Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Σοκ! Αυξήθηκαν 337% οι φόρους στους φτωχούς

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης για την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών «Hans Bockler», που έδειξε -για ακόμα μία φορά- ότι, εν μέσω κρίσης, οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι! Η έκθεση, την οποία εκπόνησαν ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σταύρο Ζωγραφάκη, έχει τίτλο «Ελλάδα. Αλληλεγγύη και προσαρμογή στα χρόνια της κρίσης» και στόχος της είναι η μελέτη της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της φτώχειας, γεγονός γνωστό στους περισσοτέρους. Κάτι λιγότερο γνωστό, όμως, είναι ότι, μεταξύ του 2008 και του 2012, το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά ακόμα και κατά το ένα τέταρτο!

Ιδιαίτερα επιβαρυμένα από τα μέτρα λιτότητας είναι τα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, τα οποία από τη μία υπέστησαν δραματικές μειώσεις μισθών και από την άλλη φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337% (!) σε σχέση με το παρελθόν!
Αντιθέτως, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα είχαν μια περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση της τάξης του 9% μόνο!

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη των δύο καθηγητών, τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού εισοδήματός τους, ενώ, αντίθετα, οι πιο πλούσιοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μεταξύ 16% και 20%!
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του με ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 7.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ