Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σφαγή αλά πορτογαλικά

Φόρους και περικοπές σε όλους τους τομείς περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός για το 2013 που παρουσίασε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, ένα ακόμη αντάλλαγμα για το πακέτο διάσωσης των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με το Κοινοβούλιο να πολιορκείται από το εξοργισμένο πλήθος που ζητούσε την παραίτηση της κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε, παρά το γεγονός ότι θα σημάνει έναν νέο γύρο σκληρής λιτότητας και βαθύτερης ύφεσης. Ο προϋπολογισμός για το 2013 προβλέπει τη ραγδαία αύξηση των φορολογικών εσόδων, είναι ενδεικτικό ότι ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ χαρακτήρισε «τεράστιες» τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων. Ο μέσος φόρος εισοδήματος θα φθάσει από 9,8% φέτος στο 13,2% το 2013· εκτός από τον φόρο κληρονομιάς και κεφαλαίου, στα μεγαλύτερα εισοδήματα θα επιβληθεί ένας «επιπλέον φόρος αλληλεγγύης» της τάξης του 2,5%. Θα επιβληθεί επίσης φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πουν «αντίο» στον 14ο μισθό. Στα μέτρα λιτότητας περιλαμβάνονται και ισοδύναμα που αντικατέστησαν το μέτρο της αύξησης των εργατικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση. Το κλίμα πάντως είναι πολύ βαρύ. Ακόμη και συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα επέκρινε εκ προοιμίου τα μέτρα σκληρής λιτότητας. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι σωστό να ζητείται από μια χώρα να υποβληθεί σε μια διαδικασία προσαρμογής του προϋπολογισμού, για να επιτευχθούν οι στόχοι με κάθε κόστος» έγραψε στην σελίδα του στο facebook. Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τη δυσαρέσκεια των Πορτογάλων και την απειλή της κοινωνικής έκρηξης.

Αν και η Πορτογαλία θεωρείται υπόδειγμα αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων λιτότητας, η πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης φέρνει αρκετούς πολίτες στα όρια των αντοχών τους. Η Μίριαμ Ζαλουάρ είναι μέλος μίας κίνησης πολιτών που διοργάνωσε πρόσφατα μαζί με περίπου 10 ανέργους μία διαμαρτυρία έξω από ένα υποκατάστημα της υπηρεσίας Εύρεσης Εργασίας στη Λισαβόνα. Αιτία της διαμαρτυρίας τους ήταν τα ψευδή, κατά τη γνώμη τους, στοιχεία για το ύψος της ανεργίας στην Πορτογαλία, η οποία ανέρχεται επισήμως στο 16%, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, πρέπει να είναι μεγαλύτερη, καθώς αρκετοί πολίτες δεν είναι εγγεγραμμένοι στις σχετικές λίστες. Εναν μήνα μετά τη μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η άνεργη Πορτογαλίδα έλαβε μία κλήτευση για δίκη, καθώς, σύμφωνα με την καταγγελία, είχε οργανώσει διαδήλωση πριν από τις 7 το βράδυ σε εργάσιμη ημέρα, κάτι που απαγορεύεται από νόμο που ισχύει τα τελευταία 40 χρόνια. Η Μίριαμ δεν ξέρει ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από την καταγγελία, ωστόσο, όπως λέει, είναι σαφές ότι οι διαδηλωτές έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, αποδίδοντάς τους συχνά ψευδείς κατηγορίες.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ