Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Σοκ για 24.000 συνταξιούχους

Αναδρομική περικοπή σε συγκεκριμένο αριθμό επικουρικών συντάξεων, που δεν είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αποφάσισε η διοίκηση του Ταμείου, μέσω παρακράτησης που ξεκίνησε από τις συντάξεις του Φεβρουαρίου 2015. Η παρακράτηση αφορά περίπου 24.000 συνταξιούχους, που λάμβαναν κανονικά την επικουρική τους σύνταξη, χωρίς να έχουν γίνει οι κρατήσεις που είχαν θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4093/2012. Πρόκειται για συντάξεις η καταβολή των οποίων πραγματοποιήθηκε το διάστημα Αυγούστου του 2013 έως και Σεπτεμβρίου του 2014.

Το ΕΤΕΑ δεν είχε καταφέρει να προχωρήσει στις περικοπές που προέβλεπε ο νόμος για τις περιπτώσεις των συνταξιούχων της παραπάνω περιόδου, ενώ τώρα έχει ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα του Ταμείου και η καταγραφή γίνεται κανονικά. Ετσι, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί από τον Φεβρουάριο και μετά η παρακράτηση στις περιπτώσεις αυτών των συνταξιούχων.

Θα παρακρατείται το ποσό των 50 ευρώ τον μήνα, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το πολύ σε 24 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι συνταξιούχοι στους οποίους θα γίνει η συγκεκριμένη παρακράτηση οφείλουν προς το Ταμείο ποσά που κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ. Υπάρχουν επίσης κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου καταβάλλονται συντάξεις χηρείας ή συντάξεις σε ανήλικα τέκνα, οι οποίες είναι μικρότερες των 50 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διοίκηση του Ταμείου έχει προβλέψει και η παρακράτηση δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 20 ευρώ τον μήνα.

Η παρακράτηση αυτή προκύπτει από περικοπές που είχε θεσμοθετήσει ο νόμος 4093 / 2012. Σύμφωνα με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, επιβλήθηκαν περικοπές για ποσά σύνταξης -κύριας και επικουρικής- από 1.000 ευρώ και άνω, που κυμαίνονται από 5% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το ΕΤΕΑ διευκρινίζει ότι παρατηρήθηκε δυσχέρεια υπολογισμού των κρατήσεων, που όμως εφαρμόζεται κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και μετά. Ας σημειωθεί ότι στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων, τα οποία κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει από την ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ (www.etea.gov.gr), υπάρχει αναλυτική πληροφορία για το συνολικό ύψος της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ