Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Σε δύο ώρες ο Τσίπρας στέλνει κείμενο συμφωνίας στους Ευρωπαίους

«Θέλω να έχει συμφωνηθεί το τελικό κείμενο για να έρθω στις Βρυξέλλες» είπε κατά πληροφορίες ο Τσίπρας στους Ευρωπαίους συνομιλητές του – Κλίμα για συμφωνία την ύστατη στιγμή – Η Αθήνα τώρα δέχεται ακόμα και «υποψία αναφοράς για το χρέος»- Αναφορές για ισχυρές αντιστάσεις από Γερμανία-Φινλανδία – Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα μέχρι το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας πρότεινε την επίτευξη μίας βιώσιμης συμφωνίας στον Γιούνκερ, με επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας. Οι τηλεφωνικές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει συνομιλίες και με Μέρκελ – Ολάντ τις επόμενες ώρες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αν θέλουν λύση οι εταίροι ας σταματήσουν να φέρνουν παλιές προτάσεις ως νέες» και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει συμφωνία «ζητάμε καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και διευθέτηση χρέους».

Πληροφορίες για ταξίδι Τσίπρα σε Βρυξέλλες ή Βερολίνο σήμερα

Μπορεί ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κ. Νίκος Παππάς να διέψευσε από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση δημοψηφίσματος και μεταστροφή Τσίπρα, όμως λίγο μετά τη μία το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κομισιόν και του πρότεινε να βρεθεί μια συμφωνία που θα επιλύει το χργηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας σήμερας. Μάλιστα, περίπου στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης διακινήθηκαν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο και διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους προκειμέου να επισκεφθεί το Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες ακόμη και σήμερα.

Ασφαλείς πληροφορίες που έχουν διασταυρωθεί αναφέρουν ότι αυτή την ώρα υπάρχει βάση στο να βρεθεί λύση, όμως έχει ακόμη μεγάλες δυσκολίες. Κι αυτό διότι για να δοθεί παράταση του προγράμματος εφόσον η Αθήνα αποδεχθεί το σχέδιο λύσης θα πρέπει αυτό να εγκριθεί και από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών που δανείζουν την Ελλάδα, κάτι που χρονικά δεν μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της μέρας. Συνεχή είναι τα τηλεφωνήματα μεταξύ του κ. Τσίπρα και των κυρίων Γιούνκερ (πρόεδρος Κομισιόν), Σουλτς (πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και Ντράγκι (πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), όπου καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία.

Ισχυρές αντιστάσεις Γερμανίας – Φινλανδίας

Άλλωστε δεν μένουν παρά λιγότερο από 12 ώρες αγωνίας μέχρι την εκπνοή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας που εκπνέει σήμερα 30 Ιουνίου. Εγκυρες πληροφορίες λένε ότι σχεδιάζεται σύγκληση του Eurogroup ακόμη και σήμερα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να συζητήσουν μια συνολική πρόταση, συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι ωστόσο αβέβαιο αν οι χώρες που κρατούν σκληρή στάση, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, θα επιλέξουν να βάλουν νερό στο κρασί τους. Στο πλαίσιο αυτό, Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι είναι πλέον πολύ αργά για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία για εξεύρεση φόρμουλας που θα λύνει τον γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών, η σύγκλιση απόψεων θα μπορούσε να επισημοποιηθεί από το Eurogroup.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας που ελλοχεύει πάντα και τις τελευταίες ώρες αυξάνεται όσο μεγαλώνουν οι ουρές στα ATM και οι πολίτες κάνουν ανάληψη των 60 ευρώ που δικαιούνται ημερησίως.

Διπλωματικές πηγές επισημαινουν ωστόσο ότι εάν η ελληνική πλευρά επιχειρήσει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις σήμερα ή διστάσει να έρθει σε λύση μπορεί να λειτουργήσει σαν να τορπιλίζει την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Γιατί κάνει όπισθεν το Μαξίμου

Όπισθεν ετοιμάζεται να κάνει το Μέγαρο Μαξίμου, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση Γιούνκερ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στις αποφάσεις του πρωθυπουργού βαραίνουν οι εικόνες από τις ουρές των συνταξιούχων, η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία, οι εισηγήσεις υπουργών και στενών συνεργατών που βλέπουν την απόλυτη καταστροφή να έρχεται, αλλά και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μαξίμου και οι οποίες δείχνουν δυναμική υπέρ του «ναι». Πληροφορίες λένε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα υποχωρεί ραγδαία όσο οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το πραγματικό δίλημμα είναι το «ευρώ ή «δραχμή».

Ο κ. Τσίπρας εξετάζοντας τα νέα δεδομένα αντιλαμβάνεται οτι οδηγείται σε αδιέξοδο και όσο πιο γρήγορα αλλάξει τακτική, τόσο θα περιορίσει τις πολιτικές απώλειες. Την άποψη αυτή φέρονται να υιοθετούν τις τελευταίες ώρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε κάποιο βαθμό ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς , αλλά και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Σπύρος Σαγιάς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ανοιχτοί μετά την χθεσινή “εν θερμώ” απόρριψη της πρότασης του, η οποία σύμφωνα με μια “δεύτερη ανάγνωση” θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση. Η ύπαρξη πρωτοβουλίας επιβεβαιώνεται τα τελευταία λεπτά και απο το υπουργείο Οικονομικών, ενω ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης έχει ουσιαστικό ρόλο στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός είναι απολύτως ενήμερος της πραγματικής κατάστασης. Γνωρίζει πως μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος τα ΑΤΜ δεν θα έχουν ούτε ένα ευρω και φυσικά τα προβλήματα απο ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης θα χτυπήσουν «κόκκινο». Οι διαβεβαιώσεις του ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» και «θα επιβιώσουμε οι Έλληνες» που έδωσε στην χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη υπολείπονται κατα πολύ απο τις προσδοκίες που είχε η κοινωνία απο μια «αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά». Πίσω απο τα μισόλογα που διατυπώνονται ότι θα πάρω «ένα ισχυρό ΟΧΙ και θα πάω να ξαναδιαπραγματευτώ» το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται οτι οδηγείται σε αδιέξοδο. Αυτή ακριβώς την επισήμανση διατυπώνουν και οπρισμένοι υπουργοί εν μέσω φημών για παραιτήσεις, η αξιοπιστία των οποίων δεν έχει ακόμη διασταυρωθεί.

Την τελευταία ώρα πολλά ξένα ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης γνωστοποίησε μέσω του διαδικτύου όσι συνομίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας οτι αποδεκτό πρόγραμμα για την κρίση στην Ελλάδα.

Πηγή:protothema

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ