Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Σε νέες θέσεις 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η υπογραφή της απόφασης από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, βάσει της οποίας το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα έχουν μετακινηθεί στις νέες τους θέσεις οι 2.500 δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Οπως θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που θα περιγράφεται στην υπουργική απόφαση, η οποία δεν αποκλείεται να έχει εκδοθεί την ώρα που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι 45 ημέρες. Αμέσως μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος, ενώ οι πίνακες με τους υπαλλήλους θα σταλούν στο ΑΣΕΠ, που θα τους αξιολογήσει και θα κρίνει πού θα μετακινηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταγραφεί 7.500 κενές θέσεις, στις οποίες θα μετακινηθούν οι 2.500 υπάλληλοι, με το μεγαλύτερο πρόβλημα κενών θέσεων να υπάρχει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο Εσωτερικών, κυρίως λόγω των ΟΤΑ. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 3.314 κενές θέσεις στο Προστασίας του Πολίτη, 1.065 στο Εσωτερικών, 704 στο Παιδείας, 650 στο Εργασίας και 636 στο Υγείας.

Κριτήρια

Η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί με τη βαθμολόγηση κριτηρίων τα οποία είναι: Οι σπουδές, στις οποίες θα υπολογίζονται και τα πτυχία που διαθέτει ο υπάλληλος και δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο εργασίας. Η επιμόρφωση που έχει λάβει ο υπάλληλος με τη συμμετοχή του σε σεμινάρια ή εκπαιδευτικά προγράμματα. Η εμπειρία που διαθέτει από προηγούμενη προϋπηρεσία. Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνυπολογίζεται και η εμπειρία που τυχόν διαθέτει από τον ιδιωτικό τομέα. Η γνώση ξένων γλωσσών. Ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου. Αρνητικά θα κριθεί κάποιος που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πειθαρχικό αδίκημα ή καταγράφεται στον φάκελό του ότι απέχει αδικαιολόγητα από τη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, στην αξιολόγηση, που θα προσαρμοστεί ανά κατηγορία υπαλλήλων και εκπαιδευτική βαθμίδα, θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος στους φακέλους και θα λαμβάνονται υπόψη γραπτό τεστ δεξιοτήτων, η προτίμηση του αιτούντος, η συνάφεια του αντικειμένου της προηγούμενης και της νέας θέσης, η εντοπιότητα και η χιλιομετρική απόσταση του τόπου κατοικίας από τον νέο τόπο εργασίας, η οικογενειακή κατάσταση και κοινωνικά κριτήρια.

Συγχωνεύσεις

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν τεθεί οι συγχωνεύσεις διευθύνσεων στα υπουργεία, το νέο οργανόγραμμα και η μείωση των δομών τους, με στόχο -και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας- το… λιγότερο κράτος, την εξοικονόμηση πόρων και την ευέλικτη λειτουργία της Διοίκησης. Μάλιστα, βρίσκεται στην τελική ευθεία το «κόψε – ράψε» των υπηρεσιών όλων των υπουργείων, που αλλάζουν μορφή και λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη για τις αλλαγές στη λειτουργία των οργανισμών των υπουργείων και την αξιολόγηση των υπηρεσιών τους. Στη συνεδρίαση μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο κ. Μανιτάκης έχει διατυπώσει χρονοδιάγραμμα στη διαδικασία, διατυπώνοντας σε δημόσια παρέμβασή του ότι εντός του Ιανουαρίου του 2013 θα ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τη λειτουργία των νέων οργανισμών των υπουργείων, αλλά και το πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων του προσωπικού. Μάλιστα, τα πρώτα υπουργεία όπου ξεκίνησε η αξιολόγηση των δομών τους ήταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), οι δομές των οποίων μειώθηκαν άνω του 50%.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...