Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

«Σφαγή» δώρων και μισθών από τον κύριο Λουκά

Τον δρόμο για την κατάργηση κατώτατου μισθού, δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα, επιδόματος αδείας, το πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης (τριετίες) και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, «τσακίζοντας» πλήρως τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, έστρωσε χθες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, καθ’ υπόδειξιν της τρόικας.

Στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Παπαδήμος με τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) φάνηκε ξεκάθαρα τι εννοούσε η κυβέρνηση όταν δήλωνε ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» που θα πλήξουν τα εισοδήματα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός έθεσε ως προαπαιτούμενο για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση την αποδοχή, από πλευράς ΓΣΕΕ, της «σφαγής» των εργαζομένων. Σε διαφορετική περίπτωση, υποστήριξε, οι συνδικαλιστές αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν πτώχευση της χώρας, με άτακτο τρόπο, τον Μάρτιο.

Μάλιστα ο Λουκάς Παπαδήμος προχώρησε σε σύγκριση του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτόν της Ιταλίας, θέλοντας να πείσει τους εργαζομένους ότι πρέπει να καταργηθεί. Ο κ. Παπαδήμος είπε ότι στην Ιταλία ο κατώτατος μισθός είναι στα 740 ευρώ, χωρίς να δίνεται δώρο. Αντίθετα, στην Ελλάδα μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα (13ος και 14ος μισθός) ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 830 ευρώ! Επίσης ο κ. Παπαδήμος, δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης να βάλει το μαχαίρι βαθιά στους μισθούς των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, δηλαδή ότι όλα είναι ανοιχτά στο μέγεθος των περικοπών. Ακόμη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νόμο που θα καταργεί κατώτατο, 13ο και 14ο μισθό, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προέτρεψε συνδικάτα και εργοδότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και να έχουν συμφωνήσει το αργότερο ως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα βασικά αιτήματα των δανειστών της χώρας, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε e-mail-επιστολή προς το υπουργείο Εργασίας, την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου. Σε αυτήν τονίζεται ξεκάθαρα ότι πρέπει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, ενώ γίνεται σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης για τα θέματα του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για μείωση ή κατάργησή τους. Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι «δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε ο κατώτατος ούτε ο 13ος και o 14ος μισθός».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι «για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), τοn μισθό ασφαλείας του φτωχού εργάτη, δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα υποχώρησης. Οτιδήποτε αγγίζει την Εθνική Σύμβαση, επιδόματα, πολυετίες και ωριμάνσεις, δηλαδή αυξήσεις που προβλέπονται για το 2012, εμείς δεν τα συζητάμε». Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης προχώρησε ακόμα περισσότερο σημειώνοντας ότι «ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η τρόικα και οι δανειστές ψάχνουν συνενόχους στο έγκλημα διαρκείας που συντελείται εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και της νέας γενιάς».

Στον αντίποδα, οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιτίθενται στη μείωση του κατώτατου μισθού, καλοβλέπουν όμως να παγώσουν οι τριετίες και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «πρέπει να δούμε μαζί με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής». Ταυτόχρονα με ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα. Από τη ΓΣΕΕ η τάση που υπάρχει είναι ή να προσέλθει στη συνάντηση ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητά καμία αλλαγή στην ΕΓΣΣΕ ή να μην προσέλθει καθόλου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) Δημήτρης Ασημακόπουλος έκανε λόγο για «ψευτοδιλήμματα» αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, πρότεινε να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και να επιβληθεί φόρος ένα τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασίλης Κορκίδης, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα κατώτατου μισθού, ζήτησε την ίδια στιγμή να παγώσει η ΕΓΣΣΕ για μία τριετία.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Στον αέρα το ενιαίο μισθολόγιο λόγω απροθυμίας υπηρεσιών

Η αδυναμία και συνάμα η ανικανότητα της κυβέρνησης αλλά και μέρους της Δημόσιας Διοίκησης να υλοποιήσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου, που ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2011. Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι έληξε την Τρίτη η υποχρέωση των φορέων, σύμφωνα με την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ευσταθίας Μπεργελέ, να επανακατατάξουν τους υπαλλήλους με βάση το νέο βαθμολόγιο, επικαιροποιώντας έτσι και τις νέες αποδοχές τους, αυτό δεν έχει γίνει!

Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» την περασμένη Δευτέρα, η εφαρμογή στην πράξη του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο έχει μπλοκάρει, όπως όλα δείχνουν, λόγω της απροθυμίας των υπηρεσιών να εκδώσουν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξης των υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, αλλά και να εφαρμόσουν σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρίως όσον αφορά τις κρατήσεις αναδρομικά από την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου – βαθμολογίου.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν στα χέρια τους μηδενικά ακόμη και χρεωστικά (δηλαδή να κληθούν να καταβάλουν χρήματα στο Δημόσιο) εκκαθαριστικά μισθοδοσίας το επόμενο διάστημα. Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς μεγάλος αριθμός υπηρεσιών του Δημοσίου δεν ανταποκρίθηκε στην εγκύκλιο Μπεργελέ να αποστείλει τα στοιχεία των υπαλλήλων ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αμοιβής στο Δημόσιο.

Αφορμή για την εγκύκλιο, όπως άλλωστε αναφέρει και η ίδια η γενική γραμματέας, ήταν ο μεγάλος αριθμός υπηρεσιών που δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του υπουργείου να αποστείλει στοιχεία για τις διαπιστωτικές πράξεις ένταξης του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο, αφού «η κατάταξη στους νέους βαθμούς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εν συνεχεία κατάταξη των υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια και την εν γένει εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του ν. 4024/2011».

Οπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ακόμη υπάρχουν από άλλα υπουργεία εκκρεμότητες με τις διαπιστωτικές πράξεις για την ένταξη στο νέο βαθμολόγιο, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει πρόβλημα στους υπαλλήλους που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα. δηλαδή, εκτός από τις περικοπές που θα δουν λόγω του νέου μισθολογίου, θα πάρουν εκκαθαριστικά μισθοδοσίας σχεδόν χρεωστικά, καθώς θα συμπεριληφθούν και οι διαφορές που προκύπτουν από την 1η Νοεμβρίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ το νέο μισθολόγιο – βαθμολόγιο.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ