Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Σε «κώμα» ο ΕΟΠΥΥ

Υπό κατάρρευση είναι ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς τα συσσωρευμένα χρέη που του κληροδότησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2009 έως το 2011 ύψους 3,5 δισ. και η έλλειψη χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό έχουν φέρει τον οργανισμό στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι. – ΕΟΠΥΥ) καταγγέλλει ότι ο φορέας οφείλει 570.000.000 ευρώ στους γιατρούς και 536.000.000 ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα-ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς, όπου οι γιατροί δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την αμοιβή των 10 ευρώ. Την ίδια στιγμή οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα εργαστήρια που έχουν μεγάλα έξοδα με πάγιες δαπάνες και αντιδραστήρια.

Γι’ αυτό η ΕΝ.Ι. – ΕΟΠΥΥ μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλει την πίστωση προς τον οργανισμό, εάν δεν αρχίσει να τους εξοφλεί άμεσα.

Εν τω μεταξύ οδηγίες σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών για την απόδοση δαπάνης για την αγορά φαρμάκων εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ. Οι οδηγίες αφορούν τις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους όλο το ποσό των σκευασμάτων, εξαιτίας διακοπής της πίστωσης από τα φαρμακεία. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα:

Η πρωτότυπη συνταγή που δεν εκτελέστηκε στο ιδιωτικό φαρμακείο με την υποχρέωση καταχώρησης από τους ιατρούς στο βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου. Γίνονται δεκτές οι ηλεκτρονικές συνταγές μέσω του συστήματος ΗΔΙΚΑ, οι ηλεκτρονικές του Οίκου Ναύτου και οι χειρόγραφες στο ενιαίο συνταγολόγιο (πράσινες συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).

Προσκόμιση των αντίστοιχων ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων.

Απόδειξη πληρωμής από το φαρμακείο. Εγκριση από τον ελεγκτή γιατρό (όπου απαιτείται). Τα χρήματα θα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου.

Αλλαγές στη Θεσσαλονίκη

Στο Λοιμωδών θα μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο τους οργανισμού Γεράσιμο Βουδούρη και τον διοικητή της Γ’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αρη Μουσιώνη. Το Λοιμωδών θα παραχωρηθεί στον οργανισμό προκειμένου να στεγαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες καθώς και οι υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ