπός του ΓΕΕΘΑ είναι το σχολείο αυτό να γίνει πολυεθνικός θεσμός στον χώρο της εκπαίδευσης σε αντικείμενα πληροφοριών.

Για τον Φεβρουάριο του προσεχούς έτους, εξάλλου, προγραμματίζεται η δημιουργία Διεθνούς Τμήματος Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) στη Θεσσαλονίκη. Ο προγραμματισμός είναι στο πλαίσιο του τμήματος αυτού να γίνεται την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου κάθε χρόνου ξενόγλωσσο σχολείο με διεθνή συμμετοχή, διάρκειας περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Το σχολείο θα περιλαμβάνει μία με δύο εβδομάδες θεωρητικής εκπαίδευσης και δύο με τρεις εβδομάδες ασκήσεων επιχειρησιακής σχεδίασης για πρακτική εξάσκηση.

Υπολογίζεται ότι στο πρώτο σχολείο θα μετέχουν αξιωματικοί από 20 χώρες, αριθμός που ελπίζεται ότι προοδευτικά θα αυξηθεί.

Το πιο σημαντικό όμως από τα ξενόγλωσσα τμήματα που δημιουργούνται θα λειτουργήσει στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), όπου δημιουργείται διεθνές τμήμα, η πρώτη εκπαιδευτική σειρά του οποίου θα λειτουργήσει κατά το εκπαιδευτικό έτος 2014-15. Το πρώτο σχολείο προβλέπεται να είναι τρίμηνης διάρκειας, με συμμετοχή 20 ανώτερων αξιωματικών βαθμού συνταγματάρχη ή αντισυνταγματάρχη και αντίστοιχων των άλλων κλάδων και των ξένων χωρών.

Κύριος στόχος του τμήματος είναι να συμβάλει στην άρτια κατάρτιση των σπουδαστών, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ταχέως μεταβαλλόμενες καταστάσεις του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος και να καταστούν επιτελείς Αμυνας, που θα διακρίνονται για το επίπεδο της στρατηγικής σκέψης τους και την κριτική ανάλυσή τους κατά την εκτέλεση των μελλοντικών καθηκόντων τους. Οι κύκλοι σπουδών του τμήματος θα περιλαμβάνουν τα αντικείμενα της στρατηγικής, της αναλύσεως διεθνούς και εγγύς περιβάλλοντος της διαχειρίσεως κρίσεων, των στρατιωτικών παιγνίων και της αναλύσεως οικονομικών παραμέτρων.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει την οργάνωση μίας ή δύο ημερίδων με διακεκριμένους ομιλητές, με θέματα επίκαιρου ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί καθολική συμμετοχή σε επιλεγμένες ημερίδες άλλων δημόσιων φορέων με συναφή θέματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματικών, το υψηλό επίπεδο των αξιωματικών που θα αποφοιτήσουν από τα ξενόγλωσσα ελληνικά σχολεία θα επιβεβαιώσει τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση της οποίας χαίρουν διεθνώς. Ηδη τα αποτελέσματα από την εκπαίδευση ελληνομαθών είναι τόσο θετικά, που δικαιολογούν αισιοδοξία και για το νέο εγχείρημα.


Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τον στρατό ανώτερα στελέχη των τουρκικών Ε.Δ.

Σε 2.000 υπολογίζονται οι Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια. Αιτία, η τακτική του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο οποίος συστηματικά δημιουργεί συνθήκες εις βάρος των κεμαλιστών, τους οποίους προσπαθεί να αποβάλει, ενώ τελευταία εισήγαγε νέο σύστημα κρίσεων που του επιτρέπει πιο ασφυκτικό έλεγχο της ισλαμιστικής κυβέρνησης στις ένοπλες δυνάμεις.

Το θέμα έχει φτάσει έως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αττίλα Καρτ, αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στη συστηματική διαδικασία διακρίσεων και εκκαθαρίσεως στελεχών των ενόπλων δυνάμεων «με βάση την εθνοτική καταγωγή τους, τη θρησκεία ή τις επιλογές τους για τον τρόπο ζωής τους» και που είναι σε εξέλιξη από το 2010. Πρόκειται βέβαια για αντιστροφή αυτών που συνέβαιναν παλαιότερα, όταν οποιοσδήποτε ύποπτος για ισλαμιστική συμπεριφορά ή τρόπο ζωής αυτομάτως απομακρυνόταν από τον στρατό.

Το πλαίσιο για την πολιτική των διακρίσεων εις βάρος των μη ισλαμιστών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκε με τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2010, αλλά τώρα εφαρμόζεται και νομοθετικά η διαδικασία βάσει της οποίας ο έλεγχος της κυβέρνησης γίνεται ασφυκτικός όχι μόνο στο ανώτατο επίπεδο της ηγεσίας, αλλά συνολικά στις τάξεις του στρατεύματος. Πλέον όλες οι διαδικασίες θα ελέγχονται από την κορυφή, δηλαδή από τους διορισμένους από την κυβέρνηση αρχηγούς των γενικών επιτελείων. Ετσι οι αρμοδιότητες αφαιρούνται από τα υπηρεσιακά συμβούλια των κατώτερων βαθμίδων, τα οποία εξακολουθούν να είναι στελεχωμένα με κεμαλιστές.

Την ίδια στιγμή, με αλλαγές στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο (άλλος στυλοβάτης του κεμαλικού κράτους κάποτε) περιορίζεται έως και εξαλείφεται η δυνατότητα δικαστικής παρέμβασης στην κυβερνητική πρακτική απέναντι στον στρατό. Η βολική αιτιολογία που προβάλλεται για τις αλλαγές αυτές είναι ότι αποβλέπουν στη… μείωση της γραφειοκρατίας. Και τούτο διότι τα τουρκικά δικαστήρια έχαναν πολύ χρόνο ασχολούμενα με «διοικητικές διαφορές», με την έγκληση δηλαδή πράξεων της τουρκικής κυβερνήσεως. Απεναντίας η κυβέρνηση διευρύνει τη δική της δυνατότητα να ακυρώνει διοικητικές πράξεις και να προκαλεί δικαστικές διώξεις εις βάρος αξιωματικών που δεν της είναι αρεστοί.

Ετσι το πλέον απόλυτα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση ανώτατο δικαστικό συμβούλιο θα διεξαγάγει όλες τις διαδικασίες εις βάρος αξιωματικών, και αυτό, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του Ερντογάν, είναι «χειρονομία καλής θελήσεως» προς τους διωκομένους, αφού οι υποθέσεις τους θα τίθενται προ του ανώτατου οργάνου της «Δικαιοσύνης».

Χαρακτηριστικό όμως είναι το σχετικό σχόλιο αναλυτή του τουρκικού ινστιτούτου στρατηγικών μελετών (BILGESAM): «Η Τουρκία βιώνει μια κατάσταση περιορισμών που αδρανοποιούν το διοικητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε υπανάπτυκτη τριτοκοσμική χώρα, στην οποία οι δημοκρατικοί θεσμοί παραμένουν επίσης υπανάπτυκτοι».

Να σημειωθεί ότι από τους αξιωματικούς που εγκαταλείπουν τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ένας μεγάλος όγκος προέρχεται από την πολεμική αεροπορία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει κατά τον Αττίλα Καρτ ότι οι διακρίσεις και οι διώξεις είναι στοχευμένες. Φαίνεται όμως ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ερμηνείες είναι απλούστερες. Η μεγάλη ανάπτυξη των Τουρκικών Αερογραμμών (THY) δημιουργεί τελευταία θέσεις εργασίας στις οποίες απορροφώνται σχεδόν αμέσως όλοι οι διαθέσιμοι ιπτάμενοι που παραιτούνται. Δεν είναι μυστικό ότι και Ελληνες πιλότοι (αν και όχι προερχόμενοι από την Πολεμική Αεροπορία) απασχολούνται στην THY. Και αυτό είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να μας απασχολεί γενικότερα.

Ευθύμιος Πέτρου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...

Βαβέλ! Το σόι του Αλέξη Τσίπρα στον εμφύλιο

Η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπίρτζης και ο Γιαννούλης κατά του Τσακαλώτου που ασκεί πλέον ανοιχτά κριτική Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ,...

Βαρύ οπλοστάσιο «έκρυβε» η γιάφκα στο Κουκάκι!

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συνέλαβαν οι κομάντος της Αντιτρομοκρατικής κατά την έφοδό τους Με αιφνιδιαστικές εφόδους που θύμιζαν ταινία...

Όλες οι παρανοϊκές απαιτήσεις του «σουλτάνου» στο… τραπέζι!

«Τρελούς» όρους θέτει η τουρκική πλευρά εν όψει της εκκίνησης διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη Η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών άγνωστη, η ατζέντα απροσδιόριστη, οι...