Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Σοκ! Δικαστικοί επιμελητές εφορμούν στα λογιστήρια για να κατασχέσουν μισθούς

Εφόδους στα λογιστήρια πραγματοποιούν αυτές τις μέρες δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, επιδίδουν ειδοποιητήρια για αναγκαστικές κατασχέσεις των μισθών που πρόκειται να καταβάλουν σε εργαζομένους οι οποίοι οφείλουν στην Εφορία!
Οι δικαστικοί επιμελητές ενημερώνουν ότι οι μισθοί αυτοί δεν θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων, αλλά θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου, στον οποίο συλλέγονται τα «λάφυρα» από τις κατασχέσεις! Στο στόχαστρο του υπουργείου έχουν μπει εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Το μπαράζ των κατασχέσεων επεκτείνεται και σε συντάξεις, λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου που θεωρούνται «ασυνεπείς». Στόχος τους είναι, μέσα στο τελευταίο δίμηνο του τρέχοντος έτους, να γεμίσουν τα ταμεία τους με τουλάχιστον άλλα 2 δισ. ευρώ από τα ανεξόφλητα παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη.


Οι εφορίες έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσουν με κάθε αυστηρότητα τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Εφαρμόζοντας την εντολή αυτή, οι εφορίες προχωρούν:


1) Στην έκδοση κατασχετηρίων για μισθούς και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα, που καταβάλλονται σε οφειλέτες του Δημοσίου. Οι ΔΟΥ στις οποίες εκκρεμούν απλήρωτες οφειλές μισθωτών και συνταξιούχων αποστέλλουν κατασχετήρια έγγραφα στα λογιστήρια των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται οι μισθωτοί και στα ασφαλιστικά ταμεία από τα οποία λαμβάνουν τις παροχές τους οι συνταξιούχοι. Με τα έγγραφα αυτά οι ΔΟΥ ζητούν να παρακρατηθούν και να τους αποδοθούν εντός οκτώ ημερών ποσά έως και 25% επί των αποδοχών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Τα κατασχετήρια αποστέλλονται χωρίς να κοινοποιούνται στους οφειλέτες, οι οποίοι πληροφορούνται εκ των υστέρων ότι επεβλήθησαν κατασχέσεις στις αποδοχές τους.Πρόσφατα, με κατασχετήριο που απεστάλη στο λογιστήριο επιχείρησης του ιδιωτικού τομέα από μεγάλη ΔΟΥ των Αθηνών, ζητείται να παρακρατηθούν και να κατατεθούν εντός οκτώ ημερών από την επίδοση του εγγράφου ποσά μισθών που πρόκειται να καταβληθούν σε εργαζόμενο της επιχείρησης, έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς το Δημόσιο, οι οποίες υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ!2) Σε κατασχέσεις λοιπών εισοδημάτων και εσόδων που δικαιούνται να εισπράξουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από τρίτους. Πάσης φύσεως λοιπές απαιτήσεις που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου από τρίτους, όπως για παράδειγμα επιδοτήσεις, ενοίκια, έσοδα από πωλήσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, είναι δυνατόν να κατασχεθούν από τις ΔΟΥ για να αποπληρωθούν τα φορολογικά χρέη.3) Σε κατασχέσεις ποσών από καταθέσεις που έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου στις τράπεζες. Οι ΔΟΥ στις οποίες έχουν βεβαιωθεί τα χρέη έχουν δικαίωμα να αποστείλουν κατασχετήρια έγγραφα σε όλες τις τράπεζες, με τα οποία μπορούν να ζητήσουν την κατάσχεση ποσών από τις καταθέσεις που έχουν ανοίξει οι οφειλέτες στα υποκαταστήματά τους. Εντός των προσεχών εβδομάδων τα κατασχετήρια αυτά θα αρχίσουν να αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά στις τράπεζες μέσω e-mail, προκειμένου να συντομευτούν οι διαδικασίες των κατασχέσεων.4) Σε κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, εφόσον τα χρέη δεν είναι πολύ μεγάλα. Στο στόχαστρο μπαίνουν Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα αντικείμενα που ανήκουν στους οφειλέτες.5) Σε κατασχέσεις ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Οι κατασχέσεις ακινήτων επιβάλλονται σε όσους χρωστούν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο.6) Ποινικές διώξεις για όλους όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ.7) Για μισθωτές ακινήτων προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο Δημόσιο.8) Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο Δημόσιο δίνονται εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.Επίσης οι εφορίες πρέπει να προχωρούν σε συμψηφισμούς ληξιπρόθεσμων οφειλών με τυχόν απαιτήσεις των οφειλετών κατά του Δημοσίου και να κατάσχουν, ως τελική λύση, απευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά που αντιστοιχούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη των οφειλετών του Δημοσίου!


 


 


Ολα για το πλεόνασμα


 


Η «τεχνοκρατική» πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην προσπάθειά της να πετύχει… πρωτογενές πλεόνασμα, έχει δώσει αυστηρές εντολές στις ΔΟΥ για άμεση είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών με κάθε δυνατό τρόπο.Οσοι πολίτες έρθουν αντιμέτωποι με δεσμεύσεις επιδομάτων τους από τις τράπεζες για χρέη τους προς το Δημόσιο θα απαιτηθεί να υποβάλουν γραπτά αιτήματα προς τις τράπεζες για να ακυρώσουν τις εντολές, επικαλούμενοι τις σχετικές με το ακατάσχετο των ποσών αυτών διατάξεις.


 


 


Αναλγησία! Δεσμεύουν επιδόματα φοιτητών – ανέργωνΤο ανάλγητο πρόσωπό του δείχνει το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και στα οικονομικώς αδύνατα νοικοκυριά. Η Εφορία επιλέγει να προχωρά σε κατασχέσεις ακόμα και σε όσους βρίσκονται σε αντικειμενική οικονομική δυσχέρεια, δηλαδή σε φοιτητές μονογονεϊκής οικογένειας και με άνεργη μητέρα, σε ανέργους που περιμένουν το επίδομα του ΟΑΕΔ για να ζήσουν κ.ά.Περίπου έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση στον Τύπο της δέσμευσης για λογαριασμό της Εφορίας των 1.000 ευρώ του φοιτητικού επιδόματος στέγασης σε μια μονογονεϊκή οικογένεια στην Καβάλα, σειρά αυτή τη φορά να γνωρίσει από πρώτο χέρι την κοινωνική αναλγησία του υπουργείου Οικονομικών είχε δικαιούχος επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ.Ο συγκεκριμένος πολίτης, για ένα μικρό ληξιπρόθεσμο χρέος προς την Εφορία (αυτό ήταν της τάξης περίπου των 1.300 ευρώ), είδε να εξανεμίζεται σε χρόνο dt το επίδομά του, το οποίο δεν ήταν καν 400 ευρώ!
Παρότι ισχύει ακόμη το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για επιδόματα, μισθούς και συντάξεις, πολλοί φορολογούμενοι βλέπουν τον λογαριασμό τους να μηδενίζεται λόγω κατάσχεσης για μικρότερα ποσά, καθώς το Δημόσιο εκμεταλλεύεται διάφορα παραθυράκια του νόμου. Ενα από αυτά είναι και το ότι εάν, για παράδειγμα, όπως συνέβη στην τελευταία περίπτωση, ο δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας δεν ζητήσει να του κατατεθεί το ποσό σε ειδικό λογαριασμό αλλά σε λογαριασμό που ήδη διατηρεί, η Εφορία, με το πρόσχημα ότι «δεν γνώριζε» ότι επρόκειτο για επίδομα, αλλά προσποιούμενη ότι δήθεν το εξέλαβε ως αποταμίευση, προχωρά σε κατάσχεση με μηδενικό ακατάσχετο.«Γκρίζες ζώνες» είναι γενικότερα και οι πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού, καθώς, εάν η Εφορία θελήσει να κατασχέσει το ποσό της οφειλής, μπορεί να ισχυριστεί ότι, με βάση μία (έστω και τραβηγμένη) ερμηνεία του νόμου, το ακατάσχετο ισχύει μόνο εις χείρας του εργοδότου (του ασφαλιστικού ταμείου κ.ο.κ.).
Υπενθυμίζεται ότι προ μηνός συγκεκριμένη τράπεζα είχε δεσμεύσει για λογαριασμό της Εφορίας τα 1.000 ευρώ του φοιτητικού επιδόματος στέγασης και επρόκειτο μάλιστα για την πρώτη περίπτωση πανελλαδικώς κατά την οποία το Ελληνικό Δημόσιο δέσμευσε χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό οφειλέτη, σύμφωνα με την Ενωση Καταναλωτών Καβάλας. Επρόκειτο για μια άνεργη μητέρα δύο παιδιών φοιτητών (εκ των οποίων το ένα έχει διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικής ανέχειας), η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου υπέδειξε τον τραπεζικό της λογαριασμό στην τράπεζα προκειμένου να της καταθέσει το Δημόσιο το ετήσιο φοιτητικό επίδομα στέγασης που δικαιούνταν. Καθώς, όμως, ήταν οφειλέτρια στην Εφορία, διότι βρισκόταν σε οικονομική ένδεια, η τράπεζα προχώρησε στη δέσμευση των 1.000 ευρώ του επιδόματος. Η άνεργη κατέφυγε στην Ενωση Καταναλωτών Καβάλας, η οποία παρενέβη και τελικά αποδεσμεύτηκε το χρηματικό ποσό. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να δεσμεύσουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα διότι, σύμφωνα με το άρθρο 982 του ΚΠΔ, είναι ακατάσχετο. Σε περίπτωση που οι πολίτες έρθουν αντιμέτωποι με δέσμευσή του από την τράπεζα, θα πρέπει να υποβάλουν γραπτό αίτημα προς την τράπεζα για να ακυρώσει την εντολή.


 Το κόλπο για να αποφύγουν την προστασία του νόμου για τις κοινωνικές παροχές


 


Πολίτης άνεργος, που όφειλε στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμη οφειλή 1.300 ευρώ, διαπίστωσε ότι η Εφορία προχώρησε σε κατάσχεση του επιδόματος ανεργίας ύψους 362 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό! Συγκεκριμένα, ο πολίτης όταν πήγε στο υποκατάστημα της τράπεζας για να προβεί σε ανάληψη του ποσού του επιδόματος διαπίστωσε ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού του είχε μηδενιστεί. Αμέσως έσπευσε να ενημερωθεί από το υποκατάστημα της τράπεζάς του και έλαβε την απάντηση ότι το ποσό δεσμεύτηκε και κατασχέθηκε για την οφειλή των 1.300 ευρώ που είχε προς το Δημόσιο.Σύμφωνα ωστόσο με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα με βάση την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 3552/2007, το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο, δηλαδή δεν μπορεί να δεσμευτεί και να κατασχεθεί από την Εφορία για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.Είναι προφανές ότι οι τράπεζες και οι εφορίες επιτρέπουν τις κατασχέσεις επιδομάτων ανεργίας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται τα επιδόματα από τον ΟΑΕΔ δεν είναι λογαριασμοί μισθοδοσίας, αλλά απλοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου. Σε καθεμία από τις περιπτώσεις αυτές η Εφορία έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για την ενέργειά της το γεγονός ότι ο λογαριασμός δεν είναι μισθοδοσίας αλλά κοινός λογαριασμός ταμιευτηρίου. Μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε» ότι το ποσό που υπήρχε στον λογαριασμό ήταν επίδομα ανεργίας, αλλά ότι ήταν απλή αποταμίευση, η οποία υπόκειται κανονικά σε κατάσχεση με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του άνεργου οφειλέτη των 1.300 ευρώ: Ο δικαιούχος του επιδόματος ανεργίας δεν είχε ζητήσει να του κατατεθεί το ποσό σε ειδικό λογαριασμό μισθοδοσίας αλλά σε λογαριασμό ταμιευτηρίου που ήδη διατηρούσε. Η Εφορία, με το πρόσχημα ότι «δεν γνώριζε» πως επρόκειτο για επίδομα ανεργίας αλλά νόμιζε ότι επρόκειτο για αποταμίευση, προχώρησε στην κατάσχεση.Οι πληρωμές κοινωνικών παροχών μέσω τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι λειτουργούν πλέον ως «γκρίζες ζώνες» κατά την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Εάν το υπουργείο Οικονομικών θελήσει να προχωρήσει σε κατασχέσεις τέτοιων παροχών που έχουν ήδη κατατεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μπορεί να ισχυριστεί ότι οι διατάξεις για το ακατάσχετο των συγκεκριμένων ποσών ισχύουν μόνο όσο τα ποσά αυτά βρίσκονται εις χείρας των φορέων που οφείλουν να τα καταβάλουν και ότι, εφόσον αυτά κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, μπορούν να ληφθούν υπόψη ως ποσά αποταμιεύσεων για τα οποία δεν ισχύει καμία διάταξη περί ακατάσχετου!Παρόμοια περιστατικά έχουν αποκαλυφθεί το τελευταίο διάστημα και από άλλους πολίτες, εξέλιξη που δείχνει ότι έχει αρχίσει πλέον να «φουντώνει» ένα κύμα κατασχέσεων κοινωνικών παροχών από τις Εφορίες.


 Πώς θα προστατέψετε τις καταθέσεις από τη «βουλιμία» της Εφορίας που διεκδικεί ποσά και κάτω των 50 ευρώΑναστάτωση και φόβο -που δεν απέχουν πολύ από τον πανικό- προκαλεί η «βουλιμία» της Εφορίας να βάλει χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις για χρέη στο Δημόσιο, ξεκινώντας και από μικρά ποσά, κάτω των 50 ευρώ. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δέσμευσης χρημάτων που αφορούν επιδόματα ανεργίας ή πολύ χαμηλές συντάξεις φορολογουμένων.Για να προστατέψει κάποιος τα χρήματά του, θα πρέπει αρχικά να δει τι είδους λογαριασμό έχει. Δηλαδή εάν οι φορολογούμενοι καταθέτουν χρήματα από τους μισθούς τους σε λογαριασμούς που δεν είναι μισθοδοσίας, αλλά ταμιευτηρίου ή κάποιας άλλης μορφής.Ακόμα και αν τακτικές αποδοχές βρίσκονται κατατεθειμένες σε λογαριασμούς που δεν είναι μισθοδοτικοί, η Εφορία και η τράπεζα δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν (δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από μισθούς, συντάξεις ή επιδόματα) και «σηκώνουν» τα χρήματα.Από τη στιγμή λοιπόν που θα συμβεί αυτό, ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να γλιτώσει την κατάσχεση;
Από τη στιγμή που γίνεται η δέσμευση του ποσού στον λογαριασμό (σημειώνεται ότι δεσμεύεται όλο το ποσό του λογαριασμού και όχι μόνο το ποσό της οφειλής) έως την κατάσχεση του ποσού μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου 10 ημερών.Σε αυτό το χρονικό περιθώριο ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να αιτηθεί ανακοπή της συγκεκριμένης διαδικασίας και να γλιτώσει την «ανάληψη» των χρημάτων του, επιλέγοντας να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο λογαριασμό «μισθοδοσίας».Αν, τώρα, δεν προλάβει αυτό το χρονικό περιθώριο και τα λεφτά «σηκωθούν» κανονικά από την κατάθεσή του, τότε θα τα πάρει πίσω ακολουθώντας τη γραφειοκρατική οδό της υποβολής σχετικού αιτήματος στη ΔΟΥ όπου υπάγεται.Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν οι τραπεζίτες, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί σε βαθμό που στον χορό των κατασχέσεων έχουν μπει και οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αποστέλλουν κατασχετήρια για οφειλές από κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα για εκπρόθεσμες πληρωμές κλήσεων ή ακόμα και οφειλές για τέλη της τάξης των 3 ευρώ, όπως το τέλος νεκροταφείου.Οι κατασχέσεις ποσών από τους καταθετικούς λογαριασμούς αναμένεται να αυξηθούν το προσεχές διάστημα για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο. Θεσμοθετείται η πρακτική της ηλεκτρονικής κατάσχεσης. Ηδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί, εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του, να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα που γίνεται σήμερα, επισπεύδοντας τη διαδικασία.


 


Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ