Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

«Σκαλώνουν» οι συζητήσεις με τη Siemens

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Εικόνα κατάρρευσης αλλά και αδιαφάνειας (παρά τις συμβατικές δεσμεύσεις) παρουσιάζουν οι συνομιλίες μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, που πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι συνομιλίες, στο πλαίσιο της λεγόμενης «συμφωνίας συμβιβασμού» της 22ας Αυγούστου 2012 που υπογράφουν, αφενός, ο κ. Στουρνάρας και, αφετέρου, ο διευθύνων σύμβουλος και ο νομικός σύμβουλος της Siemens Παν. Ξυνής και R. Sikellis, πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, κατά τις συνεδριάσεις της διμερούς Επιτροπής Εποπτείας.

Στην επιτροπή συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς, ως επικεφαλής, η γενική διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών Πην. Παγώνη και ως μέλη ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ανάπτυξης Ευ. Βουτσινάκης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Θ. Κοματάς και ο διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Δημ. Ραγκαβάς.

Εκ μέρους της Siemens συμμετέχουν, εκτός των κ. Ξυνή και Sikellis, ο νομικός σύμβουλος P. Solmssen και ο γενικός νομικός σύμβουλος Νοτίου Ευρώπης – Μέσης Ανατολής S. Brachert, ενώ σχετική ενημέρωση φέρεται ότι έχει η διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Μ. Αγαλιώτου.

Τέσσερα προβλήματα

Με βάση τη συμφωνία Ελληνικού Δημοσίου – Siemens, οι συνομιλίες διεξάγονται επί τεσσάρων τομέων, στους οποίους οι έως τώρα εξελίξεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές:

1. Επένδυση ύψους 100.000.000 ευρώ με ισόποση οικονομική στήριξη της εταιρίας SAE που απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζομένους. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σήμερα απασχολούνται, παρά τη συμφωνία του Αυγούστου, λιγότερα από 300 άτομα και η συρρίκνωση της μονάδας παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας της σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών. Κατά τις ίδιες πηγές, η χρηματοδοτική στήριξη της Siemens προς τη SAE είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη, προκαλώντας ερωτήματα μήπως η γερμανική εταιρία συναίνεσε στην ένταξή της στον συμβιβασμό με την πρόσκαιρη σκοπιμότητα εξασφάλισης της υπογραφής της συμφωνίας, χωρίς άλλα σχέδια για το μέλλον.

2. Παροχή, εκ μέρους της Siemens, ποσού 90.000.000 ευρώ για την υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας, με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εως τώρα το μόνο που έχει γίνει είναι η διοργάνωση κάποιων… σεμιναρίων υπό την ευθύνη της εταιρίας Sargia Partners S.A. (με γραφεία στη Βούλα Αττικής και στη Λευκωσία), υπό την ευθύνη των κυριών Georgia Katsanis και Gerty Phili. Αμφότερες είναι ειδικές στο coaching, δηλαδή στη διδασκαλία για την επίτευξη προσωπικών και επαγγελματικών στόχων. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει εξηγήσει γιατί τα στελέχη του Δημοσίου ή μίας πολυεθνικής εταιρίας (αντί προσήλωσης στον νόμο) χρειάζονται ειδικό coaching για την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς, ενώ δεν έχει γίνει καν ενημέρωση για την πρόοδο του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

3. Παροχή, εκ μέρους της Siemens, 80.000.000 ευρώ για εισπρακτέες απαιτήσεις που είχε για πωλήσεις προς φορείς του Δημοσίου τα προηγούμενα χρόνια. Με τη συμφωνία του Αυγούστου η ελληνική πλευρά έχει κάνει αναδοχή του χρέους, ενώ η γερμανική έχει δεσμευτεί για άφεση του ιδίου χρέους. Για τον υπολογισμό ωστόσο του είδους, της ποσότητας και της αξίας των υλικών (που συνθέτουν το χρέος αυτό) απαιτείται μια περίπλοκη διαδικασία. Ηδη η Siemens, χωρίς σαφή αντίδραση της ελληνικής πλευράς, θέλει να υπολογίσει, με τιμές του 2008, παρωχημένο υλικό της περιόδου 2002-3. Ακόμα, βέβαια, κι αν γίνει δεκτό ως βάση υπολογισμού το έτος 2008, το πρόβλημα είναι ότι, ακριβώς λόγω των σκανδαλωδών διαδικασιών της περιόδου Χριστοφοράκου που (υποτίθεται ότι) «θεραπεύει» ο συμβιβασμός, οι τιμές της Siemens εκείνη τη χρονιά μπορεί να ήταν και δεκαπλάσιες έναντι των άλλων υποψήφιων προμηθευτών.

4. Στήριξη επενδύσεων. Κατά τη συμφωνία, η Siemens «επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής» των προσπαθειών αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και «ειδικότερα, αλλά όχι μόνον, θα εξετάσει την πραγματοποίηση διάφορων επενδύσεων». Ομως, μολονότι η Siemens έχει υπογράψει ότι «εξετάζει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για έργο αξίας άνω των 60.000.000 ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων», ο κ. Στουρνάρας και η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν απαιτήσει τίποτα σχετικό.

Οι τακτικές αδιαφάνειας

Σημειώνεται ότι, όπως και τα περασμένα χρόνια, στελέχη της γερμανικής εταιρίας επικαλούνται σε συζητήσεις τους σχέσεις με διάφορα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, αν και είναι γνωστό ότι, πέραν της Επιτροπής Εποπτείας, ουδείς άλλος έχει αρμοδιότητα ανάμειξης.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...