Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σε έξι διμηνιαίες δόσεις το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

Σε έξι διμηνιαίες δόσεις, που θα περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά των δόσεων θα περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν από τον φετινό Ιούλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Πριν από τις εκλογές είχε αποφασιστεί ατύπως να «παγώσει» -μέχρι νεωτέρας- η διαδικασία είσπραξης του χαρατσιού για το 2012. Τώρα όμως το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι χρειάζεται πάση θυσία τα έσοδα των 1,5 δισ, ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί.

Για να χρυσώσει το χάπι στους φορολογουμένους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει από πέντε σε έξι τον αριθμό των διμηνιαίων δόσεων, με σκοπό να μειωθούν τα ποσά κάθε δόσης και ταυτόχρονα να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δυσβάσταχτου αυτού φόρου. Τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον Προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η και την 6η δόση, εκτιμώμενου ύψους 600.000.000-700.000.000 ευρώ, θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα γραφτούν στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους στη ΔΕΗ, δεν θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση καθώς το μέτρο αυτό κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Απλώς, η ΔΕΗ θα ενημερώνει το υπουργείο Οικονομικών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που περιελάμβαναν ΕΕΤΗΔΕ, το οποίο δεν εξοφλήθηκε, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα ποσά από τους πραγματικά υπόχρεους ιδιοκτήτες ακινήτων με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Χθες πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ανέφερε ότι, από ό,τι ξέρει, το τέλος ακινήτου δεν θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Δημόσιο.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ