Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Σε μακρές διακοπές ο Ράιχενμπαχ και οι 60 «μπάστακες»

Καλοπληρωμένες διακοπές στην Ελλάδα κάνουν περίπου 30 στελέχη της «Ομάδας Δράσης» («Task Force») της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εργάζονται στην Αθήνα (αυτοί που ονομάστηκαν «μπάστακες» από πολιτικούς παράγοντες), μαζί με άλλα 30 που εδρεύουν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσους αμφισβητούν τη σκοπιμότητα διατήρησης ενός μηχανισμού που θεωρούν ότι απέδωσε ελάχιστα. Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών της «Ομάδας Δράσης», ακόμα και στελέχη που εκτιμούσαν ότι θα παρέχει σοβαρές υπηρεσίες προς τη χώρα μας δηλώνουν απογοητευμένα. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η δραστηριότητα της «Ομάδας Δράσης» υπό τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ έχει στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια στην Ελλάδα. Μέσω του ΕΣΠΑ καλύπτονται οι πλουσιοπάροχες αμοιβές σε -ξένους κυρίως- συμβούλους για τον σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων που ενίοτε δεν εφαρμόζονται με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για τη λειτουργία της «Ομάδας Δράσης» δεν αμφισβητούν τις καλές προθέσεις του κ. Ράιχενμπαχ. Υποστηρίζουν ότι ο Γερμανός συνταξιούχος της Κομισιόν ήρθε στην Ελλάδα με την πρόθεση να βοηθήσει. Ομως ούτε η στελέχωση της «Ομάδας Δράσης» ούτε το μοντέλο λειτουργίας της επέτρεψαν «να κάνει τη διαφορά». Επιπλέον, ο πολιτικός ρόλος του τον αναγκάζει να προχωρά σε χλιαρή κριτική ακόμα και σε μέτωπα όπου παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις, όπως, για παράδειγμα, τα περίφημα 181 έργα προτεραιότητας. Τρία χρόνια μετά τη δήθεν κινητοποίηση κοινοτικών και ελληνικών Αρχών, ένα στα τρία έργα προτεραιότητας παρουσιάζει καθυστέρηση.

Οι άνθρωποι που θεωρούν ότι οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν εντοπίζουν τρεις λόγους για τους οποίους το όφελος περιορίστηκε στο προσωπικό και στους συμβούλους της ομάδας του Χορστ Ράιχενμπαχ: Πρώτον: Η «Task Force» στην ουσία αναθέτει μελέτες και προτείνει λύσεις, χωρίς να ασχολείται καθόλου με την ουσιαστική παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Ετσι στις εκθέσεις του Χορστ Ράιχενμπαχ ένα θέμα θεωρείται λήξαν όταν έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος ή υπουργική απόφαση, ανεξάρτητα από το εάν η μεταρρύθμιση εφαρμόζεται στην πράξη. Στην τελευταία έκθεση της «Ομάδας Δράσης» το επιτελείο του κ. Ράιχενμπαχ πανηγύριζε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο μέτωπο της απονομής δικαιοσύνης. Λίγες ημέρες αργότερα ήρθαν τα στοιχεία της Eurostat που έδειξαν ότι σε ορισμένα σημεία η κατάσταση έχει χειροτερεύσει σε σχέση με το 2009. Συνεπώς, η μια υπηρεσία της Κομισιόν διαψεύδει την άλλη. Ομως η «Ομάδα Δράσης» με το που ψηφίζεται ένας νόμος, θεωρεί ότι όλα έχουν τελειώσει, ενώ είναι παγκοίνως γνωστό πως στην πορεία «ξεχνιούνται» οι υπουργικές αποφάσεις, οι εγκύκλιοι κ.λπ.

Δεύτερον: «Η “Ομάδα Δράσης” στελεχώθηκε από προσωπικό χαμηλών βαθμίδων εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» λένε οι γνωρίζοντες. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι μεταξύ των υπαλλήλων περιλαμβάνονται και ικανότατα στελέχη, αλλά «στην ουσία μετακόμισαν στην “Task Force” άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν την εξέλιξη που περίμεναν μέσα από την παραδοσιακή οδό των Βρυξελλών και αναζητούσαν παράπλευρους δρόμους επαγγελματικής αναβάθμισης».

Τρίτον: «Η “Task Force” προσέλαβε ειδικούς (experts) που έστειλαν τα κράτη-μέλη, αρκετοί από τους οποίους είναι απόμαχοι και συνεπώς δεν έχουν κανένα λόγο να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά». «Αν για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση έστελνε ειδικό σε μια γειτονική χώρα, σίγουρα δεν θα πήγαινε η αφρόκρεμα των συνεργατών του Ελληνα πρωθυπουργού» επισημαίνουν με νόημα.

Στην αγορά υποστηρίζουν ότι η «Ομάδα Δράσης» χρησιμοποίησε κατά κόρον, με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου, ξένους οργανισμούς προκειμένου να πραγματοποιήσουν μελέτες για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του ΟΟΣΑ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), της γερμανικής GIZ (Οργανισμός Διεθνών Συνεργασιών), οι οποίοι προσέφεραν τεχνική βοήθεια. Οι τελευταίοι προσλαμβάνουν, με τη σειρά τους, άλλους συμβούλους (πάλι με χρήματα που καλύπτονταν από το ΕΣΠΑ). Τελικά δαπανήθηκαν «δεκάδες εκατομμύρια για μελέτες, ελάχιστα από τα οποία ήρθαν στην ελληνική αγορά αφού πήγαν σε ξένους ειδικούς». Οι τελευταίοι έδιναν τη μελέτη και «καθάριζαν» αφού έπαιρναν την πλουσιοπάροχη αμοιβή. Η εφαρμογή όσων προτείνουν (ή ο έλεγχος για το αν είναι εφαρμόσιμες οι προτάσεις τους) ήταν αντικείμενο άλλων.

Οι καλές προθέσεις

Οι καλές προθέσεις του Χορστ Ράιχενμπαχ δεν αποτυπώθηκαν στο έργο της «Ομάδας Δράσης», η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της, χωρίς να έχει και πολύ μεγάλο αντικείμενο. «Αφού στα χαρτιά οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, γιατί πρέπει να επιβαρύνεται ο Ελληνικός και κοινοτικός Προϋπολογισμός;» αναρωτιούνται όσοι θεωρούν ότι τα κοινοτικά στελέχη πρέπει μετά το ωραίο ελληνικό καλοκαίρι να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ