Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Σε παραζάλη η Σκοπούλη για το αίμα!

Θύελλα αντιδράσεων από τους 5.000 ασθενείς με μεσογειακή αναιμία έχει προκαλέσει η κοινή απόφαση του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού και του ελληνικού υπουργείου Υγείας να μειωθεί η ποσότητα αίματος που εισάγει η Ελλάδα από την Ελβετία, εξαιτίας παλαιών χρεών της χώρας μας, ύψους 5.000.000 ελβετικών φράγκων, προς τον κοινωφελή οργανισμό!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, το υπουργείο σε συνεργασία με την Ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας συμφώνησε τη σταδιακή μείωση της ποσότητας εισαγόμενου αίματος από τις 28.000 μονάδες που είναι σήμερα στις 14.000 μονάδες έως το 2020, έχοντας ως στόχο «τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών» και τη μείωση του κόστους ελέγχου και διακίνησης αίματος στην Ελλάδα».

«Η αιτία, όπως αναφέρει και ο διευθυντής του Ελβετικού Ερυθρού Σταύρου Rudolf Schwabe, είναι ότι η χώρα μας καθυστέρησε να πληρώσει τα 5.000.000 ελβετικά φράγκα για το αίμα. Η κυρία Σκοπούλη ισχυρίζεται ότι μειώνονται οι εισαγωγές αίματος για να αυξηθεί ο αριθμός των αιμοδοτών» είπε στη «δημοκρατία» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας, γιατρός Βάνα Μυρίλλα, η οποία σημειώνει ότι το σύνολο των ελβετικών μονάδων αίματος που εισάγει η χώρα μας χορηγείται στους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία διότι θεωρείται το καταλληλότερο για τους συγκεκριμένους ασθενείς.

«Θα έπρεπε να ντρέπονται και οι δύο!» προσθέτει η κυρία Μυρίλλα: «Πρώτα ο ελβετικός Ε.Σ. γιατί υποτίθεται ότι βοηθάει τις χώρες που έχουν ανάγκη, πόσο μάλλον την Ελλάδα, που είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Θα έπρεπε όμως να ντρέπεται και η υφυπουργός, γιατί οφείλει να γνωρίζει ότι τα τμήματα αιμοδοσίας στα νοσοκομεία της χώρας καταρρέουν διότι δεν έχουν προσωπικό και κλείνουν μετά τη 1.00 το μεσημέρι. Ποιος εργαζόμενος θα πάει να δώσει αίμα παίρνοντας άδεια από τη δουλειά του το πρωί; Ή μήπως θα πάει ο άνεργος που πεινάει να δώσει αίμα; Εδώ δεν αυξήθηκε ο αριθμός των εθελοντών στις καλές εποχές, θα αυξηθεί τώρα;»

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο συλλέγονται 650.000 μονάδες αίματος, από τις οποίες οι 100.000 – 120.000 χορηγούνται στους μεσογειακούς ασθενείς, καθώς αυτοί χρειάζονται για να ζήσουν μετάγγιση αίματος κάθε 15 ημέρες. Οπως φαίνεται, οι Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας σύντομα θα βάλουν και πάλι ανακοινώσεις: «Εάν δεν φέρετε αιμοδότες, δεν θα μεταγγιστείτε».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ