Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Σε ελεύθερη πτώση τα ακίνητα

Περαιτέρω πτώση 15% στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, αλλά και αύξηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων προβλέπει για το 2013 ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch, εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά θα πιάσει πάτο το 2014.

Αν και ο γνωστός επενδυτικός οίκος λέει ότι το ρεκόρ πτώσης φέτος θα βαφτεί με ιρλανδικά χρώματα, καθώς οι τιμές εκεί θα μειωθούν κατά 20%, η χώρα μας μαζί με την Ισπανία κατέχουν τη δεύτερη θέση, με πτώση στις τιμές των ακινήτων στο 15%. Μικρότερο, στο 13%, είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την έρευνα Residential Mortgage Briefing, οι βασικότεροι παράγοντες της πτώσης είναι καταρχάς η συρρίκνωση της στεγαστικής πίστης, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, την έλλειψη ανάπτυξης αλλά και την κάθετη πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά την αγορά στεγαστικής πίστης, οι αναλυτές του γνωστού οίκου εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, ειδικά για την Ιρλανδία και την Ελλάδα, τονίζοντας ότι περίπου ένας στους πέντε δανειολήπτες θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του το 2013.

Μάλιστα αναφέρεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο φτάνει σήμερα στο 19,9%, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω την ερχόμενη διετία λόγω των επιπτώσεων από τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σχετικά με την πορεία των τιμών, οι αναλυτές του γνωστού οίκου σημειώνουν ότι από τις αρχές του 2009 έως και το τρίτο τρίμηνο του 2012 η Θεσσαλονίκη είναι η περιοχή που έχει παρουσιάσει τη μεγαλύτερη πτώση, κοντά στο 30%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για όλη την Ελλάδα διαμορφώνεται πέριξ του 24%.

Το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας (80%), ο κατακερματισμός των ελληνικών εργοληπτικών εταιριών και η μικρή εξάρτησή τους από τραπεζικά δάνεια, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος και ο περιορισμένος αριθμός μεταβιβάσεων κατοικιών είναι οι παράγοντες στους οποίους οφείλεται η σχετική ανθεκτικότητα των τιμών στην αγορά κατοικίας, σε αναλογία τουλάχιστον με τη συνολικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ