Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Σοκ! 122.700 νοικοκυριά θα χάσουν το σπίτια τους

Δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τουςΡεπορτάζ
Βασ. Παπακωνσταντόπουλος

Με τον φόβο ότι θα χάσουν άμεσα το σπίτι τους ζουν 122.700 οικογένειες! Εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν την κατοικία τους λόγω των χρεών και της οικονομικής ασφυξίας.

Η ζοφερή κατάσταση αποτυπώνεται σε έρευνα που παρουσίασε χθες το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015.

Σύμφωνα με αυτήν, το 33,7% εκτιμά ότι δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το τρέχον έτος. Ενα στα τέσσερα νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο, με το 15,4% εξ αυτών των οφειλετών να έχει καθυστερημένες οφειλές, ενώ το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).

Φόβοι

Συνολικά, ένα στα τέσσερα (24,6%) νοικοκυριά εκφράζει φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακές, φορολογικές και άλλες).

Φόβοι που επιτείνονται τόσο από την άρση των πλειστηριασμών όσο και από τη δυνατότητα που δίνει το νέο νομοθετικό πλέγμα να βγουν στο σφυρί όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Οι συντάξεις

Ηδη υπάρχει αυτή η δυνατότητα με τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα δάνεια χωρίς υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, ενώ από τις 15 Φεβρουαρίου θα δύναται να πωληθούν και τα στεγαστικά με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς κι εκείνα που έχουν χορηγηθεί με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά αποτελούν πηγή εισοδήματος οι συντάξεις, ενώ ένα στα τρία δηλώνει ότι επιβιώνει με μέσο ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ.

Επίσης, το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ το 70% των ερωτηθέντων αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής του το 2016.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ