4|04|2020

Σοκ και δέος στο Αιγαίο

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

■ Επίδειξη πυγμής και ισχύος από την Πολεμική Αεροπορία μας
Tο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήκωσε χθες αιφνιδιαστικά 38 F-16 και Mirage που έσπειραν τον τρόμο στους Τούρκους πιλότους
■ Παναγιωτόπουλος: «Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όπως υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου»

Η Θέση μας: Δούρειοι ίπποι των Τούρκων

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει, πρώτον, από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο, δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και, τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης». Η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές, με τη Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας. «Μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. Ενα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής ελληνοσερβικής πορείας: από την Αμυνα, την οικονομία και την ασφάλεια, μέχρι τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την Παιδεία».

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και του αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS). «Για αυτό χαιρετίζω ως πάρα πολύ σημαντική την τοποθέτησή σας ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτή τη διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, σημειώνοντας ότι «η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας». Επεσήμανε ότι η Σερβία, με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ και όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στη στεριά και τη θάλασσα. «Και αυτό το δηλώνω σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα» τόνισε.

Χλιαρή η διατύπωση στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση τις ελληνικές θέσεις

 

Διαψεύδονται οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για σαφή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρώπη. Μετά τη χλιαρή στάση των «εταίρων» στην Ε.Ε., ακολούθησε μεγαλύτερη ψυχρολουσία από την πλευρά του ΟΗΕ, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο πάνω σε «ευαίσθητα θέματα» που τις αφορούν.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του προσχεδίου της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υιοθετήσουν -ακόμη μία φορά- τη γερμανική στάση και θα περιοριστούν σε μια γενικόλογη έκφραση «αλληλεγγύης», κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις» του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία. Απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε ρητή αναφορά στο γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, αγνοώντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις για την ακυρότητα του επίμαχου μνημονίου.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στο προσχέδιο σημειώνεται: «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ». Σε ρόλο «επιτήδειου ουδετέρου», μάλιστα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις πράξεις της Τουρκίας».

Πρόκειται για στάση που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στην Αθήνα και διαψεύδει τη βεβαιότητα στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που δήλωνε καθησυχαστικά ότι στα συμπεράσματα της συνόδου θα υπάρξει ρητή διατύπωση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ επέμενε χθες ότι το προσχέδιο «καλύπτει τις ελληνικές θέσεις».

Πολύ σημαντική

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θεωρούσε άκρως σημαντική την αναγνώριση των Ευρωπαίων ηγετών ότι το μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να προχωρήσει απερίσπαστα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με όμορες χώρες.

Στο μέτωπο του ΟΗΕ, στον οποίο το ΥΠΕΞ είχε στείλει δύο επιστολές, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τη χώρα μας, καθώς ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων «προσγείωσε απότομα» όποιες σκέψεις για ουσιαστική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση, ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών».

Τέλος, κάλεσε σε συνεχή διάλογο και ειρηνική λύση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εφαρμόζοντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, που σίγουρα δεν δικαιώνει τις ελληνικές επιλογές.

Μένει, εντούτοις, να δούμε τι θα γίνει στο προσεχές διάστημα, εντός του οποίου η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της για την αποτροπή πιθανών τετελεσμένων. Στο κλίμα αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η άφιξη στη χώρα του πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακουίλα Σαλέχ Εϊσά, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Μια συνάντηση στην οποία παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Δένδιας.

Βαρύτητα

Στην Αθήνα αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση αυτή, δεδομένου ότι η εγκυρότητα της συμφωνίας αμφισβητείται στο εσωτερικό της ίδιας της Λιβύης από τις δυνάμεις που αντιμάχονται σθεναρά το σημερινό, αβέβαιο νομικά καθεστώς. Το έτερο πεδίο στο οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία την ίδια στιγμή είναι η στρατιωτική διάσταση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του, θα προκαλέσει βάσιμα την αντίδραση κρατών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που θα αξιώσουν διπλωματικές εξηγήσεις από την Τουρκία. Για το ίδιο θέμα, αρκετά είναι τα δημοσιεύματα στο Ισραήλ, τα οποία μάλιστα προσδιορίζουν τη Λιβύη ως τον επόμενο στρατιωτικό στόχο της Τουρκίας, μετά τη Συρία.

Σκληρό μήνυμα από το ΥΕΘΑ προς την Τουρκία με πτήσεις 38 Mirage και F-16

Μήνυμα ισχύος και στρατιωτικής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων -την ώρα που κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις- έστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ότι η Πολεμική Αεροπορία σήκωσε Mirage και F-16 στο Αιγαίο, δίνοντας ένα γερό μάθημα στους γείτονες!

Όπως είπε ο υπουργός, την Τρίτη σηκώθηκαν αρκετά από τα πολεμικά μας αεροσκάφη -σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο- και με αριθμητικό πλεονέκτημα «έδωσαν ακόμα ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, επεσήμανε ο υπουργός, βρίσκονται σε απόλυτη στρατιωτική ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στην επίδειξη ισχύος έναντι της Τουρκίας ήταν 38 F-16 και Mirage, τα οποία συμμετείχαν σε αερομαχία με 20 τουρκικά μαχητικά.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια, με ευρεία, όπως όλα δείχνουν, διακομματική συναίνεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οπλικού εξοπλισμού της χώρας, προκειμένου να μη μένει πίσω στο συνολικό ισοζύγιο έναντι της Τουρκίας.

Μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί μειoνεκτικής θέσης της χώρας μας έναντι της Τουρκίας και ζήτησε να μη δίνουμε επιχειρήματα υπεροχής στη γείτονα. «Να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί. Δεν συμβαίνει από πλευράς της γείτονος. Εκεί υπάρχει προπαγάνδα κλίματος υπεροχής» είπε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα 530.000.000 του Προϋπολογισμού που προορίζονται για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους.

Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε, οι εν λόγω ανάγκες δεν περιορίζονται στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων, αλλά πιθανότατα και σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα».

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη αναβάθμιση των F-16, σχολιάζοντας ότι, μετά την «αποτυχημένη» απόπειρα να το φέρει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ακολούθησε ένα εξάμηνο αδράνειας.

«Γιατί να μην προχωρήσει τότε; Καθυστερήσαμε όταν είχε καλό καιρό και τώρα προκύπτει θέμα στεγανοποίησης της στέγης της ΕΑΒ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που κέρδισαν τη μάχη με τον κορονοϊό

 Με δραματικό τρόπο περιέγραψε τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι ασθενείς στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Αλεξίου,...

Παγκόσμια κέντρα ελέγχου παρακολουθούν ολόκληρο τον πλανήτη με άλλοθι τον κορονοϊό

Θα εκμεταλλευτούν τα πάντα προκειμένου να εισβάλουν στα άδυτα της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, με τις πράξεις τους να μοιάζουν πια πως ξεπηδούν μέσα...

Σωτήρης Τσιόδρας: «Θα μπορούσαμε να έχουμε 2.265 νεκρούς, όπως η Ισπανία»

Άλλοι τρεις ασθενείς κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας σε 53 τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας. Τη μακάβρια λίστα των νεκρών απαρτίζουν 39...

Νέος διοικητής του Γενικού νοσοκομείου Θήρας ο Βασίλης Μαλαματένιος

Ο Βασίλειος Μαλαματένιος είναι ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης.Το ΦΕΚ εξεδόθη σήμερα και ορίζει τον Βασίλειο Μαλαματένιο του Ιωάννου, Ετών 37, και κάτοικο...

Ελληνικό τεστ αίματος προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν διασωλήνωση

Ένα νέο ισχυρό όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού παρουσίασε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του...

23 κρούσματα και εξέγερση των μεταναστών στη Ριτσώνα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη συνέντευξή του στο CNN ότι στους καταυλισμούς της Ελλάδας υπάρχει μόνο ένα κρούσμα, τον ξεπερνούσε η...

Αποκαλύψεις που σοκάρουν! «Έκρυβαν» τον (φονικό) ιό για πέντε χρόνια

Δεν έχουν τελειωμό οι συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τι πραγματικά συνέβη με τη «γέννηση» του νέου κορονοϊού -αποκαλύψεις που ενδεχομένως οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι...

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος «διόρθωσε» τον Πέτσα! «Τα μάζεψε» για μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις

Κλείνει το θέμα της μείωσης των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων με παρέμβασή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία...

Έκκληση εγρήγορσης στους «ελεύθερους πολιορκημένους»!

«Αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το πληρώσουμε αργότερα».Αυτή είναι η ηχηρή προειδοποίηση που απηύθυνε στον ελληνικό λαό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής,...

Στο… κίνημα «μένουμε σπίτι» και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Ο «πιστολέρο» του Ολυμπιακού Γιουσέφ Ελ Αραμπί συνιστά «μένουμε σπίτι» προκειμένου «να μπορέσουμε να βρεθούμε σύντομα όλοι μαζί». Ο Μαροκινός στράικερ μιλώντας στην επίσημη...

«Χτυπάει» και Γιάννη Οικονομίδη η «Ένωση»

Χτυπάει σε όλα τα μέτωπα και ελληνικά! Την περίπτωση του 22χρονου χαφ του Πανιωνίου Γιάννη Οικονομίδη εξετάζει η ΑΕΚ.Μάλιστα, δεν αποκλείεται να γίνει και...

Παραμονή Γιώργου Βαγιαννίδη, Εμάνουελ Ινσούα και μεταγραφική ενίσχυση

Όλα τα είχε το μενού στον Παναθηναϊκό! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το τελικό ραντεβού της οικογένειας του νεαρού δεξιού μπακ...

Αναστολή έως τις 24 Απριλίου και μετά βλέπουμε αποφάσισε (με ομοφωνία!) η Super League

Αναστολή και μετά λουκέτο! Ύστερα από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Super League, στην οποία αποφασίστηκε η αναστολή του πρωταθλήματος ως τις...

Η ΕΚΟ στηρίζει τους πολίτες και τη δράση «Μένουμε Σπίτι»

Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες,...

Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας – Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

«Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως «πήραμε αυστηρά, πρωτοφανή μέτρα σε...

Έκκληση-σοκ από διευθυντή νοσοκομείου! «Οι γιατροί σε λίγο θα διασπείρουν τον ιό»

Συγκλονίζει η ανάρτηση στο facebook του διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Αθανασίου Κιτσάκου σχετικά με τον κορονοϊό και τη διαχείρισή...

Ανησυχία και ερωτήματα για τους θανάτους σαραντάρηδων

Τι πήγε... στραβά και «έσβησαν» τρεις νέοι άνθρωποι - Δεν ρίχνουν φως με νεκροτομή στην περίπτωση του Andreas HilbollΝέα διάσταση στην αγωνία και στον...

«Κόκκινο πανί» ο Γιάννης Βρούτσης μετά τη νεοφιλελεύθερη «βόμβα»

Κίνδυνος να μην πληρωθούν όσοι μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης για το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου«Κόκκινο πανί» μοιάζει να αποτελεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης...

Το Ίδρυμα «Ροκφέλερ» «προέβλεψε» την πανδημία

Πριν από 10 χρόνια συνέταξε μελέτη!Τον Μάιο του 2010 συντάχθηκε μια μελέτη από το Ιδρυμα «Ροκφέλερ» με τον τίτλο «Σενάρια για το Μέλλον της...

Το φάρμακο που νίκησε τον κορονοϊό

Δοκιμάζεται τώρα στις ΗΠΑ δραστική ουσία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα που θεράπευσε 19 στους 20 ασθενείς στην ΚίναΕπιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα φάρμακο αρθρίτιδας που...