Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σκοτώνουν μέσω διπλής έκτακτης εισφοράς για το 2012 τους μισθωτούς

Ξεπέρασε κάθε όριο αναλγησίας απέναντι στους φορολογουμένους η κυβέρνηση. Το 2012 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν διπλή έκτακτη εισφορά στα εισοδήματά τους.

Η εισφορά που αντιστοιχεί στα φετινά εισοδήματα θα εισπραχθεί με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης του 2012, ενώ η εισφορά που αντιστοιχεί στα εισοδήματα του 2012 θα αρχίσει να παρακρατείται από την 1-1-2012 τμηματικά κάθε μήνα από τη μισθοδοσία των φορολογουμένων.

Πρόκειται για διπλό χτύπημα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων, καθώς, εκτός από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, και τη θέσπιση εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ, έρχεται και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν από την Πρωτοχρονιά ακόμη περισσότερο οι καθαρές αποδοχές που θα λαμβάνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Η εισφορά στα εισοδήματα κυμαίνεται από 1% έως 4%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και υπολογίζεται επί του συνόλου του. Ειδικότερα, έως 12.000 ευρώ είναι μηδενική, από 12.000 έως 20.000 ευρώ ανέρχεται σε 1%, από 20.000 έως 50.000 ευρώ σε 2%, από 50.000 έως 100.000 ευρώ σε 3% και από 100.000 ευρώ και άνω σε 4%. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ το 2012 θα πρέπει να καταβάλει έκτακτη εισφορά 1% επί του εισοδήματός του, δηλαδή 180 ευρώ. Με την παρακράτηση της εισφοράς από τη μισθοδοσία του κάθε μήνα θα του παρακρατείται το ποσό των 15 ευρώ. Ωστόσο, εντός του 2012 θα πρέπει να πληρώσει σε μία δόση και την εισφορά των 180 ευρώ που αντιστοιχεί στο φετινό εισόδημά του.

Την παρακράτηση της εισφοράς από τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των φορολογουμένων ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Επιχείρησε να τη δικαιολογήσει, λέγοντας ότι επιβάλλεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα «δεν πληρώνω» από τους φορολογουμένους. Ωστόσο, ο πραγματικός λόγος είναι ότι επιβάλλεται προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα το 2012.

Για τους φορολογουμένους που έχουνε εισοδήματα και από άλλες πηγές (ελευθέρια επαγγέλματα, ενοίκια κ.λπ.), η εισφορά για τα εισοδήματα θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής τους. Ουσιαστικά, αυτοί που τιμωρούνται με διπλή πληρωμή της εισφοράς το 2012 είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η τροπολογία για την παρακράτηση της εισφοράς αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες ορίζεται ότι για τους φορολογουμένους ηλικίας άνω των 65 ετών που έχουν συνολικό εισόδημα άνω των 9.000 ευρώ ισχύει το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σπύρος Δημητρέλης


Η προσθήκη της τελευταίας στιγμής που καταργεί επ’ αόριστον κλαδικές

Στην ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας επ’ αόριστον προχώρησε η κυβέρνηση. Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο, που συζητείται στη Βουλή, άλλαξε το επίμαχο άρθρο 37 και έτσι, αντί για κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων μέχρι 31.12.2013 που ήταν η αρχική διατύπωση, στο εξής η κατάργηση θα ισχύει «όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι το 2015 και… βλέπουμε, αφού τυχόν επέκταση του Μεσοπρόθεσμου θα προκαλέσει αυτόματη παράταση της αναστολής ισχύος των κλαδικών συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τα σωματεία εργαζομένων, αφού στο εξής θα μπορούν να συσταθούν ενώσεις προσώπων για κάθε επιχείρηση χωριστά, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων, αρκεί να συμφωνούν τα 3/5 αυτών. Ακόμα, περικόπτεται εκ νέου μισθοδοσία των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ του Δημοσίου, φτάνοντας στο επίπεδο του 65% των αποδοχών που έπαιρναν το… μακρινό 2009.

Αναλυτικά, οι αλλαγές που προστέθηκαν στο πολυνομοσχέδιο είναι οι εξής:

*Καταργείται μέχρι τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου η δυνατότητα που είχε ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ μιας κλαδικής σύμβασης στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Με τα έως τώρα δεδομένα, η κατάργηση ισχύει μέχρι το 2015. Ταυτόχρονα, αφαιρούνται οι ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις από το εδάφιο αυτό, αφού το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι δεν χρειάζεται ειδική ρύθμιση. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την καθολική εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες παίρνουν άτυπο bonus από την ευκολία που θα μπορούν στο εξής να συσταθούν ενώσεις προσώπων εντός των επιχειρήσεων.

*Οι ενώσεις προσώπων θα μπορούν να προκύψουν για κάθε επιχείρηση, ανεξάρτητα από τον αριθμό εργαζομένων που διαθέτει. Προϋπόθεση να συμφωνήσουν τα 3/5 των εργαζομένων. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούν να προκύψουν επιχειρησιακές συμβάσεις με «μπούσουλα» τις ατομικές συμβάσεις που ήδη υπογράφονται σωρηδόν στην αγορά εργασίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα 20%-30%.

* Για τις εισηγμένες ΔΕΚΟ του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ., ΕΛ.ΤΑ.) προβλέπεται μείωση αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών, έτσι ώστε το συνολικό μισθολογικό κόστος των οργανισμών αυτών να υποχωρήσει στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί στις 31.12.2009.

Επίσης, το μέγιστο ύψος του μηνιαίου μισθού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Η Alpha λέει ότι φταίει η ΕΛ.ΣΤΑΤ

Νέα οσμή σκανδάλου αναδύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς κατηγορείται ότι φούσκωσε την ύφεση του 2010, με αποτέλεσμα οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε μαζικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και έτσι να επιβληθούν σκληρά οικονομικά μέτρα.

Τα συμπεράσματα αυτά αναφέρονται αναλυτικά στην εβδομαδιαία έκθεση της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία, όπου γίνεται λόγος για «μεγάλη ζημιά» που έγινε από την αρχική ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, στις 15.2.2011, σύμφωνα με την οποία η ύφεση του 2010 ήταν 4,5%, μεγαλύτερη από το 4% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Οπως σημειώνει με νόημα η έκθεση της Alpha Bank, «η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση για τις πολλαπλές υποβαθμίσεις της Ελλάδος από τον Moody’s και τον S&P’s τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2011»· υποβαθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν παρά την ευνοϊκή έκθεση της τρόικας για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Ετσι αντιστράφηκε και το θετικό κλίμα που διαγραφόταν για την οικονομική πορεία της χώρας το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Τελικά η ΕΛΣΤΑΤ μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 5.10.2011, ανακοίνωσε ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2010 όχι μόνο δεν ήταν 4,5%, αλλά ήταν και μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη, δηλαδή ήταν 3,5%.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ