Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Σε διαθεσιμότητα από σήμερα οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε… πόλεμο με τους δημοσίους υπαλλήλους βρίσκονται από χθες η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και αυτό γιατί με τη δημοσίευση του Μνημονίου 3 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως πάνω από 2.000 υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, αντιμετωπίζουν, άμεσα, το φάσμα της απόλυσης μέσω της ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Την ίδια ώρα οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διαμαρτυρήθηκαν χθες μπροστά στη Βουλή. Το σύνθημα που κυριάρχησε στη διαδήλωση ήταν «όχι στις απολύσεις» και διατυμπάνισαν ότι έστω και μία απόλυση αποτελεί αιτία πολέμου. Μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται ότι τo σχέδιο μείωσης των δαπανών του Δημοσίου, που επέβαλε η τρόικα στην κυβέρνηση, σπάζοντας παράλληλα και το ταμπού των μη απολύσεων στον δημόσιο τομέα, συνδυάζεται με τον στόχο μείωσης του προσωπικού κατά 2.000-2.500 υπαλλήλους εντός του 2012 και κατά 25.000 επιπλέον το 2013. Με αυτόν τον τρόπο το 2015 αναμένεται να υπηρετούν στον δημόσιο τομέα 150.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι συγκριτικά με το τέλος του 2010.

Η εγκύκλιος

Εν τω μεταξύ την απειλή μεγάλων χρηματικών προστίμων στα στελέχη των Διευθύνσεων Διοικητικού – Προσωπικού που δεν θα αποστείλουν στοιχεία των υπό απόλυση υπαλλήλων μέσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο προθεσμίες, επισείει με εγκύκλιό του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Η µη αποστολή των στοιχείων εντός της ανωτέρω προθεσμίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλεται πειθαρχική ποινή προστίμου, η οποία ισούται µε το ένα τέταρτο των αποδοχών των υπαλλήλων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. Στην εγκύκλιο δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τις ετήσιες ή τις μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων, ωστόσο αν από έναν φορέα πρέπει να απολυθούν 30 υπάλληλοι που λαμβάνουν 1.000 ευρώ έκαστος τον μήνα τότε:

-Στην πρώτη περίπτωση (ετήσιες αποδοχές) ο εν λόγω διευθυντής θα πρέπει να πληρώσει 90.000 ευρώ!

-Στη δεύτερη περίπτωση (μηνιαίες αποδοχές) το ποσόν ανέρχεται στα 7.500 ευρώ.

Εντός πέντε ημερών οι λίστες

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι «εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι διευθυντές Διοικητικού – Προσωπικού του συνόλου των φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάλογο ονομάτων των υπαλλήλων οι οποίοι:

α. Τίθενται σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους.

β. Τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία».

Σε 10 ημέρες οι διαπιστωτικές πράξεις

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην εγκύκλιο, «εντός δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση του νόμου, οι Διευθύνσεις Διοικητικού – Προσωπικού των φορέων αποστέλλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ηλεκτρονική διεύθυνση kinitikotita@ydmed.gov.gr:

Α. Αντίγραφα των διαπιστωτικών πράξεων κατάργησης θέσεων κατ’ εφαρμογήν της υποπαραγράφου Ζ.4 του παρόντος νόμου.

Β. Αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις καταργούμενες θέσεις.

Γ. Τις πράξεις µε τις οποίες τίθενται, μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, σε αυτοδίκαιη αργία υπάλληλοι κατ’ εφαρμογήν της υποπαραγράφου Ζ.3 του νόμου αυτού.

Ποιοι υπάλληλοι απολύονται

Υπενθυμίζεται ότι «σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ.4. του άρθρου πρώτου του παρόντος ν. 4093/2012 καταργούνται αυτοδικαίως από τη δημοσίευσή του οι οργανικές, προσωρινές και προσωποπαγείς θέσεις των υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των (ΝΠΔΔ), των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και των (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στον δημόσιο τομέα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, πλήρους και μερικής απασχόλησης, ανήκουν στην κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποκλειστικά των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού, Διοικητικών Γραμματέων και οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Μανιτάκης: «Για το καλό σας…»

Αποφασισμένος να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο σε ό,τι αφορά τις απολύσεις στο Δημόσιο δηλώνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με αφορμή την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου. Στη δήλωσή του ο κ. Μανιτάκης διαβεβαιώνει ότι «τα μέτρα αποβλέπουν στην αποκατάσταση του κύρους του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και της νομιμότητας στο Δημόσιο» και ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές στη διοίκηση αποτελούν προϋπόθεση υπέρβασης της δεινής κρίσης που περνά ο τόπος».

Παράλληλα «νουθετεί» όσους αντιδρούν, λέγοντας ότι «η στείρα άρνηση των αναγκαίων αλλαγών και η καλλιέργεια ενός κλίματος απλώς φόβου και ανησυχίας στους υπαλλήλους δεν βοηθούν ούτε τους ίδιους ούτε τη διοίκηση να αλλάξει. Και είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος και η διοίκηση να μεταρρυθμιστούν άμεσα».

Μακάριος Β Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ