Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Σοκ! 313.812 νέοι άνεργοι μέσα σε έναν χρόνο

Σε έναν χρόνο προστέθηκαν 313.812 νέοι άνεργοι στον βωμό του Μνημονίου, που μας πάει στον «παράδεισο», αφού πρώτα μας εξαφανίσει.

Το τέρας της ανεργίας διαρκώς διογκώνεται, συνθλίβοντας κυριολεκτικά τη συνοχή της κοινωνίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), στο δ΄ τρίμηνο του 2011 ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 1.025.877 άτομα, ή, σε ποσοστό, 20,7%. Ενδεικτικό της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο τρίμηνο του 2011, το γ΄, η ανεργία ήταν στο 17,7%, ενώ έναν χρόνο πριν, το δ΄ τρίμηνο του 2010, η ανεργία ήταν μόλις 14,2%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τρίμηνο η ανεργία αυξήθηκε κατά 16,8%, ενώ μέσα σε έναν χρόνο παρατηρείται τεράστια αύξηση, ύψους 44,1%.

Οι νέοι ηλικίας 15-29 ετών αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα εύρεσης εργασίας, αφού από αυτούς είναι άνεργοι το 39,5%. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες φτάνει το 44,9%, δηλαδή σχεδόν μία στις δύο δεν εργάζεται, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται, πάντα στη συγκεκριμένη κατηγορία, στο 35%. Σε εξίσου άσχημη κατάσταση βρίσκεται και η πλέον παραγωγική ηλικιακή ομάδα, 30-44 ετών, καθώς σχεδόν ένας στους πέντε (ποσοστό 19,1%) είναι άνεργος.

Συνολικά, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24,5%, σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών, που βρίσκεται στο 17,8%. Εντονο προβληματισμό όμως δημιουργούν τα στοιχεία για τους νέους ανέργους, δηλαδή για όσους χάνουν για πρώτη φορά στον εργασιακό τους βίο τη δουλειά τους. Το ποσοστό τους ανέρχεται στο 24% του συνόλου, που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις ανέργους καλείται για πρώτη φορά να διαχειριστεί την καθημερινότητά του χωρίς να εργάζεται. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους μακροχρόνια ανέργους, αφού προκύπτει ότι αποτελούν το 54,6% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι οι δουλειές στην Ελλάδα έχουν μειωθεί πάρα πολύ και έτσι έπειτα από 12 μήνες ανεργίας πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας συνεχίζουν να αναζητούν, χωρίς επιτυχία, εργασία.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ