Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σίγουρο τον διορισμό γκαουλάιτερ στην Ελλάδα θεωρεί ο γερμανικός Τύπος

Τον δρόμο για την επιβολή «επιτροπής εφαρμογής του Μνημονίου» στρώνει η Α. Μέρκελ, με τις γερμανικές εφημερίδες να θεωρούν σίγουρο τον διορισμό γκαουλάιτερ. Χρυσώνουν, όμως, το χάπι υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής της επιτροπής και τα μέλη θα είναι Ελληνες. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung», πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο ορισμός ενός επιτρόπου, με αυξημένες αρμοδιότητες, επιφορτισμένου με τον χειρισμό των δημοσιονομικών θεμάτων.

Οπως αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», «η επιτροπή εφαρμογής του Μνημονίου» θα αποφασίζει και θα κόβει ακαριαία κονδύλια του Προϋπολογισμού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η δανειακή σύμβαση. Θα γίνονται χωρίς δεύτερη κουβέντα περικοπές σε μισθούς του στενού δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, κατάργηση ή περιορισμός κοινωνικών επιδομάτων, κόψιμο επιχορηγήσεων, μείωση δαπανών σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ακόμα και απολύσεις προσωπικού.

Το σχέδιο για τριμηνιαίους ελέγχους του Προϋπολογισμού από τη συγκεκριμένη επιτροπή έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου. Η εποπτεία θα ανακοινωθεί και επισήμως μαζί με τα μέτρα που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση των 130 δισ. ευρώ. Στην ουσία, θα μετεξελιχθεί η σημερινή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης. Θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τις περικοπές με συνοπτικές διαδικασίες και θα πλαισιώνεται -κατά πάσα πιθανότητα- από υπουργούς. Οι τελευταίοι θα έχουν διακοσμητικό ρόλο, καθώς οι αρμοδιότητές τους θα περιορίζονται στην καταγραφή των αιτημάτων της τρόικας. Σε κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η επιτροπή θα έχει προετοιμάσει κατάλογο «έκτακτων μέτρων», τα οποία θα εφαρμόζει στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι αρχικοί στόχοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ