Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

«Σκωτσέζικο ντους» για την ενέργεια!

Καλό αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή εξάρτηση των κρατών-μελών. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι εσχάτως καταβάλλονται προσπάθειες στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες (όπως η προκήρυξη για τρεις περιοχές της χώρας: Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο). Σημειώνονται, όμως, και τα γεωπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Το αρχικό στάδιο των ερευνών δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησή τους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει δέσμια των εισαγωγών πετρελαίου.

Η χώρα μας θεωρείται εκ των πλέον ευάλωτων κρατών-μελών ως προς την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, αφού περισσότερο από το 50% της ετήσιας κατανάλωσης καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο. Η εξάρτηση από το εισαγόμενο αργό αντισταθμίζεται εν μέρει από τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Ιράκ, Καζακστάν και παλαιότερα Ιράν) και από το γεγονός ότι το υπόλοιπο 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας καλύπτεται από εγχώριες πηγές, όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο.

Στον τομέα της διύλισης επισημαίνεται ότι η αγορά χαρακτηρίζεται από υπερρύθμιση και συγκέντρωση σε δύο «παίκτες» (ΕΛ.ΠΕ. και Μότορ Οϊλ), καθώς κι ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές αρχές έχουν επισημάνει έλλειψη ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας οι βασικές προκλήσεις παραμένουν η κυριαρχία της ΔΕΗ, η έλλειψη ανταγωνισμού και η συσσώρευση χρεών (απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, έλλειμμα του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών, οφειλές προς τη ΔΕΠΑ κ.ά.).

Η Ε.Ε. θεωρεί πιθανή περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απελευθέρωσή τους από 1ης Ιουλίου του 2013 και επαναλαμβάνει την πρόταση για πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, όπως τα λιγνιτωρυχεία. Το κυβερνητικό σχέδιο για την πώληση της ΔΕΗ αναμένεται να υποβληθεί στην τρόικα εντός των προσεχών εβδομάδων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ