Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

«Σφαγή» χωρίς καμία εξαίρεση!

Η τρόικα επιμένει απαρέγκλιτα στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ο τελικός κατάλογος των οποίων φαίνεται να αποτελεί σημείο αντιδικίας μεταξύ των τριών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τη λίστα να κλείνει μετά ένα μήνα.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν τα στελέχη της τρόικας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος χθες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Χθες τα στελέχη της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν χωρίς περιστροφές ως βασική προϋπόθεση για την όποια αναδιαπραγμάτευση τη λήψη των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 αλλά και την υλοποίηση μέτρων το 2012, ήδη αποφασισθέντων, όπως η μείωση κατά 12% των ειδικών μισθολογίων (από το φθινόπωρο), η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και η αποχώρηση 15.000 εργαζομένων από το Δημόσιο έως το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιπρότεινε να φέρει μέτρα της διετίας 2013-2014 στο τρέχον έτος, εκτιμώντας ότι έτσι θα ενισχύσει την αξιοπιστία της, ώστε να μπορέσει σε δεύτερο χρόνο να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος.

Με την κίνηση αυτή νομίζει ότι θα αποκρούσει και τις πιέσεις των δανειστών μας για να λάβουμε πρόσθετα μέτρα φέτος ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση είχε καταφέρει να συλλέξει προτάσεις για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ τα οποία όμως δεν κλείδωσαν. Οι εισηγήσεις που έχουν ανάψει φωτιές προβλέπουν:

1. Επιβολή πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις στα 2.100 ευρώ, με όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επέμεναν ότι το πλαφόν θα είναι κοντά στα 2.400 ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως το δημοσιονομικό όφελος είναι εξαιρετικά περιορισμένο, κοντά στα 300.000.000 ευρώ.

2. Οριζόντια περικοπή στις κύριες συντάξεις 5%-15% κλιμακωτά από 1.400 ευρώ και άνω.

3. Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη άμεσα, πιθανόν από 1/1/2013. Με βάση τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2015, έτος κατά το οποίο το όριο ηλικίας φτάνει στα 65 έτη, με 40 χρόνια εργασίας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων που θα βγει στη σύνταξη μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της δαπάνης για την καταβολή συντάξεων.

4. Στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα εξετάζονται δύο σενάρια: Είτε θα υπάρξει εκ βάθρων αλλαγή με την επιβολή εισοδηματικών – περιουσιακών κριτηρίων, που θα περιλαμβάνει και τα πολυτεκνικά επιδόματα είτε θα γίνουν στοχευμένες αυξομειώσεις στα προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 15% έως 20%.

5.Περικοπή στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 22%. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω περικοπή εφάπαξ και στους υπόλοιπους τομείς πρόνοιας που παρουσιάζουν ελλείμματα.

6. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Επιβολή ορίου ώστε το ανώτατο ύψος επικουρικής σύνταξης από δω και στο εξής να μην υπερβαίνει το 20% της κύριας σύνταξης.

7. Πλαφόν 2.000-2.300 στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

8. Κλιμακωτή μείωση σε συντάξεις πάνω από 1.000 € (από 1.000-1.400 € 5% και από 1.400 € και άνω 10%).

9. Πλαφόν 1.500 ευρώ στην ετήσια δαπάνη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα αναγνωρίζεται ανά ασφαλισμένο.

10. Επανεξέταση από μηδενική βάση των προνοιακών επιδομάτων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

11.Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.

Με επιχείρημα την επιδείνωση της ύφεσης (η οποία εκτιμάται στο 7% φέτος) η κυβέρνηση έθεσε επί τάπητος το αίτημα για διετή παράταση του Μνημονίου (έως το 2016) ώστε το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης να υλοποιηθεί σταδιακά σε βάθος τετραετίας.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ