Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Σε ισχύ ακόμη η Γενική Συλλογική Σύμβαση

«Θολό» τοπίο με τις εξαιρέσεις από τα όρια συνταξιοδότησης

Για ακόμα έναν μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται σε ισχύ η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), άρα θα καταβάλλεται χωρίς εμπόδια το επίδομα γάμου στους δικαιούχους, που αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων αποδοχών τους. Ταυτόχρονα, στο ίδιο Μνημόνιο δεν υπάρχει διευκρίνιση των εξαιρέσεων των κατηγοριών εργαζομένων που θα μείνουν εκτός από τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μπορεί στο νέο Μνημόνιο να γίνεται αναφορά ότι εξαιρούνται όσοι υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον κλάδο των οικοδόμων, κάτι που εκτιμάται ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί με ξεχωριστή υπουργική απόφαση.

Σε ό,τι αφορά την ΕΓΣΣΕ, με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής έμεινε εκτός του νέου Μνημονίου η διάταξη που θα καταργούσε την παράταση ισχύος της, η οποία έχει δοθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μοναδική παρέμβαση που πραγματοποίησε ο νυν υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο πριν από την ψήφιση του νέου Μνημονίου, κατέθεσε νομοθετική βελτίωση, η οποία αφορούσε ειδικά τη διατήρηση της παράτασης ισχύος της ΕΓΣΣΕ έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς θεώρησε ότι κάτι τέτοιο είναι «αναγκαίο για τη διατήρηση μιας σειράς από ζητήματα της εργατικής νομοθεσίας».

Στο σκέλος των συντάξεων και δη των εξαιρέσεων, ο εφαρμοστικός νόμος του Μνημονίου ορίζει ότι δεν θα θιγούν από τις αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης (έως 17 έτη), εκτός από όσους εργάζονται υπό καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες τέκνων ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία. Δεν γίνεται όμως η παραμικρή αναφορά για τα άτομα με βαριά αναπηρία, αλλά και για εκείνους που βρίσκονται στα υπερβαρέα ένσημα, όπως είναι οι εργάτες σε ορυχεία ή οι δύτες. Το υπουργείο Εργασίας αναμένεται με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις να τακτοποιήσει αυτά τα «θολά» σημεία, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει πολύ μεγάλη κοινωνική κατακραυγή, καθώς οι παραπάνω κατηγορίες πολιτών είτε εργάζονται σε πολύ σκληρά και επίπονα επαγγέλματα είτε αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα αναπηρίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ