Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Σε «γαλάζια» χέρια η ενέργεια που… καίει

Τον έλεγχο στον ευαίσθητο χώρο της ενέργειας ήθελε να κρατήσει «για λογαριασμό του» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον οποίον ο ίδιος είχε προτείνει.

Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο έλειψε να προκληθεί… διπλωματικό επεισόδιο, στο πλαίσιο κατανομής των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, όταν ο υπουργός Ευ. Λιβιεράτος ζήτησε με την επιστολή που έστειλε στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο τις αρμοδιότητες του τομέα της ενέργειας, χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία. Ετσι στο παρασκήνιο φαίνεται ότι προέκυψε κόντρα μεταξύ του κ. Λιβιεράτου και του υφυπουργού Μ. Παπαγεωργίου, ο οποίος εξαρχής επρόκειτο να έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Την τελική απόφαση πήρε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ποντάρει στον τομέα της ενέργειας (που έχει και το ευαίσθητο κομμάτι της ΑΟΖ) και έδωσε οριστικά την αρμοδιότητα στον κ. Παπαγεωργίου, άλλοτε επιτελικό στέλεχος της ΔΕΠΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή, που συμμετείχε στη Μόσχα και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Ετσι στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης ζητημάτων περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης θα αναλάβει τη διαχείριση του σκέλους της χωροταξίας, των πολεοδομικών, των υδατικών πόρων και των δασών. Ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου θα αναλάβει το σκέλος της ενέργειας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι στιγμής, οι αρμοδιότητες μοιράζονται ως εξής:

Στο υπουργείο Οικονομικών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας πιθανότατα θα έχει την αρμοδιότητα για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού. Ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης θα ελέγχει τα έσοδα και όλα τα φορολογικά θέματα.

Στο υπερυπουργείο Ανάπτυξης – Υποδομών ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να έχει τον πλήρη έλεγχο του ΕΣΠΑ, τις Μεταφορές και τη Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλογιάννης θα αναλάβει υποδομές και δίκτυα. Ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης τις ιδιωτικές επενδύσεις και ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς το εμπόριο και τη βιομηχανία.

Στο υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης θα έχει τον έλεγχο της διαχείρισης των πόρων, καθώς και την ευθύνη για τα ζητήματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των εργασιακών θεμάτων, καθώς και τη νέα Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, αλλά και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ