Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Σε ισχύ η μισή (προσωρινή) σύνταξη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Σε ισχύ τέθηκε από χτες το νέο καθεστώς χορήγησης «προσωρινής σύνταξης» ή αλλιώς η «προκαταβολή σύνταξης» για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου που αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία.

Το μέτρο αφορά υπαλλήλους του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2013.

Το ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά την 31η Οκτωβρίου 2011 ή το 60% εάν πρόκειται για περιπτώσεις αναπηρίας.

Εφεξής την 10η μέρα κάθε μήνα θα πιστώνεται στους λογαριασμούς των εξερχομένων της υπηρεσίας δικαιούχων η προβλεπόμενη προκαταβολή σύνταξης μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.

Η «προσωρινή σύνταξη» θα αντικαταστήσει το ισχύον σήμερα καθεστώς των «τρίμηνων αποδοχών», σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση αποχώρησης υπαλλήλου ή λειτουργού του Δημοσίου από την ενεργό υπηρεσία, επειδή η άμεση πληρωμή της σύνταξης δεν είναι δυνατή, καταβάλλονται σε αυτόν εφάπαξ οι συνολικές αποδοχές ενός τριμήνου.

Με το νέο καθεστώς «προσωρινής σύνταξης» προβλέπεται ότι:

α) Κάθε πολιτικός υπάλληλος του Δημοσίου που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης θα λαμβάνει κατά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη πληρωμής της δικαιούμενης σύνταξης, και πάντως για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 8 μήνες, ένα μηνιαίο ποσό προκαταβολής, το οποίο θα είναι ίσο με το 50% του βασικού μισθού τον οποίο ελάμβανε την 31η Οκτωβρίου 2011!

β) Κάθε λειτουργός του Δημοσίου (δικαστικός, πανεπιστημιακός, ιατρός του ΕΣΥ, διπλωματικός υπάλληλος κ.λπ.) που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης θα λαμβάνει κατά το χρονικό διάστημα από τη λύση της υπαλληλικής σχέσης μέχρι την έναρξη πληρωμής της δικαιούμενης σύνταξης, και πάντως για διάστημα όχι μεγαλύτερο από 8 μήνες, ένα μηνιαίο ποσό προκαταβολής, το οποίο θα είναι ίσο με το 50% του αθροίσματος βασικού μισθού και χρονοεπιδόματος που ελάμβανε την ημερομηνία αποχώρησής του.

γ) Ειδικά για τις περιπτώσεις υπαλλήλων ή λειτουργών του Δημοσίου που είναι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή γονείς τριών ή περισσότερων τέκνων ή γονείς με ανάπηρα τέκνα, το ποσοστό της προκαταβολής θα ορίζεται στο 60%.

δ) Σε κάθε περίπτωση, η πληρωμή της κανονιζόμενης σύνταξης θα αρχίζει αναδρομικά από την ημερομηνία που γεννήθηκε το δικαίωμα (κατά κανόνα την επομένη της ημερομηνίας λύσης της υπαλληλικής σχέσης), με συμψηφισμό των ποσών της προκαταβολής.

ε) Από το νέο καθεστώς της «προκαταβολής σύνταξης» εξαιρούνται οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες και οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς. Γι’ αυτές τις κατηγορίες λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου εξακολουθούν προς το παρόν να ισχύουν οι διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή των «τρίμηνων αποδοχών».

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεφτίλα στο Καστελόριζο! Τούρκοι βεβήλωσαν την ελληνική σημαία στο ακριτικό νησί με drone

Βαρύτατη πρόκληση κατά της χώρας μας, που θυμίζει έντονα το σκηνικό που είχε στηθεί στα Ιμια, όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» είχαν κατεβάσει την ελληνική σημαία...

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε.,  στα οποία διανεμήθηκε το περίφημο κονδύλι των 20 εκ. (διαδικασίες, κριτήρια κλπ.) O κ. Πέτσας...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ

Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές μέχρι αργά το βράδυ Δύο ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω του δικτύου ΟΠΑΠ να πληρώσουν...

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα για την εύρυθμη  λειτουργία και ισορροπία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Η έναρξη της...

Χλιδάτη ανακαίνιση στο γραφείο του Νίκου Παπαθανάση – Παρήγγειλε μπανιέρα και διπλό κρεβάτι για να… χαλαρώνει στο υπουργείο

Το πρώτο του αναπτυξιακό έργο προώθησε με μεγάλη ταχύτητα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του...