Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Σήμερα μιλάνε (;) οι εισαγγελείς με ονόματα και ντοκουμέντα

Σήμερα είναι η «μεγάλη ημέρα» για τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, καθώς αναμένεται να καταθέσουν το πολυαναμενόμενο υπόμνημα με τις έγγραφες διευκρινίσεις τους για τις καταγγελίες που έκαναν με την επιστολή αντικατάστασής τους, τονίζοντας ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση».

Το μεσημέρι οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης θα διαβούν το κατώφλι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει τις καταγγελίες τους, προκειμένου να του καταθέσουν τις συμπληρωματικές τους διευκρινίσεις.

Τόσο ο κ. Πεπόνης όσο και ο κ. Μουζακίτης έχουν προαναγγείλει ότι σε αυτό θα αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία θα συνοδεύονται και από ονοματεπώνυμα για όλους όσοι επιχείρησαν να επέμβουν και να θέσουν προσχώματα στο έργο τους. Κάτι, άλλωστε, που, όπως υποστηρίζουν, έχουν ήδη πράξει και προφορικά στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ο οποίος είναι ο επόπτης των οικονομικών εισαγγελέων, και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε.

Ωστόσο, αυτό που μένει να διαπιστωθεί στην πράξη είναι αν οι δύο θα συνδέουν την όποια «παρέμβαση» ή «απόπειρα παρέμβασης» με το περίφημο σχέδιο νόμου που κατέφτασε στο γραφείο τους μέσω e-mail και με το οποίο ουσιαστικά παύονταν από τα καθήκοντά τους και αντικαθίσταντο από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ή με κάποια από τις καυτές εκκρεμείς υποθέσεις που χειρίζονταν το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, πέρα από την «υπόθεση Καπελέρη» για το λαθρεμπόριο καυσίμων, εναντίον του οποίου άσκησαν ποινική δίωξη τη Δευτέρα για κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, διενεργούν ακόμα προκαταρκτικές εξετάσεις για: τις καταγγελίες για παραποίηση των στοιχείων του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., για τη συμμετοχή του αδελφού του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε εταιρία που φέρεται να εμπλέκεται σε ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων (υπόθεση CDS), για τις δανειοδοτήσεις τραπεζών προς τα δύο μεγάλα κόμματα, με εγγυήσεις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, όπως και τις καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά για την ύπαρξη λίστας φοροφυγάδων, καθώς και για τις παράνομες «εκπτώσεις» που εφαρμόζουν εφοριακοί για τις πληρωμές οφειλών στο Δημόσιο. Οι οικονομικοί εισαγγελείς, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να τεκμηριώνουν τις όποιες αναφορές-καταγγελίες κάνουν με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Εισαγγελικές πηγές του Αρείου Πάγου πάντως τόνιζαν χθες ότι περιμένουν με έντονο ενδιαφέρον το υπόμνημα των δύο οικονομικών εισαγγελέων, από το οποίο θα εξαρτηθεί και το μέγεθος των εξελίξεων τόσο σε ποινικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο.

Και οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να κινηθούν σε δύο επίπεδα, τόσο εις βάρος των προσώπων που θα κατονομάζονται από τους δύο εισαγγελείς, εφόσον τεκμαίρεται προσπάθεια παρέμβασης στο έργο τους, όσο και εις βάρος των ιδίων, αν διαπιστωθεί ότι δεν ενημέρωσαν εγκαίρως για τις «οχλήσεις» που ενδεχομένως δέχτηκαν.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ