Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Σκοτώνει τα Μετοχικά Ταμεία ο νέος νόμος!

Συγκροτείται διακλαδική επιτροπή (με απόφαση Καμμένου) για να πετύχει την εξαίρεση τους

{Από το ένθετο ΑΡΜ που κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή με τη «δημοκρατία»}

Πρωτοβουλία για την απεμπλοκή των Μετοχικών Ταμείων και των ειδικών λογαριασμών αυτών από τον Νόμο 4254/2014, βάσει του οποίου υποχρεούνται σε αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα τους και αυξομειώσεις στις παροχές στους δικαιούχους ανάλογα με τα οικονομικά τους δεδομένα, ανέλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο Πάνος Καμμένος, συγκροτείται διακλαδική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Γενικών Επιτελείων και των οικείων Μετοχικών Ταμείων που θα εργαστεί με αντικείμενο το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, έργο της διακλαδικής επιτροπής αποτελεί η υποβολή νομοθετικής ρύθμισης στην κατεύθυνση απεμπλοκής των Μετοχικών Ταμείων και των -υπό αυτών- φορέων (Ειδικών Λογαριασμών – Κλάδων) από τις διατάξεις του σχετικού νόμου. Η επιτροπή θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Η υποβολή

Βάσει του νόμου 4254/2014, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υποβάλλουν υποχρεωτικά κάθε έτος στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστική μελέτη και οικονομικές καταστάσεις για έλεγχο βιωσιμότητας. Οι αυξομειώσεις των παροχών διενεργούνται με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΑΑ.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα Μετοχικά Ταμεία που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, ή, πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας (ειδικά το ΜΤΣ), εξαιτίας κυρίως λόγω του PSI, να μειώνουν τα μερίσματα, και όχι μόνο, ολοένα και περισσότερο, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο αυτά να μη δίδονται για ένα χρονικό διάστημα. Στόχος της διακλαδικής επιτροπής που συγκροτείται είναι η εξαίρεση των Μετοχικών Ταμείων από τη διάταξη αυτή προκειμένου να καθορίσουν οι διοικήσεις τους την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί προκειμένου να επιβιώσουν.

Η επιτροπή θα συνεδριάζει με μέριμνα του προέδρου της, και θα βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων μελών της, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του προέδρου, η ψήφος του οποίου λογίζεται διπλή σε περίπτωση ισοψηφίας. Οι εργασίες της αρχίζουν σύντομα, και συγκεκριμένα από την ημερομηνία ανάρτησης της παρούσας απόφασης στη Διαύγεια. Από την ανάρτηση της απόφασης η επιτροπή υποχρεούται να παραδώσει το έργο της εντός μηνός. Τυχόν λόγοι παράτασης του έργου της επιτροπής ή ανασυγκρότησής της υποβάλλονται μερίμνη του προέδρου της και εγκρίνονται από τη ΓΔΟΣΥ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ