Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Σχολές ιδιωτικές στα πανεπιστήμια

Χωρίς εξετάσεις! «Εξυπνη βόμβα» για προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης • Διάταξη-σοκ όμως (στο νομοσχέδιο για την Παιδεία) ανατινάζει τα μεταπτυχιακά

«Γιατί να πηγαίνουν τ απαιδιά να σπουδάζουν Ιατρική στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και τη Βουλγαρία;»

Διαβάστε online την «δημοκρατία»εδώ

Ρεπορτάζ
Εύη Πανταζοπούλου

Πρόταση-βόμβα για τη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων υψηλής ζήτησης (Ιατρική, Νομική, Πολυτεχνικές Σχολές, κλπ) με δίδακτρα πέφτει το επόμενο διάστημα στο τραπέζι του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, η αυλαία του οποίου άνοιξε προχθές με την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής. Πανεπιστημιακοί κύκλοι αποκαλύπτουν στη «δημοκρατία» ότι θα υπάρξει εισήγηση για την ίδρυση ξενόγλωσσων αλλά και ελληνόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, εντός των πανεπιστημίων, στα οποία οι φοιτητές θα καταβάλλουν δίδακτρα.
*********************************

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο:

Η Θέση μας: Το παραλήρημα του M. Βέμπερ

Διαβάστε επίσης:

Ανθέλληνας ως γνήσιος Γερμανός ο πρόεδρος του «Λαϊκού Κόμματος»
Ο Βαυαρός επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ζήτησε την έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν για το Προσφυγικό, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα»

Κοριτσάκι 4 ετών πέθανε έπειτα από επέμβαση για κρεατάκια!
Θρήνος στη Νεάπολη Λασιθίου. Δεν μπορούν να το πιστέψουν οι γονείς, οι οποίοι όρισαν πραγματογνώμονα

Στο… παρα δύο για ΚΤΕΟ
Μποτιλιάρισμα ιδοκτητών Ι.Χ. για να γλυτώσουν το πρόστιμο

Αερομαχίες στο Αιγαίο! Προκαλούν πάλι οι Τούρκοι
Παραβιάσεις τη ςάτυπης εκεχειρίας (λόγω Χριστουγέννων)

«Γέρε χρόνε, φύγε τώρα…»
Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Τα προσόντα για τους υποψήφιους διοικητές των νοσοκομείων

Νέο πλήγμα για τις άγαμες θυγατέρες!
Τι θα χάσουν ποιες κατηγορίες

Λύση ανασα για τους οφειλέτες που θέλουν να πουλήσουν ακίνητο

Ρεβεγιόν φέτος στην κατάψυξη

*********************************

«Κάθε χρόνο εκατοντάδες υποψήφιοι που δεν περνούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πηγαίνουν σε πανεπιστήμια “δεύτερης κατηγορίας”. Για παράδειγμα, ξέρετε πόσοι νέοι σπουδάζουν Ιατρική στην Ουγγαρία, στην Τσεχία, στη Βουλγαρία και, στη συνέχεια, επιστρέφουν στην Ελλάδα και ασκούν το επάγγελμα; Γιατί να μην μπορούν τα ελληνικά ιδρύματα, που έχουν υποδομές, να δημιουργήσουν αντίστοιχα προπτυχιακά προγράμματα και να κρατάμε στη χώρα μας το συνάλλαγμα;» αναφέρουν πανεπιστημιακοί κύκλοι.

Η πρόταση που πρόκειται να τεθεί στην Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία αφορά τη δημιουργία προπτυχιακών προγραμμάτων στα ΑΕΙ παρόμοιων με αυτά στα οποία φοιτούν οι εισακτέοι των πανελλαδικών εξετάσεων, που θα παρέχονται επί πληρωμή και όπου οι ενδιαφερόμενοι θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις. «Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αποδείξει ότι μια χαρά αποφοίτους βγάζουν. Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Αγγλία είναι γεμάτες από Ελληνες γιατρούς. Γιατί λοιπόν να μην κρατήσουμε τους νέους μας στην Ελλάδα για σπουδές, αλλά και να προσελκύσουμε και αλλοδαπούς φοιτητές;» τονίζουν πηγές από τον πανεπιστημιακό χώρο.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η Πολιτεία επιθυμεί κάθε χρόνο να εκπαιδεύει περίπου 70.000 φοιτητές, αλλά η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων κόβεται κατά βούληση κάθε φορά. «Η ίδια η Πολιτεία μάς ζητά να βρούμε άλλα κονδύλια για να επιβιώσουν τα πανεπιστήμια. Αυτή είναι η πρότασή μας. Το κλίμα δεν ήταν ώριμο, αλλά ωριμάζει σιγά σιγά και πλέον μπορούμε να την καταθέσουμε επισήμως» καταλήγουν.

Πανεπιστημιακοί κύκλοι προβαίνουν και σε μία ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον: «Είναι ξεκάθαρο ότι η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων δεν επαρκεί. Υπό αυτές τις συνθήκες, ελάχιστα είναι τα ιδρύματα (τα δύο ή τρία μεγαλύτερα της χώρας) που θα αντέξουν την επόμενη πενταετία και τα υπόλοιπα θα αναγκαστούν να κλείσουν».

«Ταφόπλακα» με νόμο (!!!) για τα μεταπτυχιακά

Απαγορεύει σε μέλη ΔΕΠ να λαμβάνουν αμοιβή!

«Ταφόπλακα» για τα μεταπτυχιακά των πανεπιστημίων θα αποτελέσει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα μέλη ΔΕΠ να λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Ειδικότερα, στο σχέδιο νόμου δεν επιτρέπεται, μεταξύ άλλων, στους πανεπιστημιακούς «να λαμβάνουν οποιασδήποτε φύσεως και μορφής αμοιβές από τη συμμετοχή τους σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, να κατέχουν άλλη, πλην του διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ ή της θέσης δικαστικού λειτουργού ή εκκλησιαστικού υπαλλήλου, μόνιμη οργανική θέση στον δημόσιο τομέα» κ.λπ.

«Η απόφαση αυτή έχει πάρα πολλές αρνητικές πτυχές. Το βασικό είναι ότι αρκετά μέλη ΔΕΠ θα χάσουν το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αυτό αρχικά θα σημάνει ότι θα “πέσει” η ποιότητα των προγραμμάτων και μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην κατάργησή τους» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) Ευστάθιος Ευσταθόπουλος. Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί «τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ διακήρυτταν ότι θα απαγορεύσουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να συμβεί αυτό και ως “αντίμετρο” για να φανούν συνεπείς στις δηλώσεις τους απαγορεύουν την αμοιβή των μελών ΔΕΠ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα κυμαίνονται κατ’ έτος από 1.500 έως 2.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 4.000 ευρώ, χρήματα από τα οποία προέρχονται οι αμοιβές των διδασκόντων. «Εφόσον έχεις έσοδα από δίδακτρα, γιατί να μην μπορείς να δίνεις αμοιβές σε μέλη ΔΕΠ; Σε εποχή κρίσης, με τους πετσοκομμένους μισθούς που λαμβάνουν οι καθηγητές, είναι κίνητρο γι’ αυτούς τα χρήματα που λαμβάνουν από τα μεταπτυχιακά. Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά περιμένουμε το επίσημο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση» καταλήγει ο κ. Ευσταθίου.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ