Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Σοκ! 60.000 πλειστηριασμοί εντός ολίγου

Ακόμη και για πρώτη κατοικία. Φεβρουάριο και Μάρτιο το δεύτερο κουδούνι για «κόκκινα» δάνεια που δεν υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις 

Στην εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και πρώτων κατοικιών, προέβη ο Γιώργος Ρούσκας. Ο πρόεδρος των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων δήλωσε χθες πως ήδη έχουν εκδοθεί 60.000 διαταγές πληρωμής και η νομική διαδικασία για την έναρξη των πλειστηριασμών έχει ολοκληρωθεί. «Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε έξαρση του αριθμού πλειστηριασμών ακινήτων» τόνισε ο κ. Ρούσκας, διευκρινίζοντας ότι θα πρόκειται για ακίνητα που δεν υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη – ακόμη και πρώτες κατοικίες.

Πρόσφατα, τα τραπεζικά ιδρύματα υπέβαλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος τούς στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέροντας πόσες ρυθμίσεις, διαγραφές και πλειστηριασμοί θα γίνουν στα επόμενα τρίμηνα.
Ηδη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2015 οι τράπεζες έστειλαν στους δανειολήπτες τις πρώτες επιστολές, με τις οποίες τους καλούν να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα στεγαστικά δάνειά τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 30 ημερών. Οι επιστολές «αγνοήθηκαν» από το 90% των δανειοληπτών. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο έρχεται το …δεύτερο κουδούνι για «κόκκινα» δάνεια.Οι τράπεζες θα στείλουν τις τελικές επιστολές, με τις οποίες θα καθιστούν σαφές ότι, για όποιον δεν προβεί σε ρύθμιση του δανείου του, ο πλειστηριασμός του ακινήτου του θα είναι μονόδρομος άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αγορά», οι τράπεζες θα στείλουν έως τα μέσα Φεβρουαρίου περισσότερες από 2.000.000 επιστολές σε οφειλέτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, αλλά και πιστωτικών καρτών, με τις οποίες θα ενημερώνουν ότι η εξόφληση της μηνιαίας δόσης έχει καθυστερήσει πάνω από 30 ημέρες. Για όσους τελικά αποδειχθούν «μη συνεργάσιμοι», οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δανείων των τραπεζών που αφορούν περιπτώσεις του νόμου Κατσέλη ανέρχεται σε 10-12 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες εκτιμούν επίσης ότι, από το σύνολο των περίπου 70 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών βρίσκονται δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο για ένα 25% των δανειοληπτών, βάσει των εξής κριτηρίων: α) αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 170.000 ευρώ, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, β) δηλωθέν ετήσιο εισόδημα 8.180 ευρώ για ένα άτομο, 13.917 ευρώ για δύο άτομα και 3.361 ευρώ για κάθε παιδί, έως δύο παιδιά.

 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ