Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Σοκ! 300.000 άνεργοι δεν «εμφανίζονται» πουθενά

Σε 1.620.000 άτομα υπολογίζει τους ανέργους το υπουργείο Εργασίας, με βάση τα στοιχεία που το ίδιο παρουσίασε στην τρόικα την περασμένη εβδομάδα στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ τεχνικών κλιμακίων και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Ουσιαστικά, το υπουργείο παραδέχεται ότι στους 1.320.000 ανέργους, που είναι το επίσημο νούμερο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον άλλα 300.000 άτομα, που δεν φαίνονται αποτυπωμένα σε στατιστικούς δείκτες.

Οι περισσότεροι από τις 300.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είτε έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους είτε δεν έχουν πραγματοποιήσει την παραμικρή εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα επίσης πρέπει να προστεθούν στη μακρά λίστα των ανέργων.

Ηλικίες 30-55

Τα επιμέρους στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα είναι συγκλονιστικά και δείχνουν ξεκάθαρα πόσο έχει διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας από τη συνεχόμενη για πέμπτη χρονιά ύφεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παραγωγική ηλικιακή κατηγορία των 30-55 ετών οι άνεργοι έχουν φτάσει τα 800.000 άτομα. Αν σε αυτούς προστεθούν άλλα 250.000 άτομα, που υπολογίζονται οι άνεργοι ηλικίας από 15-24 ετών, τότε φαίνεται ότι περίπου 1.050.000 άνθρωποι βρίσκονται χωρίς δουλειά στις πλέον δημιουργικές ηλικίες. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ε.Ε. στην ανεργία των νέων με 57,5%, ούτε ότι το ποσοστό αυτό έχει ουσιαστικά τριπλασιαστεί από το 2008 (22,6%) μέχρι σήμερα.

Ενα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στην τρόικα ήταν ότι το επίδομα του ΟΑΕΔ το λαμβάνουν μόλις 220.000 άνθρωποι, επί συνόλου 1.000.000 εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του Οργανισμού. Οι υπόλοιποι μένουν εκτός είτε γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις είτε γιατί το ελάμβαναν στο παρελθόν, συμπλήρωσαν το ανώτατο όριο ημερών χορήγησης του επιδόματος και τώρα δεν μπορούν να συνεχίσουν να το παίρνουν. Στην τελευταία κατηγορία υπάγονται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι είναι άνεργοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων έχει ξεπεράσει τα 350.000 άτομα.

Παρά τη διάταξη

Παρότι το υπουργείο Εργασίας συμπεριέλαβε διάταξη στο Μνημόνιο 3, με βάση την οποία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούν να παίρνουν πρόσθετο επίδομα ανεργίας 200 ευρώ τον μήνα οι μακροχρόνια άνεργοι, εντούτοις ο αριθμός τους παραμένει πολύ μεγάλος.

Αν υπολογιστεί ότι ο ΟΑΕΔ θεωρεί πως υπάρχουν σχεδόν 400.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο, αντιλαμβάνεται κανείς το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι και στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και στους επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδας, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και δόθηκαν κατευθύνσεις για να αντιμετωπιστεί όσο γίνεται πιο σύντομα. Οι οικογένειες αυτές βρίσκονται κυριολεκτικά δίχως κανέναν πόρο, συνεπώς έχουν κατά πολύ υπερβεί το κατώτατο όριο εξαθλίωσης.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ