Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Σημίτης με τα…όλα του (χθές) στη δίκη του Ακη!

Ο πρώην πρωθυπουργός στην κατάθεσή του έμπλεξε τα Ιμια με τις μίζες για τα εξοπλιστικά

Ο μύθος του εκσυγχρονισμού κατέρρευσε… και μάλιστα διά στόματος του ίδιου του εμπνευστή του, του άλλοτε κραταιού πολιτικού άνδρα Κώστα Σημίτη, ο οποίος επί τρεις ώρες κατέθετε χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων επί πρωθυπουργίας του. «Εγιναν αγορές εξοπλιστικών προγραμμάτων πέρα από το συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν αυτό έγινε με κακή πρόθεση. Εγώ ήμουν ο πρωθυπουργός που οδήγησε σε αυτές τις αγορές» είπε ο Κώστας Σημίτης στην έναρξη της κατάθεσής του, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις αποφάσεις του με την επίκληση της τραγωδίας των Ιμίων!

Το ΚΥΣΕΑ

«Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες» άρχισε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας: «Θυμάστε ότι πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά γιατί πετούσε παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Οταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε “όχι”, γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν έξι ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, τέσσερα υποβρύχια, ελικόπτερα κ.λπ.».

Στη συνέχεια, ο κ. Σημίτης άρχισε να ρίχνει καρφιά προς τον πρώην «σύντροφό» του Ακη Τσοχατζόπουλο. Οπως ισχυρίστηκε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ελσίνκι «δεν χρειαζόμασταν πλέον εξοπλισμούς». «Συγκάλεσα λοιπόν την Κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών προτάθηκε αναβολή της αγοράς όπλων και μείωση του προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δραχμές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι (οι εξοπλισμοί) για τη θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ, καθώς είναι μόλις 4% (…)Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Σημίτης, προκαλώντας την αντίδραση των συνηγόρων του Ακη Τσοχατζόπουλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία στο πλαίσιο προμήθειας των εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς -όπως τόνισε- να γνωρίζει κάτι. Λίγο αργότερα εξέφρασε τη λύπη του γιατί «οι αθλιότητες αυτές έγιναν επί πρωθυπουργίας μου, όταν στόχος ήταν να αναβαθμίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα». Μη ξεχνώντας την ιδιότητα του καθηγητή, όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους του Ακη Τσοχατζόπουλου για το έργο του πρώην υπουργού, απάντησε αυστηρά και κουνώντας το δάκτυλο: «Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Δεν έχει σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που του καταλογίζουν, κακώς το έκανε».

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού έκλεισε με τον Ακη Τσοχατζόπουλο να επιχειρεί να του υποβάλει ερωτήσεις και τον Κώστα Σημίτη να απαντά: «Οπως αποδείχθηκε από την πρωτόδικη διαδικασία, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγιναν τα τα μύρια όσα! Εγώ αυτά δεν τα ανέχομαι». Ο Κώστας Σημίτης αποχώρησε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος τον ακολούθησε φωνάζοντας: «Τίποτα δεν αποδείχθηκε, αυτά είναι ψεύδη, συκοφαντίες!»

Βάσω Παλαιού

Και παρουσία από την (αγνώριστη) Σταμάτη

Στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εμφανίστηκε η Βίκυ Σταμάτη έπειτα από μήνες που είχε να καθίσει στο εδώλιο του δικαστηρίου. Από τον Οκτώβριο, που έχει αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης για τις χρυσές μίζες σε δεύτερο βαθμό, η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου και κατηγορουμένη έχει εμφανιστεί ελάχιστες φορές στο δικαστήριο, μετρημένες στο δάκτυλο του ενός χεριού. Η εμφάνισή της χθες, με εμφανώς παραπάνω κιλά, προκάλεσε έκπληξη στους παρευρισκομένους στη δικαστική αίθουσα. Αμίλητη, κάθισε στο εδώλιο στην πίσω σειρά και απηύθυνε τον λόγο στα διαλείμματα μόνο στον σύζυγό της Ακη Τσοχατζόπουλο, με τον οποίο είχαν ολιγόλεπτες συζητήσεις.

Λίγη ώρα αργότερα, ο συνήγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης αποκάλυψε τον λόγο της εμφάνισης της κυρίας Σταμάτη στο δικαστήριο (προκειμένου να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, η οποία τελικά θα υποβληθεί πιθανότατα στην επόμενη συνεδρίαση), επιχειρώντας να «υποχρεώσει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο να λάβει θέση για το ζήτημα. Ο δικηγόρος της Βίκυς Σταμάτη ζήτησε να υποβάλει ερώτηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με την ποινική δίωξη σε βάρος της μέσα σε μία -όπως τόνισε- «επικοινωνιακή καταιγίδα που την τρίχα την κάναμε τριχιά», ωστόσο η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν επέτρεψε την ερώτηση.

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάστασή της αύριο, πού θα βρίσκεται αυτή η γυναίκα, γι’ αυτό ήθελα να υποβάλω το αίτημα» τόνισε ο κ. Ραγκούσης. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Ευάγγελου Βενιζέλου, ωστόσο, έπειτα από ερώτηση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, δικηγόρου της πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου Γκούντρουν Μολτενάουερ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Δεν νομίζω ότι στα θέματα αυτά πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Οποιος φέρει την υπογραφή, φέρει και την ευθύνη. Βέβαια, στη σφαίρα της πολιτικής ευθύνης πρέπει να υπάρχει και συλλογική ευθύνη». Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Ραγκούσης τόνισε: «Θα καταθέσουμε νέο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της κυρίας Σταμάτη. Ελπίζουμε οι νέες διατάξεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών να της δώσουν φτερά για να σφίξει και πάλι στην αγκαλιά το παιδί της».

Ψυχροπολεμικό κλίμα! Δεν αντάλλαξαν ούτε… χειραψία με Τσοχατζόπουλο

Ψυχροπολεμικό ήταν το κλίμα ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεών του και κάποτε αντίπαλό του για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλο. Σε μία από τις ελάχιστες ολιγόλεπτες διακοπές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενώ κατέθετε ο Κώστας Σημίτης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος σηκώθηκε από το εδώλιο και πήγε να του απευθύνει τον λόγο! Τότε, ο πρώην πρωθυπουργός απλώς γύρισε επιδεικτικά την πλάτη του!

Εκνευρισμένος ήταν ο Κώστας Σημίτης και στο τέλος της κατάθεσής του. Οταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος πήγε να του απευθύνει ερωτήσεις, εκείνος ρωτούσε την πρόεδρο: «Να φύγω;» Μεγάλη ψυχρότητα υπήρξε και ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αφού δεν αντάλλαξαν ούτε… χειραψία.

«Μπορώ να έχω λίγο νερό, κυρία πρόεδρε;» ρώτησε ο Κώστας Σημίτης σε κάποια στιγμή της κατάθεσής του και όλοι έσπευσαν να προσφέρουν το… μπουκαλάκι τους! Ο Γιάννης Σμπώκος σηκώθηκε από το εδώλιο, μια κυρία κατέβηκε από το ακροατήριο, συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και ο εισαγγελέας της έδρας έτειναν τα χέρια τους για να δώσουν νερό στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην αρχή της κατάθεσής του επιχείρησε να ελαφρύνει το βαρύ κλίμα της συνεδρίασης αστειευόμενος! Συγκεκριμένα, όταν η πρόεδρος τον ρώτησε εάν επιθυμεί να καθίσει, εκείνος απάντησε χαμογελώντας: «Σε λίγο… Εγώ, κυρία πρόεδρε, δεν είμαι τόσο αθλητικός όσο ο κ. Σημίτης, θα χρειαστώ καρέκλα».

Εντύπωση προκάλεσε σε όλους τους παρευρισκομένους στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας η συνοδός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε στο δικαστήριο μαζί με την κόρη του Ελβίνα, με την οποία συνομιλούσε όση ώρα περίμενε να ολοκληρωθεί η κατάθεση του κ. Σημίτη και να αρχίσει η δική του.

Θερμή συνάντηση -σε διάλειμμα της δίκης- με τον Νίκο Ζήγρα, πρώτο εξάδελφο του Ακη Τσοχατζόπουλου, κατηγορούμενο στην υπόθεση αλλά και «βαθύ λαρύγγι», που αποκάλυψε πολλά για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος, και τον δικηγόρο του Στέλιο Γκαρίπη είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 «Ανακάλυψη» από τον Βενιζέλο για σκάνδαλα με γερμανικές εταιρίες

Μία σοκαριστική παραδοχή έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου. «Πίσω από κάθε σκάνδαλο υπάρχει μία γερμανική εταιρία. Τα στελέχη θέλουν να υπάρχει δωροδοκία, γιατί και αυτοί αποσπούν ποσοστό!» ανέφερε -απαντώντας σε ερώτηση της υπεράσπισης του πρώην υπουργού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Εθνικής Αμυνας και προφανώς είναι γνώστης των διαδικασιών για την προμήθεια εξοπλισμών.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμη και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο, σε όλα τα δημόσια έργα και σε όλα τα επίπεδα, εάν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά».

Δύο συμφωνίες

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι, όταν ανέλαβε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, υπήρχαν δύο συμφωνίες της κυβέρνησης Καραμανλή με τους Γάλλους για κατασκευή φρεγατών και με τη Ρωσία για την προμήθεια αρμάτων μάχης άνω των 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο τόνισε: «Προς μεγάλη ενόχληση του κ. Σαρκοζί δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε ούτε αυτή τη συμφωνία ούτε την άλλη με τους Ρώσους».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ξεχνώντας προφανώς τα Μνημόνια και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός!) απέδωσε στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου τη μεγάλη εκλογική ήττα του κόμματός του το 2012 λόγω της επικοινωνιακής θύελλας που είχε ξεσπάσει. «Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχω διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός. Η παράταξή μου έχει υποστεί πολιτική φθορά από την υπόθεση που εκδικάζεται, κυρία πρόεδρε. Εσείς δικάζεται την υπόθεση από την αρχή και υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια. Από αυτήν την υπόθεση κρίθηκαν οι εκλογές του 2012» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Οσον αφορά την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR-M1, o κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αντιδράσεις υπήρχαν μόνο για τα δεύτερα, ενώ για τα υποβρύχια είπε ότι ήταν η «καλύτερη επιλογή». Ακόμη, δεν παρέλειψε να επισημάνει με νόημα ότι δεν αιφνιδιάστηκε από τη σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου, όμως τόνισε ότι ένιωσε μεγάλη λύπη!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία να «ευλογήσει τα γένια του», λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας κατάργησε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. «Αντιπαθώ πάρα πολύ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, γι’ αυτό και τα κατάργησα!» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προσθέτοντας: «Μόνο το 10% αυτών αφορά χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι έργα και επενδύσεις». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της υπουργίας του «απαγόρευσε τις επαφές υπηρεσιακών παραγόντων με αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων», για να του απαντήσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος: «Ετσι ήταν πάντα!»

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ