Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Σεισμός» με θύματα 6.000.000 ασφαλισμένους!

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των περίπου 6.000.000 μη προνομιούχων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, που βλέπουν τη σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των γιατρών του οργανισμού να οδηγείται στα άκρα, μετά την απόφαση της ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έως τις 13 Δεκεμβρίου και τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους απεργούς.

Εχοντας τη στήριξη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά και άλλων ιατρικών ενώσεων, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία, ζητώντας διάλογο από μηδενική βάση και γραπτή δέσμευση του υπουργού ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα και δείχνοντας ουσιαστικά τον δρόμο της απόλυσης και της… ανεργίας στους απεργούς, που θα μείνουν εκτός Πρωτοβάθμιας Υγείας μετά την εφαρμογή της διαθεσιμότητας.
«Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι σε όσους κριθεί ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν θα δίναμε εναλλακτικά σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ. Εφόσον η απεργία δεν λήγει, αυτή η προσφορά δεν ισχύει. Η μεταρρύθμιση θα γίνει πολύ γρηγορότερα και ας απεργούν σε διαθεσιμότητα. Υπολογίζαμε ότι χρειαζόμαστε έξι μήνες για την ολοκλήρωση της διοικητικής μεταβολής, με σπαστές διαθεσιμότητες. Πλέον όμως δεν έχουμε αυτήν τη δέσμευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.    

Με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί άμεσα το υπουργείο Υγείας αυξάνεται από 200 σε 400 ο ανώτατος αριθμός των επισκέψεων ανά μήνα για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (με περισσότερες δωρεάν επισκέψεις), ενώ προετοιμάζεται το έδαφος και για τη σύναψη νέων συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς. Εξετάζεται επίσης (αλλά δεν έχει ανακοινωθεί) το σενάριο να κατευθύνονται οι ασθενείς των κλειστών πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που προκαλεί πάντως την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι υπάρχει αναμονή πολλών μηνών για ένα ραντεβού σε νοσοκομείο.

Το χάος φέρνει σε απόγνωση, μεταξύ άλλων, χιλιάδες άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) να απευθύνει ξανά χθες έκκληση προς το υπουργείο αλλά και τους απεργούς γιατρούς. «Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου ματαιώθηκαν 356 επιτροπές, που επηρεάζουν 7.712 άτομα με αναπηρία. Τα ραντεβού θα επαναπροσδιοριστούν έως 30/04/2014 και η αναμονή μέχρι τον επόμενο μήνα θα φθάσει τα 50.000 άτομα» τόνισε η ΕΣΑμεΑ.

«Ζητήσαμε έστω να γίνει μια εξαίρεση για τα ΚΕΠΑ και η απάντηση που πήραμε από τους γιατρούς ήταν ότι θα δώσουν μάχη για να ανέβει το ποσοστό της απεργίας από το 70% στο 100%. Με εκπλήσσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με το μέγεθος της αδιαφορίας τους για τον Ελληνα πολίτη και τους πιο αδύναμους» σχολίασε ο υπουργός Υγείας.

Ενόσω το μαρτύριο των ασφαλισμένων συνεχίζεται, οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουν ξανά τα ξίφη τους στις 11 Δεκεμβρίου, ενώπιον της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκαν χθες οι βασικοί άξονες του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Προς το παρόν περιθώρια προσέγγισης δεν φαίνεται να υπάρχουν, καθώς οι γιατροί αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου υπό την… απειλή της κινητικότητας και των απολύσεων, μιλώντας για «επικοινωνιακά παιχνίδια, λάσπη και προκλητικές μεταλλάξεις του υπουργού», και ο κ. Γεωργιάδης έθεσε ως όρο για να ξεκινήσει ο διάλογος το άνοιγμα των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ