Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

ΣΕΚΑΠ: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τους υποψήφιους μνηστήρες

Σήμερα το μεσημέρι λήγει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του πλειοψηφικού «πακέτου» της ΑΤΕ στη ΣΕΚΑΠ, την οποία εκκινεί ο ειδικός εκκαθαριστής της τράπεζας. Ωστόσο, η διαδικασία της πώλησης αναμένεται να πάρει νέα τροπή, έπειτα από την απόφαση για αυτοδιαχείριση του εργοστασίου που πήραν τα δύο σωματεία εργαζομένων της καπνοβιομηχανίας. Οι 252 εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει μισθούς τριών μηνών.

Η εταιρία συμβούλων / ελεγκτών Deloitte, που έχει οριστεί σύμβουλος πώλησης και σε αυτή τη δεύτερη προσπάθεια εκποίησης του 50,36% της καπνοβιομηχανίας, κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το πόσοι και ποιοι ενδιαφέρθηκαν. Παράγοντες της αγοράς κρατούν μικρό καλάθι, καθώς η συνεταιριστική ΣΕΚΑΠ αντιμετωπίζει τεράστια χρηματοοικονομικά προβλήματα με ορατό το φάσμα της πτώχευσης.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρίας φθάνει τα 107.000.000 ευρώ, εκ των οποίων δάνεια είναι τα 80.000.000 ευρώ. Μόνο την τελευταία διετία «έγραψε» ζημιές πάνω από 33.000.000 ευρώ, ενώ με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32.000.000 ευρώ.

Πριν από λίγους μήνες ναυάγησε η συμφωνία πώλησης του 50,36% της ΣΕΚΑΠ στην ινδική Bommidala Enterprises, με το «φταίξιμο» να αποδίδεται στον δεύτερο βασικό μέτοχο της βορειοελλαδίτικης εταιρίας, τη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας), η οποία κατέχει ποσοστό 34% στην καπνοβιομηχανία. Η τελευταία μπλόκαρε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Εκτός από την ινδική εταιρία, που είχε περάσει στην τελική φάση για τη ΣΕΚΑΠ, είχαν ενδιαφερθεί επίσης και οι όμιλοι Adris Grupa D.D. (Κροατία), British American Tobacco (Μεγάλη Βρετανία), Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε., Imperial Tobacco Group Plc (Μεγάλη Βρετανία), KT & G Corporation (Ν. Κορέα) και Seba Group (Τουρκία). Ολοι οι παραπάνω έλαβαν επιστολή από τον εκκαθαριστή για το αν εκδηλώσουν εκ νέου ενδιαφέρον.

Ξανθή Γούναρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ