6|04|2020

Σοκ και δέος στο Αιγαίο

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

■ Επίδειξη πυγμής και ισχύος από την Πολεμική Αεροπορία μας
Tο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήκωσε χθες αιφνιδιαστικά 38 F-16 και Mirage που έσπειραν τον τρόμο στους Τούρκους πιλότους
■ Παναγιωτόπουλος: «Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όπως υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου»

Η Θέση μας: Δούρειοι ίπποι των Τούρκων

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει, πρώτον, από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο, δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και, τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης». Η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές, με τη Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας. «Μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. Ενα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής ελληνοσερβικής πορείας: από την Αμυνα, την οικονομία και την ασφάλεια, μέχρι τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την Παιδεία».

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και του αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS). «Για αυτό χαιρετίζω ως πάρα πολύ σημαντική την τοποθέτησή σας ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτή τη διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, σημειώνοντας ότι «η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας». Επεσήμανε ότι η Σερβία, με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ και όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στη στεριά και τη θάλασσα. «Και αυτό το δηλώνω σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα» τόνισε.

Χλιαρή η διατύπωση στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση τις ελληνικές θέσεις

 

Διαψεύδονται οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για σαφή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρώπη. Μετά τη χλιαρή στάση των «εταίρων» στην Ε.Ε., ακολούθησε μεγαλύτερη ψυχρολουσία από την πλευρά του ΟΗΕ, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο πάνω σε «ευαίσθητα θέματα» που τις αφορούν.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του προσχεδίου της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υιοθετήσουν -ακόμη μία φορά- τη γερμανική στάση και θα περιοριστούν σε μια γενικόλογη έκφραση «αλληλεγγύης», κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις» του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία. Απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε ρητή αναφορά στο γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, αγνοώντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις για την ακυρότητα του επίμαχου μνημονίου.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στο προσχέδιο σημειώνεται: «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ». Σε ρόλο «επιτήδειου ουδετέρου», μάλιστα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις πράξεις της Τουρκίας».

Πρόκειται για στάση που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στην Αθήνα και διαψεύδει τη βεβαιότητα στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που δήλωνε καθησυχαστικά ότι στα συμπεράσματα της συνόδου θα υπάρξει ρητή διατύπωση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ επέμενε χθες ότι το προσχέδιο «καλύπτει τις ελληνικές θέσεις».

Πολύ σημαντική

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θεωρούσε άκρως σημαντική την αναγνώριση των Ευρωπαίων ηγετών ότι το μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να προχωρήσει απερίσπαστα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με όμορες χώρες.

Στο μέτωπο του ΟΗΕ, στον οποίο το ΥΠΕΞ είχε στείλει δύο επιστολές, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τη χώρα μας, καθώς ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων «προσγείωσε απότομα» όποιες σκέψεις για ουσιαστική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση, ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών».

Τέλος, κάλεσε σε συνεχή διάλογο και ειρηνική λύση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εφαρμόζοντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, που σίγουρα δεν δικαιώνει τις ελληνικές επιλογές.

Μένει, εντούτοις, να δούμε τι θα γίνει στο προσεχές διάστημα, εντός του οποίου η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της για την αποτροπή πιθανών τετελεσμένων. Στο κλίμα αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η άφιξη στη χώρα του πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακουίλα Σαλέχ Εϊσά, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Μια συνάντηση στην οποία παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Δένδιας.

Βαρύτητα

Στην Αθήνα αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση αυτή, δεδομένου ότι η εγκυρότητα της συμφωνίας αμφισβητείται στο εσωτερικό της ίδιας της Λιβύης από τις δυνάμεις που αντιμάχονται σθεναρά το σημερινό, αβέβαιο νομικά καθεστώς. Το έτερο πεδίο στο οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία την ίδια στιγμή είναι η στρατιωτική διάσταση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του, θα προκαλέσει βάσιμα την αντίδραση κρατών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που θα αξιώσουν διπλωματικές εξηγήσεις από την Τουρκία. Για το ίδιο θέμα, αρκετά είναι τα δημοσιεύματα στο Ισραήλ, τα οποία μάλιστα προσδιορίζουν τη Λιβύη ως τον επόμενο στρατιωτικό στόχο της Τουρκίας, μετά τη Συρία.

Σκληρό μήνυμα από το ΥΕΘΑ προς την Τουρκία με πτήσεις 38 Mirage και F-16

Μήνυμα ισχύος και στρατιωτικής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων -την ώρα που κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις- έστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ότι η Πολεμική Αεροπορία σήκωσε Mirage και F-16 στο Αιγαίο, δίνοντας ένα γερό μάθημα στους γείτονες!

Όπως είπε ο υπουργός, την Τρίτη σηκώθηκαν αρκετά από τα πολεμικά μας αεροσκάφη -σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο- και με αριθμητικό πλεονέκτημα «έδωσαν ακόμα ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, επεσήμανε ο υπουργός, βρίσκονται σε απόλυτη στρατιωτική ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στην επίδειξη ισχύος έναντι της Τουρκίας ήταν 38 F-16 και Mirage, τα οποία συμμετείχαν σε αερομαχία με 20 τουρκικά μαχητικά.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια, με ευρεία, όπως όλα δείχνουν, διακομματική συναίνεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οπλικού εξοπλισμού της χώρας, προκειμένου να μη μένει πίσω στο συνολικό ισοζύγιο έναντι της Τουρκίας.

Μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί μειoνεκτικής θέσης της χώρας μας έναντι της Τουρκίας και ζήτησε να μη δίνουμε επιχειρήματα υπεροχής στη γείτονα. «Να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί. Δεν συμβαίνει από πλευράς της γείτονος. Εκεί υπάρχει προπαγάνδα κλίματος υπεροχής» είπε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα 530.000.000 του Προϋπολογισμού που προορίζονται για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους.

Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε, οι εν λόγω ανάγκες δεν περιορίζονται στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων, αλλά πιθανότατα και σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα».

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη αναβάθμιση των F-16, σχολιάζοντας ότι, μετά την «αποτυχημένη» απόπειρα να το φέρει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ακολούθησε ένα εξάμηνο αδράνειας.

«Γιατί να μην προχωρήσει τότε; Καθυστερήσαμε όταν είχε καλό καιρό και τώρα προκύπτει θέμα στεγανοποίησης της στέγης της ΕΑΒ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Πάσχα με ανοιχτές εκκλησίες αλλά κεκλεισμένων των θυρών για τους Έλληνες πιστούς

...
image

Το πιο αστείο video για την έλλειψη μασκών και γαντιών!

...
image

Διαγράφονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αστέγους για… άσκοπη μετακίνηση

...
image

 Η AEGEAN OIL προσφέρει 300.000€ σε καύσιμα και δίνει περισσότερη «κίνηση» στη μάχη κατά του κορωνοϊού

...
image

Όταν οι Έλληνες celebrities έμεναν σπίτι πριν από δεκαετίες

...
image

Και για τον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει η παράταση στις άδειες ειδικού σκοπού

...
image

Δεν έχετε μάσκα; Το μποξεράκι του συζύγου είναι η λύση (video)

...
image

Ελεύθερος με… συστάσεις ο μετανάστης που το «έσκασε» από την δομή της Ριτσώνας

...
image

Επιτέλους μια καλή είδηση: Τέλος η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά, μετά την απουσία νέων κρουσμάτων

...
image

Σωτήρης Τσιόδρας: 79 οι νεκροί, 20 τα νέα κρούσματα και 1755 οι νοσούντες (90 διασωληνωμένοι) από τον θανατηφόρο ιό!

...

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πληρωμή σε «τρία κύματα» για το 800άρι

Μετά τις 15 Απριλίου θα αρχίσει να καταβάλλεται στους μισθωτούς. Χιλιάδες θα περιμένουν έως τον Μάιο Από τον Νάσο Χατζητσάκο Η Θέση μας: Η πανδημία Σόιμπλε...

47 φορές πιο θανατηφόρος από τη γρίπη ο κορονοϊός

Την ώρα που έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που σοκάρουν, Γερμανία και ΗΠΑ αλληλοκατηγορούνται για κλοπές μασκών! Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο...

Δημήτρης Τσιβούλας: «Τα τελευταία χρόνια μια άνθηση υποκουλτούρας κυρίευσε την αισθητική των Ελλήνων»

Ο Δημήτρης Τσιβούλας υπηρετεί με πάθος την μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Αφού ολοκλήρωσε με τις σπουδές του στο Μακεδονικό Ωδείο, ασχολήθηκε με την...

Αντιπαρασιτικό σκότωσε τον κορονοϊό

Φάρμακο για τις... ψείρες μείωσε κατά 99,8% τα επίπεδα του ιού μέσα σε 48 ώρες  και τον εξαφάνισε έπειτα από τρεις μέρες Φάρμακο που χορηγείται...

Δωρεά για… γέλια από τη γερμανική εταιρία Lidl

«Καταξοδεύτηκε» ακόμη ΜΙΑ φορά η γερμανική εταιρία Lidl, καθώς πρόσφερε το -πενιχρό για το τεράστιο οικονομικό μέγεθός της- ποσό των 100.000 ευρώ για να...

Πρόσωπο κύρους στην επιτροπή ελέγχου των χρηματικών δωρεών

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η πρωτοφανής προσφορά σε δωρεές που έχουν πραγματοποιήσει και συνεχίζουν να ανακοινώνουν οι επιχειρήσεις, τα κοινωφελή ιδρύματα, οι φορείς, αλλά και...

Η κυρία Πρόεδρος χρησιμοποιεί επιστολές μαθητών για αυτοπροβολή

Xωρίς τέλος είναι τα λάθη και μάλλον και η αγωνία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και των επιτελών της για αυτοπροβολή και δημοσιότητα...

Κατάπτυστη επίθεση Θανάση Καρτερού σε Σωτήρη Τσιόδρα και βολές σε Ξανθό!

Χυδαία επίθεση κατά του Σωτήρη Τσιόδρα κάνει ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα Θανάσης Καρτερός. Με ένα κατάπτυστο και ξέχειλο από...

Να ανέβουν στη «Διαύγεια» όλα τα ποσά που θα δοθούν στα ΜΜΕ!

Και ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα, βρέθηκαν 11.000.000 ευρώ για να μοιραστούν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την εκστρατεία επικοινωνίας...

Έφοδοι από Ράμα για τον Τίμιο Σταυρό

Και νέα πρόκληση: Η αντιτρομοκρατική εισέβαλε σε σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα Σε μια θρασύτατη κίνηση υπονόμευσης των θρησκευτικών ελευθεριών της ελληνικής μειονότητας προχώρησε χθες η...

Οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» ράβουν μάσκες για τον κορωνοϊό

Δημιουργήθηκαν για να καλύψουν ανάγκες συνανθρώπων μας εν μέσω κορωνοϊού. Δεν αποτελούν κάποια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, ούτε κάποιον σύλλογο που μετρά χρόνια. Οι «Μοδίστρες...

Πρόταση για ανανέωση σε Γκάμα, Ματίγια!

Παρότι διανύουμε μια περίεργη περίοδο και τα πάντα είναι παγωμένα και παράλληλα ρευστά, στον Άρη επιχειρούν να κάνουν ένα πρώτο βήμα για την επόμενη...

Ο Κάιλ Γουόκερ «έσπασε» την καραντίνα και έκανε πάρτι με call girls!

Είχε… ορέξεις το παιδί! Ο Γουόκερ δεν άντεξε την καραντίνα, είπε να… ξεσκάσει και οργάνωσε ερωτικό πάρτι στο σπίτι του, με καλεσμένους έναν φίλο...

Η UEFA ελπίζει σε επανέναρξη των πρωταθλημάτων τον Ιούνιο και χωρίς κόσμο στις εξέδρες

Η UEFA θέλει η μπάλα να κυλήσει ξανά στο χορτάρι και γι' αυτόν τον λόγο προτίθεται να δώσει προθεσμία ως τις 3 Αυγούστου στις...

Η Μάχη των Οχυρών

Αμέσως μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα τα κράτη της Ευρώπης θεώρησαν επιτακτική την ανάγκη να  ενισχύσουν τα σύνορά τους με κατασκευή μονίμων έργων...

Άρχισαν τα όργανα – 72.000€ για ιστοσελίδα και Instagram από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως

72.168 ευρώ κόστισε η κατασκευή της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας «Μαθαίνουμε στο σπίτι», όπως και η δημιουργία εικαστικού υλικού για αναρτήσεις στα social media...

Ολέθρια σενάρια για την επόμενη μέρα

Τρόμος στο Μαξίμου από τις εκθέσεις του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει -ανάλογα και με τη...

Μπαίνουν στη μάχη Κέντρα Υγείας και ιδιώτες γιατροί

Κλιμάκια θα πηγαίνουν στα σπίτια των ασθενών. Επιπλέον μέτρα από το υπ. Υγείας για τη μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού Η Θέση μας: Ο εποικισμός στα...