Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2020

Σκοτώνουν την αγορά για να «κρατήσουν» το έλλειμμα!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στην αγορά στέλνει η κυβέρνηση τον «λογαριασμό» για τη μείωση του ελλείμματος, η οποία σε εποχές σαν τις σημερινές καλείται να στερηθεί πολύτιμους πόρους, που σε διαφορετική περίπτωση θα τη βοηθούσαν να σταθεί στα πόδια της.

Για τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ο λόγος, για τα οποία οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος πήραν την απόφαση να τα κάνουν θυσία στον βωμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στο υπουργείο Οικονομικών του Ευάγγελου Βενιζέλου ετοιμάζουν μεγάλες περικοπές σε αυτά τα κονδύλια, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 2,6-2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για περικοπές οι οποίες έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τη σημερινή εικόνα του Προϋπολογισμού και να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με το έλλειμμα – που παρά την καταιγίδα των μέτρων αντιστέκεται στην προσαρμογή.

Τα 2,7 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ θα τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να κλείσει τη «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει δημιουργηθεί από την υστέρηση των κρατικών εσόδων.

Τα φορολογικά έσοδα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα πρώτα στοιχεία με τις εισπράξεις των εφοριών για τον Νοέμβριο που έχει στη διάθεσή του ο Παντελής Οικονόμου.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μεγάλη «βουτιά» των φορολογικών εισπράξεων στο -13,3%, η οποία, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση του τομέα των κρατικών δαπανών, εξακοντίζει το έλλειμμα στο 10,75% του ΑΕΠ.

Πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης, που τις τελευταίες μέρες «παίζει» με τους πόρους του ΠΔΕ και ασκεί συνεχείς μαλάξεις στα νούμερα του ελλείμματος, είναι να κατέλθει το μέγεθος στα επίπεδα του 9,3% με 9,4%.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι επικεφαλής του κτιρίου επί της οδού Νίκης να σβήσουν τις «φωτιές» που θα ανάψει στην κυβέρνηση ένα τέτοιου μεγέθους δημοσιονομικό έλλειμμα.

Και αυτό σε μια στιγμή που τη Δευτέρα φτάνουν στην Αθήνα τα ανώτερα στελέχη της τρόικας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι απεσταλμένοι των Βρυξελλών και της Ουάσινγκτον θα εγείρουν απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, προκειμένου το έλλειμμα να προσγειωθεί στο 9% – που αποτελεί και τον τελευταίο αναθεωρημένο στόχο του Προϋπολογισμού.

Εμφαση θα δοθεί στην περιστολή των δαπανών στον χώρο της Υγείας, των κοινωνικών παροχών και των επιχορηγήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2012 υπήρχε εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% φέτος.

Η βαθύτερη ύφεση στην οποία εισήλθε η ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο 2011 μετέβαλε πολύ γρήγορα αυτόν τον στόχο, ενώ έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη μετάγγισης νέων κονδυλίων για να ξεπαγώσει η αγορά.

Μια αγορά η οποία πνέει τα λοίσθια, με τον οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων να συνεχίζεται, τα «λουκέτα» στον κλάδο των μικρομεσαίων να αυξάνονται και την ανεργία να λαμβάνει απειλητικές διαστάσεις.

Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση στο οικονομικό επιτελείο «απαντούν» με μια νέα καρατόμηση κονδυλίων του ΠΔΕ, που αποτελεί και τον μοναδικό πυλώνα της ανάπτυξης, από τη στιγμή που το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε πλήρη «ακινησία».

Είναι η δεύτερη φορά που στο υπουργείο Οικονομικών παίρνουν απόφαση να «πριονίσουν» κι άλλο τις δαπάνες του ΠΔΕ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε φέτος να ριχθούν στην αγορά πόροι ύψους 7,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό «ψαλιδίστηκε» κατά 660.000.000 ευρώ, στα 6,89 δισ. ευρώ, ενώ τα κονδύλια που έχουν δοθεί για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011 περιορίζονται σε 3,7 δισ, ευρώ, τη στιγμή που η αγορά «διψά» για περισσότερους πόρους.

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι οι πόροι του ΠΔΕ συνιστούν τα τελευταία χρόνια το σύνηθες δημοσιονομικό εργαλείο για την εκάστοτε κυβέρνηση, όταν παραστεί ανάγκη για άμεσο «κούρεμα» του μεγέθους του ελλείμματος.

Μ. Χριστοδούλου


Εξωση της Ελλάδα από την Ευρωζώνη προανήγγειλε ο Μπαρόζο

Εκτός ευρωζώνης τοποθετεί την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε περίπτωση που αυτή δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στη χώρα μας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ενώ επεσήμανε ότι ο πήχης των προσδοκιών από τη Σύνοδο Κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου βρίσκεται ψηλά.

«Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο μιας ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση. Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε βέβαια την ευχή να μη συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς «θα ήταν το χειρότερο μήνυμα για τις αγορές». Παράλληλα, επανέλαβε ότι το «κούρεμα» του χρέους είναι μια και μοναδική λύση, που δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει μάλιστα και πως θα επιταχυνθούν οι αλλαγές στην Ευρώπη. «Ορισμένες αλλαγές στις συνθήκες μπορούν να πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα… Τέσσερις με πέντε μήνες είναι ρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου» σημείωσε.

«Εχουμε ένα κοινό νόμισμα και θα πρέπει να είμαστε περισσότερο πειθαρχημένοι για να μείνει επιτυχές» σημείωσε, απαντώντας στο ερώτημα πώς εξηγεί στα παιδιά του την ευρωκρίση. «Τους λέω επίσης ότι τα προβλήματα που έχουμε σήμερα δεν προέρχονται από το ευρώ, αλλά από την ανεύθυνη στάση ορισμένων κυβερνήσεων και των αγορών» ανέφερε.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Tην Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, η «δημοκρατία» γιορτάζει τα 10 χρόνια κυκλοφορίας της, προσφέροντας στους αναγνώστες της για πρώτη φορά...

Καθηγητής Ιωάννης Ιωαννίδης: «Πάμε ολοταχώς για 10.000 νεκρούς»

Δεν υπήρξε ποτέ «συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Απαιτούνται, άμεσα, μαζικά τεστ» υποστηρίζειΡεπορτάζ Κέλλυ ΦαναριώτηΣενάριο τρόμου που θέλει τη χώρα μας να θρηνεί ακόμα...

Ασυναρτησίες Πέτσα για το παράλληλο σύστημα!

Δεν απάντησε σε ερώτηση της δημοκρατίας και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Αρκουμανέα και... απροσδιόριστες ανακοινώσειςΕμφανής ήταν η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην...

Μισόλογα για το σκάνδαλο με τα rapid tests

Καμιά απάντηση για τις καταγγελίες-φωτιά. Σε πανικό η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις αποκαλύψεις της δημοκρατίαςΣάλο προκάλεσε και η νέα αποκάλυψη της «δημοκρατίας» -μετά...

Η γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού στη Βρετανία

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες των κρατών, τη στιγμή που τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ «βγαίνουν μπροστά»Τα όπλα -φαίνεται πως- υπάρχουν. Κι αυτό που...