Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Σενάρια για τα αυθαίρετα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ακολουθώντας την προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος αναγνώρισε ότι «κάτι πρέπει να γίνει», αν και παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρξουν «ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία».

Στα πλάνα του ΥΠΕΚΑ υπάρχουν δύο σενάρια: είτε να αυξηθούν οι δόσεις -άρα να είναι μικρότερο το μηνιαίο ποσό που θα απαιτείται στο εξής για την τακτοποίηση ενός αυθαίρετου κτίσματος- είτε να δοθεί η δυνατότητα σε ορισμένες ειδικές κατηγορίες πολιτών (π.χ. άνεργοι) να υπαχθούν κανονικά στη ρύθμιση, αλλά να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δόσεων έπειτα από μερικούς μήνες, πιθανόν με το νέο έτος.

Για το θέμα έχει δείξει ενδιαφέρον ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και έχει δώσει εντολές να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα των δημόσιων ταμείων από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει η δυνατότητα να μειωθούν τα πρόστιμα για όσους θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Μια ρύθμιση που επί της ουσίας έχει «κολλήσει» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εισπράττονται τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τώρα, με βάση στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), έχουν υποβληθεί περίπου 370.000 αιτήσεις, όταν συνολικά τα αυθαίρετα στη χώρα ξεπερνούν τα 1.200.000.

Από αυτές τις αιτήσεις, εντός του 2012 έχουν υποβληθεί μόλις 100.000. Από τα προβλεπόμενα έσοδα ύψους 1,3 δισ. ευρώ έχουν εισπραχθεί μόλις 500.000.000 ευρώ.

Η πρόταση που έχει γίνει από τον πρόεδρο της Ενωσης Κατασκευαστών Δημήτρη Καψιμάλη είναι να υπάρξει μείωση προστίμων έως και 40%, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΤΕΕ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος όμως διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο έχει πολλές πρακτικές δυσκολίες, μιας και η ρύθμιση είναι σε εξέλιξη έως τις 14 Σεπτεμβρίου και θα υπάρξει πιθανό πρόβλημα με όσους έχουν ήδη υπαχθεί σε αυτή.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ