9|04|2020

Σοκ και δέος στο Αιγαίο

Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

■ Επίδειξη πυγμής και ισχύος από την Πολεμική Αεροπορία μας
Tο υπουργείο Εθνικής Αμυνας σήκωσε χθες αιφνιδιαστικά 38 F-16 και Mirage που έσπειραν τον τρόμο στους Τούρκους πιλότους
■ Παναγιωτόπουλος: «Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όπως υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου»

Η Θέση μας: Δούρειοι ίπποι των Τούρκων

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Αγκυρα απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα πριν από τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως «η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει, πρώτον, από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο, δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και, τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης». Η χώρα μας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις καλές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας και μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο σε αυτές, με τη Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας. «Μια στρατηγική συνεργασία που, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχε υπογραφεί εδώ και πολύ καιρό. Ενα πλαίσιο που αναβαθμίζει και εμπλουτίζει με νέο περιεχόμενο όλα τα επίπεδα της κοινής ελληνοσερβικής πορείας: από την Αμυνα, την οικονομία και την ασφάλεια, μέχρι τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τον αθλητισμό, την Παιδεία».

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάπτυξη του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), αλλά και του αγωγού Βουλγαρίας – Σερβίας (IBS). «Για αυτό χαιρετίζω ως πάρα πολύ σημαντική την τοποθέτησή σας ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτή τη διαφοροποιημένη πηγή. Αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί ελληνικού εδάφους» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος μίλησε για τις στενές σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας, σημειώνοντας ότι «η Σερβία είναι τίμιος και ειλικρινής φίλος του ελληνικού λαού και της Ελλάδας». Επεσήμανε ότι η Σερβία, με βάση τη σύμβαση του ΟΗΕ και όσον αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και στη στεριά και τη θάλασσα. «Και αυτό το δηλώνω σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα» τόνισε.

Χλιαρή η διατύπωση στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση τις ελληνικές θέσεις

 

Διαψεύδονται οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για σαφή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από την Ευρώπη. Μετά τη χλιαρή στάση των «εταίρων» στην Ε.Ε., ακολούθησε μεγαλύτερη ψυχρολουσία από την πλευρά του ΟΗΕ, ο οποίος απέφυγε να πάρει θέση και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο πάνω σε «ευαίσθητα θέματα» που τις αφορούν.

Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του προσχεδίου της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα υιοθετήσουν -ακόμη μία φορά- τη γερμανική στάση και θα περιοριστούν σε μια γενικόλογη έκφραση «αλληλεγγύης», κάνοντας λόγο για «παραβιάσεις» του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία. Απουσιάζει εκκωφαντικά οποιαδήποτε ρητή αναφορά στο γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα, αγνοώντας ουσιαστικά τις ελληνικές θέσεις για την ακυρότητα του επίμαχου μνημονίου.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του Reuters, στο προσχέδιο σημειώνεται: «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ». Σε ρόλο «επιτήδειου ουδετέρου», μάλιστα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις πράξεις της Τουρκίας».

Πρόκειται για στάση που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στην Αθήνα και διαψεύδει τη βεβαιότητα στελεχών της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που δήλωνε καθησυχαστικά ότι στα συμπεράσματα της συνόδου θα υπάρξει ρητή διατύπωση ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ενώ επέμενε χθες ότι το προσχέδιο «καλύπτει τις ελληνικές θέσεις».

Πολύ σημαντική

Να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θεωρούσε άκρως σημαντική την αναγνώριση των Ευρωπαίων ηγετών ότι το μνημόνιο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να προχωρήσει απερίσπαστα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με όμορες χώρες.

Στο μέτωπο του ΟΗΕ, στον οποίο το ΥΠΕΞ είχε στείλει δύο επιστολές, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τη χώρα μας, καθώς ο εκπρόσωπος του οργανισμού Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων «προσγείωσε απότομα» όποιες σκέψεις για ουσιαστική παρέμβαση. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση, ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπληρώνοντας: «Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών».

Τέλος, κάλεσε σε συνεχή διάλογο και ειρηνική λύση όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εφαρμόζοντας την τακτική των ίσων αποστάσεων, που σίγουρα δεν δικαιώνει τις ελληνικές επιλογές.

Μένει, εντούτοις, να δούμε τι θα γίνει στο προσεχές διάστημα, εντός του οποίου η ελληνική διπλωματία θα πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητές της για την αποτροπή πιθανών τετελεσμένων. Στο κλίμα αυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η άφιξη στη χώρα του πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Ακουίλα Σαλέχ Εϊσά, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Μια συνάντηση στην οποία παρών θα είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Δένδιας.

Βαρύτητα

Στην Αθήνα αποδίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνάντηση αυτή, δεδομένου ότι η εγκυρότητα της συμφωνίας αμφισβητείται στο εσωτερικό της ίδιας της Λιβύης από τις δυνάμεις που αντιμάχονται σθεναρά το σημερινό, αβέβαιο νομικά καθεστώς. Το έτερο πεδίο στο οποίο κινείται η ελληνική διπλωματία την ίδια στιγμή είναι η στρατιωτική διάσταση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του, θα προκαλέσει βάσιμα την αντίδραση κρατών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που θα αξιώσουν διπλωματικές εξηγήσεις από την Τουρκία. Για το ίδιο θέμα, αρκετά είναι τα δημοσιεύματα στο Ισραήλ, τα οποία μάλιστα προσδιορίζουν τη Λιβύη ως τον επόμενο στρατιωτικό στόχο της Τουρκίας, μετά τη Συρία.

Σκληρό μήνυμα από το ΥΕΘΑ προς την Τουρκία με πτήσεις 38 Mirage και F-16

Μήνυμα ισχύος και στρατιωτικής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων -την ώρα που κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις- έστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ότι η Πολεμική Αεροπορία σήκωσε Mirage και F-16 στο Αιγαίο, δίνοντας ένα γερό μάθημα στους γείτονες!

Όπως είπε ο υπουργός, την Τρίτη σηκώθηκαν αρκετά από τα πολεμικά μας αεροσκάφη -σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο- και με αριθμητικό πλεονέκτημα «έδωσαν ακόμα ένα μάθημα στην τουρκική αεροπορία ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του».

Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, επεσήμανε ο υπουργός, βρίσκονται σε απόλυτη στρατιωτική ετοιμότητα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη που έλαβαν μέρος στην επίδειξη ισχύος έναντι της Τουρκίας ήταν 38 F-16 και Mirage, τα οποία συμμετείχαν σε αερομαχία με 20 τουρκικά μαχητικά.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια, με ευρεία, όπως όλα δείχνουν, διακομματική συναίνεση, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οπλικού εξοπλισμού της χώρας, προκειμένου να μη μένει πίσω στο συνολικό ισοζύγιο έναντι της Τουρκίας.

Μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά τα σενάρια περί μειoνεκτικής θέσης της χώρας μας έναντι της Τουρκίας και ζήτησε να μη δίνουμε επιχειρήματα υπεροχής στη γείτονα. «Να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι είμαστε μειονεκτικοί. Δεν συμβαίνει από πλευράς της γείτονος. Εκεί υπάρχει προπαγάνδα κλίματος υπεροχής» είπε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα 530.000.000 του Προϋπολογισμού που προορίζονται για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους.

Κι αυτό, διότι, όπως εξήγησε, οι εν λόγω ανάγκες δεν περιορίζονται στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων, αλλά πιθανότατα και σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα».

Την ίδια ώρα, επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη αναβάθμιση των F-16, σχολιάζοντας ότι, μετά την «αποτυχημένη» απόπειρα να το φέρει στη Βουλή ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ακολούθησε ένα εξάμηνο αδράνειας.

«Γιατί να μην προχωρήσει τότε; Καθυστερήσαμε όταν είχε καλό καιρό και τώρα προκύπτει θέμα στεγανοποίησης της στέγης της ΕΑΒ για να ξεκινήσει το πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

image

Σε συναγερμό η Λάρισα! 13 νέα κρούσματα προέκυψαν μετά την ιχνηλάτηση των επαφών Ρομά που είχε βρεθεί θετικός

...
image

Καθηγητή Γενετικής Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Τον Ιούνιο το χάπι για τον κορωνοϊό»

...
image

Έγραψαν Χανιώτη για άσκοπη μετακίνηση έξω την πόρτα του σπιτιού του!

...
image

Έρευνα: Σε πλήρη ύφεση η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού στην Ελλάδα – «Αναστροφή του lockdown θα σημάνει αναζωπύρωση»

...
image

Τύπος με γάντια στο σούπερ μάρκετ μυρίζει τα λαχανικά (video)

...
image

«Έχασε τη μάχη» ο δημοσιογράφος Άκης Τσόπελας

...
image

Νίκος Τζανάκης, διευθυντής Πνευμολογικής του ΠΑΓΝΗ: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα»

...
image

Νεκρός από κορωνοϊό ένας 79χρονος από την Καστοριά

...
image

Έκκληση για τη νόμιμη μετακίνηση των εθελοντών της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης 

...
image

Πλοίο-καραντίνα για τους μετανάστες που έρχονται από την Τουρκία, ζητούν οι νησιώτες του βορείου Αιγαίου

...

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βόμβα» 70.000.000€ από τον όμιλο των «Παραπολιτικών»!

Σε δυσθεώρητα ύψη οι υποχρεώσεις της εταιρίας και προ των πυλών ένα τεράστιο «κανόνι» που θα συνταράξει την αγορά Πόσα χρήματα μπορεί να ξοδέψει κάποιος,...

Ελπιδοφόρα ανακοίνωση από καθηγητή του ΑΠΘ «Τον Ιούνιο το χάπι κατά του φονικού κορονοϊού»

Η Θέση μας: Το κράτος υπέρ του εποικισμού Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορονοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός,...

Η πανδημία έχει στριμώξει στα σχοινιά τον «σουλτάνο»

Ο Ερντογάν, σε πλήρη σύγχυση, αποφυλακίζει όλους τους γκιουλενιστές Σε δίκοπο μαχαίρι έχει μετατραπεί για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η κατάσταση με την εξάπλωση της...

Κυβερνητικό μπλόκο στη διανομή του Αγίου Φωτός

Νέο χτύπημα κατά του θρησκευτικού αισθήματος με πρόσχημα την προστασία από τον κορονοϊό. Απαγόρευσαν την πρωτοβουλία δήμων Την οργή χιλιάδων πιστών έχει προκαλέσει η απαράδεκτη...

Ανοίγει η πλατφόρμα για το 600άρι

Από σήμερα έως τη Δευτέρα του Πάσχα 120.000 επιστήμονες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις. Σε δύο δόσεις θα γίνει η καταβολή M ε τη διαδικασία ήδη...

«Μπλόκα» στα διόδια εν όψει του Πάσχα

Σαρωτικοί έλεγχοι σε λιμάνια-αεροδρόμια για να αποτραπεί η έξοδος προς τα χωριά. Βαριά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων Μπλόκα σε διόδια, αεροδρόμια και λιμάνια στήθηκαν από...

«Εκτόξευση» των τιμών σε αγροτικά προϊόντα λόγω του κορονοϊού

Ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής έως και 200% στη χονδρική. Για δυσκολίες στη συγκομιδή κάνουν λόγο οι παραγωγοί Σ ημαντικές αυξήσεις σε φρούτα και λαχανικά...

SOLIDARITÉ: Online Ομαδική Εικαστική Έκθεση

Η έκθεση “SOLIDARITÉ” της Pop-Up Art Gallery “INAOSSIEN Art”, φέρνει κοντά 19 σύγχρονους σημαντικούς καλλιτέχνες από όλο τον Κόσμο σε μια περίοδο που το...

Απολογία του Αλέξη Τσίπρα για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Αποδοκίμασε τους ακραίους. Ζήτησε επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Τι είπε για τις εφημερίδες Άδειασε δημόσια χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας τις...

Έγιναν… συνήθεια οι γκάφες για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε νέο ατόπημα υπέπεσε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία σε επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω τηλεδιάσκεψης -ούτε...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε την κραυγή αγωνίας των γιατρών

Συνομιλία του πρωθυπουργού με τους εντατικολόγους, που ζήτησαν ουσιαστική ενίσχυση για τις ΜΕΘ Με γιατρούς από τις Εντατικές των μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας, που δίνουν...

Οι «τορπίλες» που έφεραν το ναυάγιο!

Στα άκρα η διαφωνία Ιταλίας - Ολλανδίας (βλέπε Γερμανία) στο Eurogroup. Σήμερα η νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης Μετά το προχθεσινό ναυάγιο, σήμερα θα γίνει...

H 7η ΥΠΕ Κρήτης παρέλαβε δωρεά υγειονομικού εξοπλισμού από επιχειρήσεις του νησιού

Σε σημαντική δωρεά μέσων ατομικής προστασίας για τη θωράκιση των εργαζομένων στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες της Κρήτης έναντι του νέου ιού SARS-Cov–2, προχώρησαν τρείς...

Χιλάλ Σουντανί: Θα γυρίσω πιο δυνατός κι έτοιμος την επόμενη σεζόν

Ένας από τους μεγάλους άτυχους του φετινού Ολυμπιακού είναι ο Χιλάλ Σουντανί. Ο Αλγερινός επιθετικός, που τραυματίστηκε τη στιγμή που... πετούσε φωτιές, αποκάλυψε στο...

Τον θαυμασμό του για τους Έλληνες εξέφρασε ο προπονητής της Εθνικής ποδοσφαίρου Τζον Φαν’τ Σχιπ

Το δικό του μήνυμα στην ελληνική κοινωνία έστειλε ο Τζον Φαν'τ Σχιπ. Μέσω του διαδικτυακού καναλιού της ΕΠΟ, ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών, ο...

Η Agrino στηρίζει και ευχαριστεί το υγειονομικό προσωπικό της χώρας και τους εργαζομένους της

Η Agrino συνδράμει στον τομέα της Υγείας στηρίζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό του COVID-19...

Γυμναστική στο σπίτι: Εβδομαδιαίο πρόγραμμα για αρχάριους, ερασιτέχνες και αθλητές (video)

Σύμφωνα με την νέα καθημερινότητα ειδικών συνθηκών που περνάμε όλοι μας λόγω της πανδημίας, πρέπει να προσαρμοζόμαστε καθημερινά σε νέες και άγνωστες συνθήκες πολύ...

Χτύπησε ο ιός της αριστερής ανευθυνότητας

Έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών με τις απαράδεκτες συγκεντρώσεις έξω από νοσοκομεία και μάλιστα χωρίς μάσκες! Βρήκαν την αφορμή λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας...

Άρχισαν το «τσιπάρισμα» μέσω των smart ρολογιών

Το Βερολίνο, με πρόσχημα τον ιό, θα παρακολουθεί τους Γερμανούς! Την ώρα που οι εξελίξεις τρέχουν αναφορικά με την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και...