Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Σήμα κινδύνου για τα ραντάρ

Η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας προειδοποιεί για ελλέιψεις προσωπικού και υστέρηση αναβαθμίσεων

Ανάσχεση στην τουριστική ανάπτυξη και απώλεια εσόδων για τη χώρα θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις του συνδυασμού τεχνολογικής υστέρησης και έλλειψης προσωπικού στο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας μας, σύμφωνα με την Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ). Ωστόσο, η ΕΕΕΚ κρούει εμμέσως πλην σαφώς τον κώδωνα του κινδύνου για θέματα ασφάλειας, καθώς η κίνηση έχει αυξηθεί πάρα πολύ στα αεροδρόμια δίχως να έχει αυξηθεί το προσωπικό και να έχουν γίνει οι απαραίτητες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Οπως υποστήριξε χθες η διοίκηση της ΕΕΕΚΕ, το βασικό μας ραντάρ, αυτό που εξυπηρετεί τον ελληνικό εναέριο χώρο συνολικά, εγκαταστάθηκε το 1999. Εκτοτε αναβαθμίσθηκε μία φορά το 2008. Στην ίδια κατάσταση είναι τα τοπικά ραντάρ που εξυπηρετούν τα κατά τόπους αεροδρόμια. Η διεθνής πρακτική προτείνει πλήρη αντικατάσταση των ραντάρ ανά 12 έτη, με συνεχείς ενδιάμεσες αναβαθμίσεις.

Το 2002, το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα μας εξυπηρέτησε 411.000 πτήσεις με 707 άτομα προσωπικό. Το 2014 εξυπηρέτησε 678.000 πτήσεις με 550 ελεγκτές. Δηλαδή εξυπηρετήθηκαν 65% περισσότερες πτήσεις με 22% λιγότερο προσωπικό. Με διαφορετική ανάγνωση, το 2002 ο κάθε ελεγκτής εξυπηρέτησε 581 πτήσεις, ενώ το 2014 έφθασε τις 1.232, ήτοι αύξηση 112%.

Η επίσημη πρόβλεψη για την Ελλάδα μέχρι το 2022 είναι μια μέση ετήσια αύξηση της κίνησης στον εναέριο χώρο μας κατά 5%. Ομως «με τις σημερινές ελλείψεις σε εξοπλισμό και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, απλά δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης, διότι safety comes first! (Η ασφάλεια των πτήσεων προηγείται!) Η αναμενόμενη για φέτος αύξηση της τουριστικής κίνησης θα αναγκάσει το σύστημα να δώσει αρκετές καθυστερήσεις. Κάθε λεπτό καθυστέρησης κοστίζει περί τα 80 ευρώ για τις αεροπορικές εταιρίες και οι μεγάλες καθυστερήσεις θα έχουν ανυπολόγιστο κόστος στην εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού».

Στην ΕΕΕΚΕ υποστηρίζουν ότι «πριν από 20 χρόνια καταφέραμε, αφού προηγουμένως κάναμε σκληρές κινητοποιήσεις επί έναν χρόνο, να ξυπνήσουμε την Πολιτεία και να τοποθετηθούν συστήματα ραντάρ. Η πορεία μάς δικαίωσε, διότι, δίχως αυτά, σήμερα θα είχαμε τον μισό τουρισμό. Τώρα, δεν θέλουμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε σε κινητοποιήσεις. Ομως η ανάγκη να αντικατασταθούν τα ραντάρ και να προσληφθούν νέοι ελεγκτές είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ