Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Σε κλοιό από κακουργήματα οι συγγενείς

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη… εισαγγελικών υπονοιών για διάπραξη βαρύτατων κακουργηματικών κατηγοριών βρίσκονται οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα και οι λογαριασμοί των οποίων αφαιρέθηκαν από τη «λίστα Λαγκάρντ».

Και αυτό διότι οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης τους έχουν καλέσει με την ιδιότητα του «υπόπτου» να δώσουν εξηγήσεις τις επόμενες ημέρες για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Πρόκειται για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημόσιου εγγράφου με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημόσιου εγγράφου, επίσης με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου, της φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) κατ’ επάγγελμα και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα).

Η πρώτη εξαδέλφη του πρώην υπουργού Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης καθώς και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, αδελφής της Ελένης, διά των πληρεξούσιων δικηγόρων τους την Παρασκευή ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας και να ετοιμάσουν τις εξηγήσεις τους στους οικονομικούς εισαγγελείς. Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος που αφορά τους λογαριασμούς στη «λίστα Λαγκάρντ» με δικαιούχους τους συγγενείς του πρώην «τσάρου» της οικονομίας, ωστόσο η διαγραφή των αρχείων από μόνη της έχει δημιουργήσει υποψίες στους οικονομικούς εισαγγελείς για τη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων. Θα πρέπει τώρα οι ίδιοι να εξηγήσουν επαρκώς στα υπομνήματα παροχής εξηγήσεων που θα καταθέσουν εντός της εβδομάδας στους οικονομικούς εισαγγελείς τι συνέβη, προσκομίζοντας παράλληλα όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, τη νόμιμη προέλευση αλλά και τη φορολόγηση των καταθέσεών τους.

Παράλληλα, οι κύριοι Πεπόνης και Μουζακίτης και αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν καταθέσεις από όλους όσοι υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και τους στενούς συνεργάτες του το 2010, όταν παρέλαβε τη «λίστα Λαγκάρντ». Στόχος των οικονομικών εισαγγελέων είναι να εντοπίσουν σε ποιον παρέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών το πρωτότυπο CD με τη λίστα που του απεστάλη από το Παρίσι, καθώς και το πρόσωπο που αντέγραψε το ηλεκτρονικό αρχείο σε USB.

Επιδίωξη των εισαγγελέων είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση αυτού του κύκλου της έρευνάς τους, πριν από το κλείσιμο του οποίου είναι πιθανόν να βρεθούν ενώπιόν τους για συμπληρωματικές εξηγήσεις και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης. Τα νέα στοιχεία που ενδεχομένως προκύψουν θα αποσταλούν άμεσα στη Βουλή για να συσχετιστούν με την υπάρχουσα δικογραφία.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο φορολογικός έλεγχος από το ΣΔΟΕ των υπόλοιπων καταθετών στη «λίστα Λαγκαρντ», με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήδη έχουν διαπιστωθεί αποκλίσεις σε περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στο ύψος των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία. Για όσους προκύψουν τέτοιες ενδείξεις αναμένεται να περάσουν την πόρτα του γραφείου των οικονομικών εισαγγελέων ως «ύποπτοι» τέλεσης αδικημάτων όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Βάσω Παλαιού


Ετσι ξαφνικά θυμήθηκε ποιός «απάλειψε» τα ονόματα

Με αποκαλύψεις απειλεί άλλη μια φορά «φωτογραφίζοντας» άλλους για την αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αν και ο ίδιος έχει καταθέσει ότι δεν θυμάται ούτε πού έδωσε τη λίστα ούτε ποιος έκανε το CD στικάκι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών «διαρρέει» ότι σήμερα θα ανοίξει (;) τα χαρτιά του μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση (23.00), στην εκπομπή της Ελλης Στάη. Μια εκπομπή που πέρασε από… 40 κύματα (από ματαίωση έως μαγνητοσκόπηση) για να καταλήξει τελικά να προβληθεί «ζωντανή» ώστε να γίνουν παρεμβάσεις.

Για την ώρα πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν έδωσε διευθύνσεις και ονόματα, αλλά επιχειρεί να το «παίξει» υπεράνω ισχυριζόμενος ότι αυτός ζήτησε και έφερε τη λίστα και η αλλοίωση δεν έγινε στα δικά του χέρια αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο, «δείχνοντας» τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. Ταυτόχρονα στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει: «Δεν με απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής και δεν επιδιώκω κάτι, διότι θέλω να αθωωθώ». Από τη μεριά του ο κ. Διώτης υποστηρίζει (Το Βήμα.gr) ότι δεν αλλοίωσε τη λίστα αλλά ούτε και γνωρίζει ποιος την έκανε, ενώ επισήμανε ότι η θέση του είναι λεπτή και δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο τώρα.

Πάντως η σημερινή συνέντευξή του σε «ασφαλές περιβάλλον» είναι πιθανόν μια επικοινωνιακή πιρουέτα του πρώην υπουργού, την ώρα που ο κλοιός σφίγγει γύρω του. Παράλληλα όμως δείχνει ότι δεν έχει διδαχθεί τίποτε από τα παθήματα προκατόχων του υπουργών, που οι τηλεοπτικές τους εμφανίσεις απεδείχθησαν στην πράξη καταστροφικές. Εάν λοιπόν ο πρώην υπουργός δεν ανοίξει με στοιχεία τα χαρτιά του και αφήσει να αιωρούνται υπονοούμενα, θα βρεθεί σε ακόμη πιο δεινή θέση, την ώρα που αναμένεται η ψήφιση της προανακριτικής επιτροπής.

Τα ερωτήματα για τον κ. Παπακωνσταντίνου από την ώρα που πήρε τη λίστα στα χέρια του είναι ουκ ολίγα: Από το γιατί δεν την πρωτοκόλλησε έως το πού την έδωσε για φύλαξη και το πώς και από ποιον (εάν δεν το έκανε ο ίδιος) αλλοιώθηκε η λίστα Λαγκάρντ εξαφανίζοντας μόνο τα ονόματα των συγγενών του. Το πιθανότερο είναι «να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να ισχυριστεί ότι θα δώσει τα στοιχεία στην προανακριτική επιτροπή, όταν κληθεί.

Νίκος Ελευθερόγλου


Διαψεύσεις από Ελληνικά Ναυπηγεία

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία επιχειρούν να διαψεύσουν οποιαδήποτε σχέση με τον σύζυγο της εξαδέλφης του Γ. Παπακωνσταντίνου και σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν: «Εχουν υποπέσει στην αντίληψή μας το τελευταίο διάστημα εσφαλμένες αναφορές σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον κ. Ισκάνταρ Σάφα και κάποιον κ. Ανδρέα Ρωσσώνη. Επισημάνουμε ότι ο κ. Ισκάνταρ Σάφα ούτε γνωρίζει ούτε έχει οποιαδήποτε σχέση με τον κ. Ανδρέα Ρωσσώνη».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...