Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Σικέ «αντάρτικο» από το ΠΑΣΟΚ!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Σε ένα ατέρμονο παιχνίδι εντυπώσεων επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος! Οι «πράσινοι» βουλευτές από τη μία ψηφίζουν τα νομοσχέδια και από την άλλη εμφανίζονται ως «αντάρτες», επιδιώκοντας να εμφανιστούν ως προστάτες του λαού απέναντι στην «κακιά» Νέα Δημοκρατία. Με άλλα λόγια, στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος πιέζεται και από τη δυσχερή για τον ίδιο εσωκομματική κατάσταση, είναι η «προσφυγή» σε όψιμες φιλολαϊκές πολιτικές, διαγράφοντας όχι μόνο τον πρότερο… έντιμο βίο του κόμματός του (όπως, για παράδειγμα, το PSI, ο ΕΕΤΗΔΕ κ.ά.), αλλά και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές έχουν ψηφίσει το γνωστό «ναι σε όλα».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, που ουσιαστικά αποτελεί τη συνέχεια του ΕΕΤΗΔΕ τον οποίο εμπνεύστηκε ο κ. Βενιζέλος, τα στελέχη του κόμματος έβγαιναν από τα… αριστερά και με ανακοίνωσή τους υποστήριζαν ότι «το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να μη μετακυλίσει άδικες αποφάσεις στις πλάτες των πολιτών, με την εκ των προτέρων οικονομική επιβάρυνσή τους για θέματα που μπορεί να αλλάξουν». Επιπλέον, και ο τομεάρχης Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης ήταν (υποτίθεται) στα… κάγκελα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, από τον οποίο ζητούσε να παρέμβει άμεσα ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες με βάση το νέο καθεστώς φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Μία ακόμη περίπτωση πασοκικής τρέλας έλαβε χώρα όταν η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε την «παντιέρα» της… επανάστασης για την αξιολόγηση – νόμος ο οποίος είχε ψηφιστεί τον περασμένο Μάρτιο στη Βουλή! Μάλιστα, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και τον Φεβρουάριο πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χωρίς το ΠΑΣΟΚ -του οποίου εισηγητής ήταν ο σημερινός υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος- να καταθέσει ουδεμία ένσταση! Εντούτοις, βλέποντας την εκλογική πελατεία του να κοιτάζει προς τα… αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, εν μία νυκτί αποφάσισε να αντιπαρατεθεί με τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας την απόσυρση του ποσοστού του 15%.

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θυμήθηκαν να εγείρουν θέμα μη ολοκλήρωσης των 15.000 απολύσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους, όπως προβλέπουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι τον Ιούλιο ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος -που, αν και πιστός μνημονιακός, μόλις εισήλθε στην κυβέρνηση έγινε «αντάρτης»- διεμήνυσε ότι «το μόνο νόημα που ίσως μπορούν να αποκτήσουν οι απολύσεις στα μυαλά κάποιων είναι να ρίξουν την κυβέρνηση».

Τα ίδια και ο Καρύδης

Στην ίδια γραμμή και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Καρύδης, εκείνη την περίοδο διατυμπάνιζε ότι «εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, θέλουμε κάθε μνημονιακό θέμα που είχε αποφασιστεί σε πρότερο χρόνο -και μπορούν να διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτό- να το ξαναθέτουμε στο τραπέζι». Και όλα αυτά με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες απολύσεις αποτελούν δέσμευση της χώρας μας από τον Φεβρουάριο του 2012, η οποία επικαιροποιήθηκε τον Μάιο του 2013, δηλαδή επί τρικομματικής κυβέρνησης (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜ.ΑΡ.), κάτι που η Χαριλάου Τρικούπη προφανώς ξεχνά.

Λίγους μήνες νωρίτερα, το ΠΑΣΟΚ έβγαινε στο… αντάρτικο με αφορμή τη ρύθμιση για το γάλα. Τότε οι βουλευτές του κόμματος με πύρινες ανακοινώσεις και δηλώσεις ζητούσαν την αλλαγή της. «Κάποιος που διαβάζει την ανακοίνωσή μου δεν νομίζω ότι πιστεύει ότι μπορώ να ψηφίσω τη συγκεκριμένη διάταξη για το γάλα» δήλωνε τότε ο Θάνος Μωραΐτης, ενώ στο φιλολαϊκό παιχνίδι μπήκε λίγο αργότερα σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που απειλούσε ότι θα καταψηφίσει! Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειχνε να δίνει παρασκηνιακά εντολές για τη συνέχιση της διένεξης, μια και, όπως έλεγε σε συνεδρίαση της Κ.Ο., «το θέμα είναι το ΠΑΣΟΚ να δίνει την εικόνα ότι υπηρετεί μια κοινή απόφαση και λειτουργεί με κοινή ατζέντα, και να παίρνει πρωτοβουλίες μέσω των οποίων θα φαίνεται και ο διαχωρισμός από τη Ν.Δ.».

Εσχάτως, δε, το ελάσσων κυβερνητικό κόμμα πέρασε στην… αντιπολίτευση με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που είχε περάσει κατά πλειοψηφία στο Θερινό Τμήμα του Ιούλιο του 2013, με 52 υπέρ και 42 κατά, άρα και με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, έναν χρόνο αργότερα, ως φαίνεται, η Χαριλάου Τρικούπη άλλαξε γραμμή και μέσω του Θάνου Μωραΐτη λέει πλέον «όχι» σε κάτι στο οποίο αρχικά συναίνεσε: «Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές σε εννέα περιοχές της χώρας είναι απολύτως αυθαίρετη, αντίκειται στον νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας». Πλέον, καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει!

Για τον αιγιαλό και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό 

Επικοινωνιακά οφέλη επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ να αποκομίσει από τη διάταξη για τη χάραξη του αιγιαλού, όπου τελικά αποφασίστηκε ότι δεν χρειάζεται ειδικό νομοσχέδιο για τον αιγιαλό αλλά μια απλή ρύθμιση. Τότε, μάλιστα, αντιπροσωπία του κόμματος είχε φθάσει μέχρι τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ ο «πράσινος» υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης έλεγε ότι το θέμα έχει κλείσει μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις.

Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΗΜΑΡ. (με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή)

Στην ποδιά της ΔΗΜ.ΑΡ. σφάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συνομιλίες με τον Φώτη Κουβέλη διχάζουν την αξιωματική αντιπολίτευση! Την ίδια ώρα, πάντως, οι προεδρικοί της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αμετακίνητοι και εκτιμούν ότι εν όψει εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επιτακτική ανάγκη να προβούν σε νέες συμμαχίες ή έστω συγκλίσεις σε ορισμένα θέματα. Ενδεικτικό της μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη (και μόνο λόγω των διακοπών σημειώνει μια μικρή ύφεση) είναι ότι μια από τις συνιστώσες που δεν έχουν ακόμα αυτοδιαλυθεί (!), το Κόκκινο, έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜ.ΑΡ. τοποθετείται τόσο εκτός των συνεδριακών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούλιος 2013) όσο και εκτός της απόφασης της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ».

Πιο συγκεκριμένα, βάλλοντας κατά της ηγεσίας αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται μόνο για τον πρότερο «μη έντιμο βίο» της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και για την τωρινή της πολιτική στάση, όπως φαίνεται από την αντιδιαστολή δύο παραδειγμάτων από την πολιτική της στάση: Από τη μια, δήλωσε ότι οι ψήφοι των βουλευτών της δεν συναθροίζονται με των άλλων κομμάτων στο ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», στο όνομα του ότι δεν θέλει να αθροιστούν οι ψήφοι της με αυτές των βουλευτών της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Από την άλλη, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναθροιστούν οι ψήφοι των βουλευτών της με τις αντίστοιχες των κυβερνητικών κομμάτων και της Χρυσής Αυγής στην υπερψήφιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου, που παραδίδει βορά στα κερδοσκοπικά συμφέροντα δάση, άλση και δημόσια ακίνητη περιουσία.
Μάλιστα, η εν λόγω συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι, μετά τις εξελίξεις που σηματοδοτήθηκαν προεκλογικά με τις υποψηφιότητες Βουδούρη, Σπύρου και παρ’ ολίγον Καρυπίδη και Σαμπιχά, τώρα ποδηγετείται ανοιχτή στροφή σε κεντρικές πολιτικές συμμαχίες με την Κεντροαριστερά.

«Επικίνδυνη στροφή»

«Αυτό δεν αποτελεί πλέον μια ατυχή επικοινωνιακή έμπνευση ούτε απλώς μια λάθος τακτική, αλλά μια μεγάλη και καταστροφικά επικίνδυνη στροφή ενάντια στα θεμελιώδη φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς της ρήξης με το σύστημα» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Λίγες μέρες πριν στο παιχνίδι είχε μπει και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα, εν όψει του νέου ραντεβού που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η Κεντροαριστερά δεν είναι ολίγον Αριστερά, αλλά η άλλη εύηχη ονομασία και η ομπρέλα της σύγχρονης μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας σε όλες τις παραλλαγές της» είπε αρχικά, προσθέτοντας ότι «η Αριστερά όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, αλλά μόνο σε ισχυρή ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μαζί της μπορεί να ανοίξει δρόμους ηγεμονίας και να υπηρετήσει με συνέπεια τον τόπο και τον λαό».

Είναι, πλέον, ηλίου φαεινότερον ότι στην Κουμουνδούρου ξεκινά ένας νέος γύρος εσωστρέφειας σχετικά με τις συμμαχίες. Η νηνεμία που υπήρξε το τελευταίο διάστημα κυρίως λόγω διακοπών αναμένεται να τελειώσει σύντομα, καθώς διεργασίες συντελούνται και σε τμήματα του προεδρικού μπλοκ. Για παράδειγμα, γνώστες των εσωκομματικών συσχετισμών δεν αποκλείουν κομμάτι της Αριστερής Ενότητας -που ανήκει στην πλειοψηφία- να διαφωνήσει με αυτό το φλερτ και να στοιχηθεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του, πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολύ στο θέμα της εκλογής του ΠτΔ, προκειμένου να μπορέσει να συσπειρώσει το κόμμα του με δέλεαρ την πτώση της κυβέρνησης και την κατάκτηση της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, έφθασε στο σημείο να ξεκινήσει νέο «αντάρτικο» προτού καν υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Εδώ και λίγο καιρό, απλώς με κάποιες φήμες να διαρρέουν δεξιά και αριστερά, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία σημείωνε: «Για εμάς το θέμα των παραμετρικών αλλαγών στο Ασφαλιστικό και των παρεμβάσεων στα εργασιακά έχει ΚΛΕΙΣΕΙ με τις ρυθμίσεις που έχουν ψηφισθεί ως τώρα κ

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...