Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2020

Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μεϊμαράκη με… νέο λεξιλόγιο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Αντάλλαξαν «πυρά» με αφορμή τον χαρακτηρισμό «αυτοφωράκιας»από τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Το πολιτικό λεξιλόγιο εμπλουτίζεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με πρωτόγνωρους όρους. Η νέα λέξη που προστέθηκε από χθες είναι ο… αυτοφωράκιας. Για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει, αυτοφωράκηδες ήταν αυτοί που (κυρίως στο παρελθόν) όριζαν οι μαγαζάτορες ως υπευθύνους του καταστήματός τους κατά τον νόμο, προκειμένου οι ίδιοι να γλιτώνουν σε περίπτωση Αυτοφώρου για παραβάσεις που έκαναν. Ηταν, δηλαδή, διάφοροι πρόθυμοι κακομοίρηδες, που για λίγα χρήματα έμπαιναν στο Αυτόφωρο αντί του αφεντικού.

Η συγκεκριμένη λέξη μπήκε στην πολιτική αντιπαράθεση, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τη χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε σε πρωινή εκπομπή ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να φύγει και ψάχνει αυτοφωράκια για να εφαρμόσει τα σκληρά μέτρα που συμφώνησε. Αναφερόμενος δε στους χαρακτηρισμούς «ψευτράκος» και «πονηρούλης» που είπε προ ημερών για τον κ. Τσίπρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «μιλάω έτσι επειδή είμαι Εξαρχειώτης. Δεν είδα να σας πειράζει όταν ο Αλέξης Τσίπρας μας έλεγε δολοφόνους της κοινωνίας ή έλεγε “ιδού η Ρόδος, έρχεται το πήδημα”».
Αμέσως όμως απάντησε ο κ. Τσίπρας από τα Χανιά με παρόμοιο τρόπο, δηλώνοντας: «Δεν τον θέλω ούτε για αυτοφωράκια ούτε για συνεργάτη. Οι βαρόνοι του κόμματός του τον θέλουν για αυτοφωράκια της ήττας»!
Ενισχυτικά στις απόψεις του τέως πρωθυπουργού ήρθαν και οι δηλώσεις των ΑΝ.ΕΛ.
Ο Πάνος Καμμένος, βλέποντας ότι έχει διαρροές προς τη Ν.Δ., μίλησε σήμερα -με αφορμή τη συγκέντρωση που έκανε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη Ρηγίλλης- για μνημόσυνο σε παλιό κτίριο και για… κουτσαβάκια που βγαίνουν στην τηλεόραση. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη σε δήλωσή της είχε υποστηρίξει: «Οι απόψεις του Μεϊμαράκη για αναζήτηση πρωθυπουργού-αυτοφωράκια είναι επιεικώς σουρεαλιστικές και αποκαλύπτουν την απόλυτη γύμνια πολιτικών επιχειρημάτων».

Οι μαντινάδες με σπόντες στα Ανώγεια

«Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στο θηκάρι, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας και τα μεγάλα συμφέροντα». Μ’ αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας από την Κρήτη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη χώρα.
Επιλέγοντας το κάποτε «πράσινο νησί» (που βάφτηκε «ροζ» στις εκλογές του Ιανουαρίου) λόγω και των απωλειών που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση, καθώς δύο εκ των βουλευτών του, οι Κ. Δερμιτζάκης και Μ. Κριτσωτάκης, ακολούθησαν τη ΛΑΕ, ο τέως πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σταθερά στην αντιπαράθεση «παλιού και νέου». «Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη, κι εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι» είπε.

Μιλώντας το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Ανώγεια επιφύλαξε, για πρώτη φορά, σκληρό λόγο στη ΛΑΕ: «Τα κάστρα, λένε, πέφτουν από μέσα. Και πράγματι το εγχείρημα της αριστερής παρένθεσης, που δεν κατάφεραν να το υλοποιήσουν επτά μήνες που σταθήκαμε όρθιοι, επιχειρούν τώρα να το καταφέρουν μετά την απόφαση 30 αριστερών βουλευτών να ρίξουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας» είπε.

Ο κ. Τσίπρας ήπιε τσικουδιά, γεύτηκε αρνάκι οφτό και άκουσε γελαστός -πλην σκεπτικός- τη μαντινάδα που του αφιέρωσαν οι Ανωγειανοί:
«Οπως και η πρώτη άμα χαθεί
η δεύτερη ευκαιρία
χάνεις την πιθανότητα
να γράψεις ιστορία»…

Μαρίνα Μάνη

Κούνησε μαντίλι και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς την οργανωμένη Νεολαία του έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναμενόταν, αποχώρησε και επισήμως χθες η πλειονότητα των στελεχών της Νεολαίας του κόμματος, δηλαδή 37 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της, που εκφράζουν το 60% της οργανωμένης βάσης. Οι ίδιοι δεν ξεκαθάρισαν αν θα στηρίξουν κάποιο άλλο αριστερό σχήμα, σε αντίθεση με άλλα επτά στελέχη που παραιτήθηκαν προ ημερών, ακολουθώντας τον Π. Λαφαζάνη στη ΛΑΕ.
Στους «37» ανήκουν τόσο ο πρώην γραμματέας της οργάνωσης Ηλίας Χρονόπουλος όσο και ο νυν Ηλίας Παντελεάκος, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στην ηγετική ομάδα και στον Αλέξη Τσίπρα.
Στην πολυσέλιδη δήλωση παραίτησής τους επικαλούνται τον συμβιβασμό με τους εταίρους, την ψήφιση της συμφωνίας-Μνημόνιο και την προσφυγή στις εκλογές χωρίς να προηγηθεί συνέδριο.

Και δικαιολογίες για τις ιδιωτικοποιήσεις

Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχτηκε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις αλλά για λιγότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Με αυτή τη διευκρίνιση απαντούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στις σχετικές επικρίσεις, επιχειρώντας σύγκριση των δικών της μνημονιακών δεσμεύσεων με τις προηγούμενες.

Οπως αναφέρουν, το νέο πρόγραμμα υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να προχωρήσει σε εννέα ιδιωτικοποιήσεις μέσα στην επόμενη τριετία («στοιχείο που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας») έναντι των 23 πωλήσεων του παλιού προγράμματος. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι από τις νέες υποχρεώσεις εξαιρούνται επιχειρήσεις «στρατηγικού ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας», όπως ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ.
Παραδέχονται, βεβαίως, ότι στις «νέες υποχρεώσεις» εντάσσεται και η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), παρότι ο (προ κυβέρνησης) ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στην πώληση δικτύων.
Για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας προβάλλουν εκ νέου το επιχείρημα ότι θα έχει έδρα την Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο που ζητούσαν οι δανειστές), και θα διοικείται από τις ελληνικές Αρχές «με τους θεσμούς σε εποπτικό ρόλο».

Χωρίς συνέντευξη Τύπου (τελικά) στη ΔΕΘ!

Χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η φετινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για την 80ή ΔΕΘ. Το πρόγραμμα της περιοδείας οριστικοποιήθηκε χθες και σε αυτό περιλαμβάνονται η διοργάνωση ανοιχτής πολιτικής ομιλίας, που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής στο Βελλίδειο, συναντήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo αλλά και περιοδείες στα περίπτερα.

Χθες συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή της Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ή, για την ακρίβεια, οι εναπομείναντες στο όργανο, από το οποίο το τελευταίο διάστημα είχαν αποχωρήσει (είτε προσχωρώντας στη ΛΑΕ είτε αποχωρώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ) πάνω από 25 μέλη. Στη συνεδρίαση συγκροτήθηκε η Εκλογική Επιτροπή με συντονιστή τον Μήτσο Δημητριάδη, ενώ έγιναν και οι τελικοί σχεδιασμοί για την προεκλογική περίοδο. Πάντως, χθες ο κομματικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ Kεντρικής Μακεδονίας Νίκος Παυλίδης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα. «Oντως υπάρχει διαρροή, κυρίως όμως είναι σε επίπεδο Νομαρχιακής. Εκεί έχουμε ένα ποσοστό αποχωρήσεων της τάξης του 60%, στην οργάνωση το ποσοστό πέφτει στο 15%» είπε.

Ν. Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βίβιαν Μπουζάλη (MYTILINEOS): Με τον Γιάννη δείχνουµε ένα δρόµο διαφορετικό

H Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing της MYTILINEOS, μιλάει στο adbusiness για τη συνεργασία της Protergia με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και...

Συμφωνία εν κρυπτώ με την Τουρκία! Ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι Ελλάδα και Τουρκία τα βρήκαν!

Το ΝΑΤΟ «μαρτύρησε» την κυβέρνηση για τη μυστική διπλωματία που έχει ανοίξει με την Αγκυρα χωρίς να ενημερώσει κανέναν Tη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για...

Ολονύχτιο θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Κυριάκος και Αναστασιάδης μπλόκαραν το αρχικό (απαράδεκτο) κείμενο

Ελλάδα και Κύπρος έδωσαν τεράστια μάχη για να αποτρέψουν τα σχέδια της Γερμανίας που δεν προέβλεπαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας Ρεπορτάζ Γιώργος Τραπεζιώτης Αν και επισήμως...

Μήνυση κατά του διοικητή του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά

Μηνυτήρια αναφορά από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατά του Χρήστου Χάλαρη, καθώς δεν συμμορφώθηκε με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης Στην...

Τρία νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

H συμφωνία υπεγράφη μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry Co. Ltd. Συμφωνία με την COSCO για την κατασκευή τριών νέων δεξαμενόπλοιων υπέγραψε η...