Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Σε διάλυση το υπουργικό συμβούλιο

Υπουργικό συμβούλιο σε διάλυση και με τις Βάσω Παπανδρέου και Λούκα Κατσέλη να αποτελούν κινούμενες βόμβες, την ώρα που το Μαξίμου δεν μπορεί να μαζέψει ούτε 15 υπογραφές για τη Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, συνθέτουν το σκηνικό σε κυβέρνηση και κόμμα.

Υπουργοί τσακώθηκαν χθες μεταξύ τους για άλλη μια φορά, ενώ κάποιοι τα έβαλαν με τους βουλευτές που διαμαρτύρονται. Ο πρωθυπουργός έδειχνε σαν να μην το ενδιέφεραν όσα συνέβαιναν και το μόνο που τον απασχολούσε ήταν να ομολογήσει ευθέως πια ότι συζητά το «κούρεμα» του χρέους, «ελπίζοντας» σε «γενναίες λύσεις» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και του G20, ενώ ως συνήθως δεν του έφταιγε κανείς άλλος πλην της Ν.Δ.

«Ο κ. Παπανδρέου έχει αποτύχει και αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, προσπαθεί να τις ρίξει αλλού» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου ουδέποτε διαπραγματεύτηκε, ενώ «δεν πήρε αποφάσεις παρά μόνο για αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών».

Κάνοντας λόγο για «λανθασμένη πολιτική», παρατήρησε ότι δεν ακούει, όχι μόνο τη Ν.Δ. που του ζητά να την αλλάξει, αλλά ούτε καν τους βουλευτές του.

Στο επίκεντρο του υπουργικού βρέθηκαν η Λούκα Κατσέλη και η Βάσω Παπανδρέου. Η πρώτη, γιατί απειλεί να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου (όπως και η Σοφία Γιαννακά), και η δεύτερη, γιατί συμφώνησε με τη Ν.Δ. για τη γιγάντωση του κράτους από την κυβέρνηση και ζήτησε την κατάργηση των 77 οργανισμών. Πανικόβλητος από τις επιθέσεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα έβαλε με τη Βάσω Παπανδρέου και άλλους, χωρίς να αναφέρει καν ονόματα, γιατί χρησιμοποιούν επιχειρήματα της Ν.Δ.

Ο ίδιος, εκβιάζοντας για άλλη μια φορά την Κ.Ο., χαρακτήρισε «εξόχως σημαντικό» το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις επιχειρησιακές συμβάσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν δεν ψηφιστεί, θα πέσει η κυβέρνηση.

Στην κριτική της Βάσως Παπανδρέου για τη διόγκωση του κράτους τα τελευταία δύο χρόνια επικέντρωσαν ο κ. Ραγκούσης και η κυρία Διαμαντοπούλου. «Πρόκειται για βαρύτατη μομφή, αβάσιμη, συκοφαντική και ανυπόστατη» είπε ο πρώτος, ενώ τι γίνεται με την Κ.Ο. και την κυρία Παπανδρέου αναρωτήθηκε η δεύτερη.

Κατά των κυρίων Πρωτόπαπα και Σαλαγιάννη καταφέρθηκε -χωρίς να τους κατονομάσει- ο Θ. Πάγκαλος, με αφορμή τις «καταγγελίες εναντίον του» για καθυστερήσεις στις συγχωνεύσεις οργανισμών, αλλά και τη διαρροή διαλόγων του σε «αντιπολιτευόμενη εφημερίδα».

Κατά τα λοιπά, θέμα πληθυσμιακών κριτηρίων στην απελευθέρωση των ταξί έθεσε ο Δ. Ρέππας, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να τον θέλουν να «πετάει» το νομοσχέδιο Ραγκούση… Κριτική άσκησε και ο Χρ. Παπουτσής, επιμένοντας ότι η τρόικα βάζει μόνο το πλαίσιο και είναι το κράτος που αποφασίζει τους τρόπους υλοποίησης.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Βατερλό Καστανίδη για τα σκουπίδια

Σε αδιέξοδο κατέληξε η δίωρη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η εξέλιξη αυτή, η οποία αποτελεί και επικοινωνιακό βατερλό του υπουργού, οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, καθώς πλέον η Αθήνα και άλλες πόλεις έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο, που ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση αυτή, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος σήμερα στη μία πραγματοποιεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου, είχε απευθύνει έκκληση στο προσωπικό των δήμων να επανέλθει στα καθήκοντά του αμέσως, ώστε να αρχίσει η αποκομιδή απορριμμάτων λόγω των σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

Εν τω μεταξύ, απαράδεκτη και προκλητική χαρακτήρισε τη στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών. Σε αυτήν ο κ. Μητσοτάκης επισήμαινε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων της, έχει εφεύρει την πατέντα της κατάληψης του ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς να έχει προκηρύξει απεργία, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους να συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, και κάλεσε τον κ. Καστανίδη να σταματήσει να περιφέρεται στα κανάλια και να δώσει λύση.


Βρώμικη επίθεση του άθεου Σηφουνάκη σε ιερείς που δεν σκύβουν το κεφάλι

To παραλήρημά του κατά της Εκκλησίας και των ιερέων συνέχισε για δεύτερη ημέρα χθες ο άθεος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, αφού επιτέθηκε με αγοραίους χαρακτηρισμούς σε τάχα «διπλοθεσίτη» κληρικό στη Λήμνο, τα έβαλε χθες με το σύνολο των ιερέων, εξαιρώντας τον Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο χαρακτήρισε «μετριοπαθή».

Στην «ανοίκεια, βάναυση και αντιδημοκρατική» επίθεση προς τον π. Νικόλαο Καλογιάννη στη Λήμνο απάντησε χθες ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, χαρακτηρίζοντας αυθαίρετη τη συνταύτισή του με «ακροδεξιούς κύκλους της Ιεραρχίας». «Ταμπέλες με αρνητική φόρτιση όπως “ακροδεξιός” χρησιμοποιεί για να χτυπήσει έναν άνθρωπο ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την άποψη του άλλου με λογικά επιχειρήματα» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «εθνικό» λόγο του ιερέα, καθώς «η αντίθεση σε αυτό που υφίσταται η χώρα μας την τελευταία διετία έχει ξεπεράσει προ πολλού το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού». Αποκατέστησε δε την αλήθεια, σημειώνοντας ότι ο π. Καλογιάννης δεν είναι διπλοθεσίτης, αλλά ιεροδιδάσκαλος, και ότι «οι ιεροδιδάσκαλοι, ασκώντας παράλληλα τα λειτουργήματα του ιερέα και του δασκάλου, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική καθοδήγηση και στο υψηλό φρόνημα του λαού μας», λαμβάνοντας τον μισθό του δασκάλου και τον βασικό, μειωμένο κατα 70%, μισθό του εφημερίου. «Ας ψάξει ο κ. υπουργός αλλού για να βρει διπλοθεσίτες» κατέληξε ο κ. Γαληνός.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σηφουνάκης είχε προλάβει να εξαπολύσει νέα επίθεση (ΝΕΤ FM) κατά ιεραρχών που καλούν πολίτες να μην πληρώσουν, κάνοντας λόγο για «λαϊκισμό» που εκφράζεται μέσα από την επιστολή του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου. Επανήλθε δε σημειώνοντας ότι «αν ένας μητροπολίτης εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, αντιλαμβάνομαι γιατί ένας ιερέας στη Λήμνο αρχίζει να μιλά για κατοχική κυβέρνηση».

Μην μπορώντας να συγκρατήσει το παραλήρημά του, έκανε λόγο για «ακροδεξιά υπολείμματα» στην ηγεσία της Εκκλησίας, που «αν θέλουν να πολιτεύονται, να βγάλουν το ράσο και να κατέβουν στον λαό να ζητήσουν ψήφο. Να κάνουν κόμμα».

Αντίθετος με την προτροπή στο «δεν πληρώνω» (όπως αυτή του μητροπολίτη Μεσογαίας) εμφανίστηκε (Alter) και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, εξηγώντας όμως ότι οι ιερείς δεν παίρνουν τεράστια ποσά. «Ο δικός μου μισθός είναι 2.170 ευρώ» είπε, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή οι περισσότερες υποχρεώσεις των ναών καλύπτονται κατά κανόνα από τα έσοδα που ρίχνει ο κόσμος για το κερί».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ