Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Σφίγγει ο κλοιός για την οικογένεια

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, έπειτα από τις απολογίες τους, οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι φέρονται να τον βοήθησαν στο «ξέπλυμα» της προμήθειας που έλαβε για να εγκρίνει συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ετσι, τον πρώην υπουργό ακολούθησαν στον Κορυδαλλό η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφός του Νικόλαος Ζήγρας και ο επιχειρηματίας Γεώργιος Σαχπατζίδης. Αύριο, Πέμπτη, σειρά παίρνουν οι υπόλοιποι 10 κατηγορούμενοι που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης και έλαβαν κλήσεις προς απολογία από τον ειδικό ανακριτή για θέματα διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή. Ανάμεσά τους η σύζυγος του πρώην υπουργού Βασιλική (Βίκυ) Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου.

Τον «χορό» των απολογιών άνοιξε χθες η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η οποία, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν νόμιμος εκπρόσωπος των τριών offshore εταιριών Torcaso, Blue Bell SA και Nobilis. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρίωρη απολογία της αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι η εμπλοκή της στην υπόθεση ήταν απολύτως τυπική, προσκομίζοντας και σχετικά έγγραφα. Φέρεται να ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι αθέμιτο για έναν λογιστή να έχει στο γραφείο του έδρα εξωχώριας εταιρίας. Στη συνέχεια τετ α τετ με τον ανακριτή βρέθηκε ο Νικόλαος Ζήγρας, εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ωστόσο προχώρησε σε «τυπική» απολογία, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί επί των κατηγοριών στο μέλλον. Τελευταίος βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γεώργιος Σαχπατζίδης, ο οποίος επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε στον ανακριτή δεκασέλιδο απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι από τους συγκατηγορουμένους του γνωρίζει προσωπικά μόνο τον Ν. Ζήγρα από το 2005, ενώ για τον Ακη Τσοχατζόπουλο ανέφερε ότι τον έχει συναντήσει μόνο στο πλαίσιο κοινωνικών εκδηλώσεων, χωρίς να έχουν αναπτύξει ποτέ σχέσεις, καθώς εκείνος υποστήριζε πολιτικό του αντίπαλο στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Οσον αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση, η οποία σχετίζεται με την αγοραπωλησία δύο ακινήτων (στη λεωφόρο Κηφισίας και την Κυψέλη) από την εταιρία Torcaso στη Μονή Βατοπαιδίου, αναφέρει ότι επρόκειτο για νόμιμες συναλλαγές.

Ειδικότερα επισημαίνει: «Αν πράγματι τα μεταβιβασθέντα ως άνω ακίνητα είχαν αποκτηθεί χάρη σε “βασικές” αξιόποινες πράξεις του Α. Τσοχατζόπουλου, τότε προς το συμφέρον της συγκαλύψεως των πράξεων αυτών και της αποφυγής των νόμιμων συνεπειών τους θα ήταν να τοποθετηθούν οι επιταγές σε λογαριασμό της ίδιας της εξωχώριας εταιρίας Torcaso, από όπου ο αληθινός της δικαιούχος θα μπορούσε ανενόχλητος να τα χρησιμοποιεί κατ’ αρέσκεια, χωρίς ποτέ να ελεγχθεί…»

Παράλληλα σημειώνει: «Η οποιαδήποτε υπόνοια χρησιμοποιήσεως εμού ως “αχυρανθρώπου” εκ μέρους του Α. Τσοχατζόπουλου αποκρούεται από το γεγονός ότι τα ποσά που προήλθαν από την τοποθέτηση των ανωτέρω επιταγών σε λογαριασμούς μου χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για την εξόφληση νόμιμων υποχρεώσεων της Torcaso και κατά τα λοιπά για λογαριασμό εμού και της οικογενείας μου».

Βάσω Παλαιού


Συνήγοροι: Υπερβολική η απόφαση

 

«Υπερβολική» χαρακτηρίζουν την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου οι τέσσερις συνήγοροί του, Λεωνίδας Κοτσαλής, Ιωάννης Νικολάου, Ιωάννης Παγορόπουλος και Γρηγόρης Τσόλιας, σε χθεσινή τους ανακοίνωση. «Θεωρούμε ότι η επιβληθείσα προσωρινή κράτηση στον κ. Α. Τσοχατζόπουλο είναι υπερβολική με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Α. Τσοχατζόπουλου λόγω της μακράς θητείας του στην πολιτική και σε καίριες κυβερνητικές θέσεις αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο, που καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής άνευ αντικειμένου» επισημαίνουν οι δικηγόροι.

Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι η προφυλάκιση επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις που θεωρείται απολύτως αναγκαία, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προκαταβολή ποινής ή προ-ποινή. Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να προφυλακίσουν τον πρώην υπουργό, με την αιτιολογία ότι πληρούνται και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, δηλαδή η βαρύτητα των αποδιδόμενων πράξεων, ότι είναι ύποπτος φυγής και ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων, επισημαίνουν ότι η πρώτη είναι ακόμα υπό διερεύνηση, ενώ οι δύο άλλες δεν υφίστανται.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν: «Ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος σε καμία φάση τής σε εξέλιξη από 20μήνου ευρισκόμενης διαδικασίας δεν έδειξε ασυνέπεια στις συναντήσεις του με τις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές. Τουναντίον με επανειλημμένα διαβήματά του ζήτησε ενημέρωση, πληροφόρηση, επιτάχυνση των διαδικασιών».

«Λάθος τα 3.000.000 δραχμές στο λογαριασμό της θείας (της Βίκυς)»

Στη γραμμή της πλήρους άρνησης και χωρίς να δώσει καμία σαφή απάντηση στις ερωτήσεις του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή κινήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή για τα δεκάδες ακίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή του μέσω των τριών οffshore απάντησε: «Αγόραζα τα ακίνητα που με ενδιέφεραν με βάση την εμπορική τους αξία. Δεν με ενδιέφερε εάν η εταιρία που τα πωλούσε ήταν αμερικανική ή κυπριακή».

Βασικό σημείο της υπόθεσης στο οποίο επικεντρώθηκε ο ανακριτής στις ερωτήσεις του ήταν ο ρόλος του Ν. Ζήγρα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε: «Ο κ. Ζήγρας ήταν επιχειρηματίας και πιθανώς αυτές οι εταιρίες να σχετίζονται με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες».

Επίσης, ερώτηση δέχτηκε για το πώς εξηγεί την κατάθεση 3.000.000 δραχμών σε λογαριασμό της θείας της συζύγου του, στην οποία απάντησε: «Δεν μπορώ να δώσω κάποια εξήγηση. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για λάθος».

Ανακριτής: Τέτοιο λάθος;

Α. Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως! Είχε συμβεί και στο παρελθόν με λογαριασμό της συζύγου μου και το λάθος το αναγνώρισε η τράπεζα.

Αντίθετα, η σύζυγός του «έριξε» το βάρος στον πρώην υπουργό: «Κάθε οικονομική δραστηριότητα ή περιουσιακή διαχείριση που αφορούν στην οικογένειά μας τη χειριζόταν ο σύζυγός μου, εγώ δεν έχω σχέση…»

Την ίδια στιγμή, στη δικογραφία περιλαμβάνεται ανωμοτί κατάθεση συγκατηγορουμένου του Α. Τσοχατζόπουλου, του ιδιοκτήτη της εταιρίας Morelia Οράτιου Μελά, ο οποίος εξηγεί πώς «δρούσε» ο Ν. Ζήγρας, ο οποίος φέρεται ότι ήταν το δεξί χέρι του πρώην υπουργού. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι τον γνώρισε το 1999, όταν και του ζήτησε να τον εξυπηρετήσει καταβάλλοντας σε λογαριασμούς στο εξωτερικό συνάλλαγμα και δίνοντάς του το αντίστοιχο ποσό σε μετρητά στην Ελλάδα. «Αυτό γινόταν επανειλημμένως από το 1999 μέχρι το 2005, ενδεχομένως και σε μηνιαία βάση. Τα ποσά ήταν της τάξεως των 150.000 έως 300.000 ευρώ σε μετρητά» υποστήριξε.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ