Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Σκληρό man to man των δανειστών

Επιστρέφουν από την Πέμπτη τα κλιμάκια που θα ελέγχουν τις μεταρρυθμίσεις!

Με την εκταμίευση των 6,72 δισ. ευρώ από το δάνειο-γέφυρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) η Ελλάδα κάλυψε χθες τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της Τραπέζης της Ελλάδος. Το αντάλλαγμα θα είναι, όμως, η επιστροφή στο μοντέλο των επιτόπιων ελέγχων από τους τεχνοκράτες των δανειστών μας, οι οποίοι έχουν προετοιμάσει τις βαλίτσες τους και αναμένεται να επανέλθουν στην Αθήνα μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων (νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δυνατότητα «κουρέματος» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ) την Τετάρτη από την ελληνική Βουλή.

Φόρμουλα

Η κυβέρνηση αναζητεί φόρμουλα για να μην ξαναβρεθούν τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής της τρόικας, Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ράσμους Ρούφερ (είναι ο διάδοχος του Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ), στο υπουργείο Οικονομικών και στα υπόλοιπα νευραλγικά υπουργεία. Ωστόσο, τόσο η τριάδα Γκογιάλ – Κοστέλο – Ρούφερ όσο και οι συνεργάτες τους αναμένεται να βρεθούν στη χώρα μας από την Πέμπτη και μετά, καθώς οι πιστωτές μας δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν συναντήσεις σε ξενοδοχεία, όπως είχε γίνει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επίσης, το μοτίβο του Brussels Group αποτελεί παρελθόν, καθώς η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προβλέπει ρητά την επάνοδο των ελεγκτών ΔΝΤ – Ε.Ε. – ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα για εκ του σύνεγγυς συγκέντρωση στοιχείων και διαπραγματεύσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν το νέο Μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση βοήθειας για να αποπληρωθούν τα ομόλογα ύψους 3,2 δισ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ τα οποία λήγουν τότε.
«Αναμένουμε τα κλιμάκια των θεσμών να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αθήνα, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω το πότε» ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Ρ. Ρέφερ, το νέο «ζόμπι» της τρόικας

Περίπου μισό χρόνο μετά, επιστρέφουν! Ο λόγος για την τρόικα, τους ανθρώπους με την απαράλλακτη νεοαποικιοκρατική συμπεριφορά, που, αν και προσπάθησαν να επανασυστηθούν ως θεσμοί, επανέρχονται στην Ελλάδα για να εκτελέσουν τη μνημονιακή αποστολή τους.
Νέο πρόσωπο στο «τρίο της ύφεσης» είναι -τι άλλο;- ένας Γερμανός! Ο Ράσμους Ρέφερ, που αντικαθιστά -στην πλευρά της ΕΚΤ- τον Κλάους Μαζούχ, είναι ήδη γνωστός στον πορτογαλικό λαό ως το «ζόμπι» ή ο «νεκροθάφτης», εξαιτίας της εμπλοκής του στα προγράμματα «σωτηρίας» που επέβαλε στη χώρα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Ρέφερ δέχεται έντονες κριτικές για την εμμονή του στις περικοπές μισθών και συντάξεων, την ώρα που ο δικός του μισθός φτάνει τα 20.000 ευρώ!
Οι άλλοι δύο της τρόικας είναι ήδη γνωστοί στην ελληνική κοινή γνώμη. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραμένει ο «σκληρός» Ινδός Ρίσι Γκογιάλ, ο οποίος έρχεται στην Αθήνα έχοντας ως «δεξί χέρι» του μια Καναδή, τη Στέφανι Εμπλ, γνωστή και ως «δολοφόνο των χαμηλοσυνταξιούχων», επειδή στο Παρίσι ζητούσε επίμονα μείωση της κατώτατης σύνταξης στην Ελλάδα. Τέλος, ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. καταφτάνει στην Αθήνα ο «όμορφος», ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που πήρε τη θέση του Ματίας Μορς και συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της Ε.Ε. στην Ελλάδα το 2010.

«Κύμα μίσους στην Ε.Ε. για τη Γερμανία»

Στο κύμα μίσους για τη Γερμανία που -ειδικά το τελευταίο διάστημα- κατακλύζει την Ευρώπη αναφέρθηκε χθες η «Die Welt», η οποία σημείωσε πως το μίσος αυτό έχει ξεπεράσει πια τα σύνορα της Ελλάδας!
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνεται συχνά πυκνά λόγος για «βασανιστές κρατών», για τη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει όλων, για το ένστικτο των Γερμανών για παντοδυναμία, για το «Δ’ Ράιχ». Ομως, και στην Πορτογαλία, την ίδια στιγμή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο, πολύ μεγαλύτερη από την τρομοκρατία και τον λαϊκισμό.

Στο Βέλγιο

Την ίδια στιγμή, δε, ακόμη και σε πιο μετριοπαθείς χώρες, όπως επισημαίνει η «Die Welt», έχει αλλάξει σημαντικά ο τόνος. Το Βέλγιο αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας χώρας. Η φλαμανδική εφημερίδα «De Standaard» γράφει για τη «Γερμανία και τους 18 νάνους», υπογραμμίζοντας ότι πλέον δεν πρόκειται «για τη συμπαθητική χώρα της επανένωσης». Οι αφορισμοί αυτοί κατά της Γερμανίας, ωστόσο, δεν περιορίζονται γεωγραφικά, σημείωσε η εφημερίδα, τονίζοντας πως η διαδικτυακή εκστρατεία μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων «#BoycottGermany» ξεκίνησε από την Ισπανία.
Τέλος, πάντα σύμφωνα με την «Die Welt», ακόμη και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αν και κάπως πιο διπλωματικά, υιοθετεί ανάλογη ρητορική: Η Γερμανία με τις «προκλήσεις» της έπαιξε με τη φήμη της.

Reuters: 30 δισ. € κόστισε ο Τσίπρας

Ως τον άνθρωπο που κόστισε στην Ελλάδα 30 δισ. ευρώ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες περιέγραφε ρεπορτάζ του Reuters τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενο τα λόγια ανώτερου αξιωματούχου της Ε.Ε. «Ο Τσίπρας βρέθηκε με ένα τρίτο πακέτο, ύψους 86 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ζητούσε 53 δισ. ευρώ πριν από μόλις μερικές εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ελληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται να ισορροπήσει την κατάσταση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στα οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα, αλλά και την αριστερή ιδεολογία του. Προσπαθώντας να προσεγγίσει τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας, το Reuters μίλησε με πρώην συνάδελφο του Ελληνα πρωθυπουργού από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εχει κάνει άλματα στην πολιτική του ωρίμανση, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Ενας εξ αυτών είναι ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Φοβάται ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και ότι θα προδώσει την ιδεολογία του για την οποία έχει παλέψει από μικρός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σόιμπλε: Εδινε (;) 50 δισ. για Grexit 

Το ποσό των 50 δισ. ευρώ φέρεται ότι ήταν διατεθειμένος να δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη! Τη νέα αποκάλυψη γύρω από τον δεδομένο… πόθο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για εκδίωξη της χώρας μας από το κοινό νόμισμα έκανε το Euractiv, επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή που συνομίλησε μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Το δημοσίευμα θέλει τον Σόιμπλε να υποθέτει ότι η κυβέρνηση λόγω της ιδεολογίας της θα προτιμούσε το Grexit. Γι’ αυτόν τον λόγο «ήταν έτοιμος να βάλει λεφτά στο τραπέζι ώστε να ενθαρρύνει μια τέτοια κίνηση». Παράλληλα, δημοσίευμα του γαλλικού Mediapart σημειώνει ότι ο Γερμανός υπουργός φέρεται ότι ρώτησε πόσα θέλει η Ελλάδα για να εγκαταλείψει το ευρώ, πριν από το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με το Heard in Europe, όμως, αυτό το ποσό ο ίδιος φαίνεται ότι το προσδιόριζε στα 50 δισ. ευρώ. Ο Σόιμπλε δεν ανέφερε από πού θα προέρχονταν αυτά τα λεφτά.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ