Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Σλοβενία: «Φόρος κρίσης»!

Μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα ώστε να αποφύγει η χώρα τον δρόμο του μνημονίου προωθεί η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Η καθιέρωση «φόρου κρίσης» και η αύξηση του ΦΠΑ περιλαμβάνονται στα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και σταθερότητας, τα οποία έθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Τα προγράμματα θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 9 Μαΐου, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ.

Το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (κατά 2% του βασικού, οπότε θα διαμορφωθεί στο 22%, και κατά μία ποσοστιαία μονάδα του μικρότερου, οπότε θα διαμορφωθεί στο 9,5%).

Αυτές οι αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ -εφόσον υιοθετηθούν- από το 2014 αναμένεται να φέρουν ετησίως επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό ύψους 250.000.000 ευρώ.

Ο «φόρος κρίσης», που θα έχει προσωρινό χαρακτήρα -όπως τονίζεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων STA-, αφορά τα προσωπικά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση, διαβεβαιώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση για τους εργαζομένους ή τους εργοδότες.

Η ετήσια επίπτωση του μέτρου, που εκτιμάται ότι θα έχει 18μηνη διάρκεια, αναμένεται να αγγίξει το ποσό των 300.000.000 ευρώ. Η εφαρμογή των νέων φορολογικών συντελεστών θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, οι οποίες πρέπει να κινηθούν στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αυτό το πλαίσιο προβλέπει έναν αυστηρά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό έως το 2017, που δεν θα αφήνει περιθώρια για τη διαμόρφωση του ελλείμματος σε επίπεδα άνω του 3% του ΑΕΠ. Η κ. Μπράτουσεκ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα προγράμματα, που σε κάθε περίπτωση δεν θα θέτουν σε κίνδυνο ή εκτός «τροχιάς» την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Οι πρώτες αντιδράσεις στα κυβερνητικά μέτρα καταδεικνύουν τη δυσαρέσκεια των κοινωνικών εταίρων. Οι εργοδότες ανησυχούν για τα σχέδια αύξησης των φορολογικών συντελεστών, τα οποία θεωρούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ