Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Σενάρια τώρα ακόμη και για παρέλαση χωρίς επισήμους!

Στο τραπέζι φέρεται να πέφτει για πρώτη φορά στα χρονικά πρόταση να «λάμψουν διά της απουσίας τους» οι επίσημοι από τη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, υπό τον φόβο των εκτεταμένων επεισοδίων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια έχει συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο ματαίωσης των παρελάσεων. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με διάφορες ευκαιρίες τις τελευταίες ημέρες. Οι επιθέσεις και οι προπηλακισμοί των πολιτικών, όχι μόνο στις εθνικές επετείους, αλλά σε καθημερινή βάση, έχουν θορυβήσει μάλιστα ακόμη περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη, παρά τις διαβεβαιώσεις του νέου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι θα διαθέσει όσες αστυνομικές δυνάμεις χρειαστούν για να «περιφρουρηθούν» οι παρελάσεις.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στη σημερινή διυπουργική επιτροπή που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Λουκά Παπαδήμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Α. Γιαννίτση, Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Γ. Μπαμπινιώτη, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Παπαϊωάννου, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλου και Π. Καψή για τα φαινόμενα βίας εναντίον των πολιτικών προσώπων, ωστόσο η προεργασία έχει ήδη γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εξετάζουν ως εναλλακτική της πρότασης Χρυσοχοΐδη το ενδεχόμενο να μην παραστούν οι επίσημοι στη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η οποία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιείται στις 24 Μαρτίου, καθώς ανήμερα την εθνική μας εορτή γίνεται η στρατιωτική παρέλαση. Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτες επαφές ανάμεσα στους αρμοδίους της κυβέρνησης και στα στελέχη του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την πρόταση αυτή, η οποία εμφανίστηκε στον ορίζοντα προτού αποχωρήσει από την ηγεσία στου υπουργείου Παιδείας η Αννα Διαμαντοπούλου. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση ή άποψη για το ζήτημα από τον νέο υπουργό Παιδείας Γιώργο Μπαμπινιώτη, που είναι πλέον και ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις παρελάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν εναγωνίως έναν τρόπο ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου ούτε και τα πρόσφατα επεισόδια στις παρελάσεις σε Γιάννενα και Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι πολίτες «τράταραν» με γιαούρτια τους πολιτικούς στη Ρόδο, στην παρέλαση για την επέτειο της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στη μητέρα πατρίδα. Το ίδιο σκηνικό και στα Γιάννενα, κατά την παρέλαση στην επέτειο για την απελευθέρωση της πόλης, στις 21 Φεβρουαρίου, όπου προκλήθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικές δυνάμεις.

Πάντως, αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, θα είναι η μοναδική φορά που θα απουσιάσει η πολιτική ηγεσία της χώρας από την παρέλαση, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει εξέδρα των επισήμων και ποιοι θα βρεθούν σε αυτήν.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ