Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Σκιές μονοπωλίων στα μεγάλα έργα!

Την άμεση ανάκληση των νέων πρότυπων τευχών δημοπράτησης δημόσιων έργων, που εφαρμόζονται από προχθές, ζητά με επείγουσα επιστολή προς τον πρωθυπουργό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Η διοίκηση του συνδέσμου επισημαίνει ότι τα νέα πρότυπα τεύχη περιορίζουν τον ανταγωνισμό, αυξάνουν τη γραφειοκρατία, ενώ ενσωματώνουν διατάξεις νόμων οι οποίες εν τω μεταξύ έχουν αλλάξει! Προσθέτει ότι  «πλήττουν περαιτέρω τη διαφάνεια, την ασφάλεια δικαίου και τον πραγματικό ανταγωνισμό κατά τους διαγωνισμούς, αφού τα νέα τεύχη αποτελούν οπισθοδρόμηση και χειροτέρευση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις δημοπρατήσεις δημόσιων έργων».
   

Οι εργολήπτες υποστηρίζουν ότι τα νέα πρότυπα συνέταξε και δημοσίευσε με απόφασή της η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ), «χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους του κλάδου, παρά το γεγονός ότι ο ΣΑΤΕ είχε από τον Απρίλιο του 2013 επισημάνει με έγγραφό του στην ΕΑΑΔΗΣΥ ότι στις διεργασίες έπρεπε να μετέχουν εκπρόσωποι του κλάδου, ώστε να αποφευχθούν λάθη και οι αλλαγές να μην καταστούν, για ακόμη μία φορά, ατελέσφορες».
   

Ως παράδειγμα προχειρότητας που τελικά οδηγεί σε περιορισμό του ανταγωνισμού και αύξηση της γραφειοκρατίας χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο αναφέρεται το γεγονός ότι παραμένει η άσκοπη αναφορά περί μονογραφής όλων των δικαιολογητικών συμμετοχής, προ της αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών, παρόλο που η μονογραφή χωρίς προηγούμενη αρίθμηση είναι ανούσια και έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί επί ώρες τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δημοπρασιών. Κι αυτό όταν η νομοθεσία αναφέρει ότι απαιτείται μόνο η μονογραφή των φακέλων των δικαιολογητικών και όχι του περιεχομένου τους.
   

Στην επιστολή του ΣΑΤΕ αναφέρεται μια σειρά άλλων αστοχιών (αφαιρέσεις και προσθήκες στα κείμενα των προτύπων) που «δεν αντιμετωπίζουν ούτε επιλύουν σχεδόν κανένα από τα κρίσιμα πρακτικά προβλήματα που ταλανίζουν όσους μετέχουν στις δημοπρασίες», με αποτέλεσμα από χθες, οπότε και ξεκίνησε η υποχρεωτική εφαρμογή των νέων διακηρύξεων, να «πλήττονται περαιτέρω η διαφάνεια, η ασφάλεια δικαίου και ο πραγματικός ανταγωνισμός κατά τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων, καθώς τα νέα τεύχη αποτελούν οπισθοδρόμηση και χειροτέρευση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ