Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Σεισμός για Εφραίμ

Τέλος στο θρίλερ με την προφυλάκισή του έδωσε χθες ο ίδιος o ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, με την απόφαση του να έρθει στην Αθήνα και να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο «σεισμός» των αντιδράσεων για την κρίση του δικαστικού συμβουλίου που αποφάνθηκε ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και επομένως πρέπει να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό, για την εμπλοκή του στην υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου με τη λίμνη Βιστονίδα, συνεχίζεται.

Οι αντιδράσεις φουντώνουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ χθες αποκαλύφθηκε ότι πράγματι παρέχεται η δυνατότητα στον Εφραίμ να μην κρατηθεί, επειδή είναι ιερωμένος, στις φυλακές. Οπως προέκυψε συγκεκριμένα από τη συνάντηση που είχαν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες και ο διοικητής του Αγίου Ορους Αρίστος Κασμίρογλου, είναι δυνατόν βάσει του άρθρου 57 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος η προσωρινή κράτηση κληρικού να εκτελεστεί σε ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα. Ο κ. Κασμίρογλου, ωστόσο, ενημερώθηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι τέτοιο ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα δεν υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς απαιτείται προεδρικό διάταγμα των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας, που όμως δεν έχει εκδοθεί ποτέ!

Επίσης, όπως απάντησε ο κ. Τέντες σε σχετική ερώτηση του διοικητή του Αγίου Ορους, δεν υπάρχει δικονομική δυνατότητα ο ηγούμενος να κρατηθεί στο κελί του. Ετσι χθες το βράδυ οδηγήθηκε στο Εφετείο της Αθήνας για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσε για να οδηγηθεί σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο ηγούμενος πήρε μόνος την απόφαση να παραδοθεί, παρά τα προβλήματα της υγείας του, τονίζοντας ωστόσο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αδίκως οδηγείται στις φυλακές. Σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα «αγιορείτικο βήμα» είπε χαρακτηριστικά: «Δεν λυπούμαι για τη δική μου ταλαιπωρία. Εγώ μοναχός είμαι και θα τα υποστώ όλα. Λυπούμαι βαθύτατα γιατί ταλαιπωρείται η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Από νέος παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, γι’ αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα ούτε ηρωισμούς. Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο Αγιον Ορος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το Αγιον Ορος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορές μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή».

Εξω από το Εφετείο της Αθήνας δεκάδες πολίτες και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων είχαν συρρεύσει ως ένδειξη συμπαράστασης στον Εφραίμ. Οταν έφτασε η αυτοκινητοπομπή με τον γέροντα, φώναζαν «άξιος» και έψαλλαν τη «Θεοτόκο». Νωρίτερα μάλιστα εκκλησιαστικές και τοπικές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι προκλήθηκε πραγματικός σεισμός στο Αγιον Ορος την ώρα που αποχωρούσε (περίπου στις 2 το μεσημέρι) ο ηγούμενος για να μεταφερθεί οδικώς στην Αθήνα. Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση, γεγονός που οι ίδιες ιστοσελίδες χαρακτήριζαν «περίεργο φαινόμενο» και το συνέδεαν με τις εξελίξεις…

Εν τω μεταξύ η μεγάλη πλειοψηφία της εκκλησιαστικής κοινότητας, πολιτικοί, νομικοί και απλοί πολίτες χαρακτηρίζουν πολιτική την απόφαση της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου και ζητούν επανεξέταση της υπόθεσης.

Το θέμα προκάλεσε και πολιτική κόντρα κορυφής, καθώς την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Πεταλωτή, που ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Τις επόμενες ημέρες και αφού οι συνήγοροί του λάβουν γνώση του σκεπτικού του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί, αναμένεται να καταθέσουν αίτηση αποφυλάκισης, επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο μοναχός.


«Δεν ήξεραν πού μένει; Είναι ύποπτος φυγής;»

Σε «μπαράζ» ανακοινώσεων και δηλώσεων προχώρησαν χθες δικαστές, δικαστικές ενώσεις και νομικοί για την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «η ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και αποτελεί δημοκρατική κατάκτηση, που δεν επιτρέπεται να τίθεται υπό αμφισβήτηση ούτε να γίνεται σεβαστή κατ’ επιλογή».

Ωστόσο, παίρνοντας αποστάσεις από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, τονίζει ότι η δικαστική κρίση υπόκειται σε κριτική, και διευκρινίζει ότι η προσωρινή κράτηση είναι μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα και προβλέπεται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Εν όψει των ανωτέρω, ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί εάν ο ηγούμενος Εφραίμ είχε γνωστή διαμονή, εάν ήταν ύποπτος φυγής και εάν ήταν δυνατό να τελέσει νέες άδικες πράξεις από εκείνες που φέρεται να διέπραξε. Πάντως, επί πέντε χρόνια βρίσκεται στο μοναστήρι του, πρόσφατα πήγε στη Ρωσία και επέστρεψε και δεν υπάρχουν αναφορές περί εμπλοκής του σε άλλη υπόθεση… Εξάλλου δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ηγούμενος Εφραίμ ευρίσκεται υπό την πνευματική εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη» αναφέρει ο κ. Αδαμόπουλος.

Την ίδια στιγμή η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος χαρακτηρίζει «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» την κριτική που ασκήθηκε από το εξωτερικό και το εσωτερικό, επισημαίνοντας ότι «η προσωρινή κράτηση είναι μεν εξαιρετικό μέτρο και διατάσσεται με προσοχή και φειδώ, αλλά πάντοτε σύμφωνα με τα δεδομένα της δικογραφίας και τους ορισμούς του νόμου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παναγιώτης Μπρακουμάτσος επισήμανε: «Το ποινικονομικό μας σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα ή το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκόμενου. Ο καθένας, όσο ψηλά και να βρίσκεται, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα τύχει της μεταχείρισης που προβλέπεται, και συνεπώς στη συγκεκριμένη περίπτωση ουδεμία διάκριση είναι νοητή».

Επίσης με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με αφορμή διαβήματα και αιτήματα πολιτών και φορέων που δέχεται, για παρέμβασή του στην υπόθεση Βατοπεδίου, ανέφερε: «Ουδέποτε παρενέβην ούτε θα παρέμβω τώρα και στο μέλλον σε οποιαδήποτε υπόθεση αποκλειστικής αρμοδιότητας της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».

Βάσω Παλαιού


Η ιεραρχία (κι όχι μόνο) στο πλευρό του ηγουμένου

«Βροχή» κατέφθαναν χθες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι επιστολές συμπαράστασης για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, με τις οποίες ζητούνταν να επανεξεταστεί από τον πρώτο τη τάξει εισαγγελικό λειτουργό της χώρας Ιωάννη Τέντε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκισή του.

Μεταξύ αυτών που απέστειλαν επιστολές ζητώντας να ασκηθεί αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών από τον κ. Τέντε βρίσκονται η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, γέροντες και μοναχοί σε μονές και σκήτες, η Κοινοβιακή Μονή Γυναικών (Ταού), δικηγόροι και ιδιώτες ακόμα και από την Αυστραλία. Στα χέρια του κ. Τέντε βρίσκεται και επιστολή, υπογεγραμμένη από τον εκδότη και επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζο, υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου.

Η προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ προκάλεσε, στο μεταξύ, τη σφοδρή αντίδραση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τους περισσότερους μητροπολίτες να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους και να τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ του.

Το γεγονός της προφυλάκισης «μας εξόργισε αφάνταστα» υποστήριξε μέσα από το ιστολόγιο που διατηρεί ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη συμμετέχει σε σχέδιο εγκαθιδρύσεως «ενός άθρησκου κράτους». Ο μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς ερμήνευσε την προφυλάκιση ως «πόλεμο κατά της Εκκλησίας», ενώ ο Αργολίδας Ιάκωβος χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του «απορίας άξιον» «πώς μια τέτοια απόφαση βγήκε παραμονές Χριστουγέννων». Για «δήθεν σκάνδαλο» και «άδικη προφυλάκιση» έκανε λόγο ο Λέρου Παΐσιος, με τον μητροπολίτη Καβάλας Προκόπιο να αναφέρει από την πλευρά του ότι η προφυλάκιση «αποτελεί στεφάνι και τίτλο τιμής για τον ηγούμενο Εφραίμ». Στον ηγούμενο Εφραίμ δήλωσαν, παράλληλα, ότι συμπαραστέκονται οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Μεσογαίας Νικόλαος -μίλησε για σκοπιμότητες-, Βεροίας Παντελεήμων και Πατρών Χρυσόστομος.

Αποστάσεις από τις εξελίξεις φαίνεται ότι κρατά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τον οποίον ανεπίσημα κύκλοι της Αρχιεπισκοπής εμφανίζουν να δηλώνει «ιδιαίτερα προβληματισμένος» με το βούλευμα για την προφυλάκιση του ηγουμένου.

Κώστας Καντούνης, Βάσω Παλαιού


Ο «λαγός» (για τις ψήφους) φόρεσε και… πετραχήλια!

Εως τώρα είχαμε συνηθίσει τις πολιτικές κωλοτούμπες του Γιώργου Καρατζαφέρη. Τώρα βλέπουμε να κάνει την κωλοτούμπα υψώνοντας ράσα για… παντιέρα, με αφορμή την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Για να μαζέψει ψηφαλάκια από τον σκληρό πυρήνα της Ορθοδοξίας, επιχειρεί να κάνει για άλλη μια φορά το μαύρο άσπρο. Και μπορεί τα γραπτά να μένουν, όμως στην ψηφιακή εποχή που ζούμε και τα προφορικά μένουν.

Τι έλεγε λοιπόν ο κ. Καρατζαφέρης για την υπόθεση Βατοπαιδίου; Ιδού οι δηλώσεις του που τον ξεμπροστιάζουν:

– Στις 14 Οκτωβρίου 2008 δήλωνε: «Οποιος εμπλέκεται να πάει φυλακή».

– Στις 22 Οκτωβρίου 2008 δήλωνε: «Ενας καλόγερος μπόρεσε και έμπλεξε τα κόμματα εξουσίας. Από το ένα πήρε κατιτίς, και περίμενε να έρθει το άλλο και πήρε και το υπόλοιπο. Αυτή είναι η ιστορία. Ενας καλόγερος έκανε μαντάρα την Ελλάδα. Ενας καλόγερος πράγματι μπόρεσε και έβαλε στο ράσο του τα δυο μεγάλα κόμματα».

– Στις 5 Νοεμβρίου 2008 δήλωνε: «Και τους καρπούς του μάζεψε ο Εφραίμ. Τώρα που τους διέθεσε αυτό ελπίζω να βγει από την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή. Βέβαια να θυμίσω στον προλαλήσαντα κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ότι εμείς ξεκινήσαμε την Προανακριτική Επιτροπή. Εμείς φωνάζαμε και στην αρχή μάς αντιμετωπίζατε με κάποια απόσταση…»

– Στις 27 Νοεμβρίου του 2008 δήλωνε: «Οι κύριοι Εφραίμ και Αρσένιος παρέδωσαν ένα υπόμνημα (στην εξεταστική της Βουλής) και δεν μπήκαν στο βάσανο των ερωτήσεων. Αν ήταν Προανακριτική Επιτροπή, θα είχε άλλες αρμοδιότητες, άλλες εξουσίες, άλλα αποτελέσματα. Οι δυο αυτοί κύριοι πρέπει να περάσουν από τα κελιά του μοναστηριού στα κελιά των φυλακών».

Από αυτές τις δηλώσεις φτάσαμε στη δήλωση περί πρεμούρας κάποιων να βάλουν στη φυλακή τον Εφραίμ και στην «απόφαση που είναι έμφερτος ημεδαπών και αλλοδαπών σκοπιμοτήτων».

Εξ ου και το «κάρφωμα» του κ. Καρατζαφέρη από το ΚΚΕ, που μίλησε για «φαρισαϊσμό σε όλο του το μεγαλείο, μια και μέχρι χθες για τον Γιώργο Καρατζαφέρη ο ηγούμενος Εφραίμ ήταν εταιρία δολοφόνων και τώρα είναι θύμα σκοπιμοτήτων».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρης διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του αρχηγού του, ισχυριζόμενος ότι είναι «πρωτοφανές στα νομικά χρονικά να προφυλακίζεται ο ηθικός αυτουργός και όχι οι φυσικοί αυτουργοί», προσθέτοντας ότι είναι «προκλητικό να μην έχει εκτιμηθεί η ζημία που υπέστη το Δημόσιο από τις ανταλλαγές». Κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν ανέθεσε, μετά την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, σε κανέναν ανεξάρτητο οίκο να εκτιμήσει την περιουσιακή ζημιά του Δημοσίου.

Ο κ. Πλεύρης παραδέχτηκε ότι κινήθηκε χρήμα και υπήρξαν σκανδαλώδεις περιπτώσεις στην υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ